City of Seattle och Climate Solutions
Det var en givande dag. Patrik Mazza på Climate Solutions berättade deras problem ned att få amerikanarna att förstå hut allvarligt läget är när det gäller miljön. En tredjedel av amerikanerna tror fortfarande inte på att det är människan som ligger bakom ökningen av den globala uppvärmningen. En utmaning som de arbetade med var "tankstationer" för elbilar. Ett tvåvägs-elsystem som gör att har man en vindsnurra kunde man även skicka in el i elssystemet. Han trodde mycket på utsläppsrätter. Men i USA så gick pengarna man får in på utsläppsrätter tillbaka till invånarna för att de skall ha råd med de höga avgifterna på energi men att man själv då kunde välja vad man ville prioritera.
Sedan åkte vi till Seattle Town Hall.
När USA valde att inte underteckna Kyota avtalet drog man igång en kampanj för att städerna i USA skulle underteckna det. Seattle har fått med 935 städer i US Mayors Climate Protection Agreement. Seattle har fått 6,1 miljoner dollar i det nya stimulanspaketet för att jobba med miljöfrågorna. Man arbetar med Scorecards för sina byggnader för att deras CO2 påverkan livscykelanalys och energiförbrukning. Ett av deras projekt var att man hade frivilliga som gick ut och byte ut glödlamporna i hemmen utan kostnad till lågenergilampor. Man byte också till vattensparande munstycken i duscharna. Man håller på att bygga ut med Light Rail system men när det gällde kollektivtrafik låg de långt efter oss även om det var gratis i citykärnan.
Man strävar efter att bli USAs mest gå och cykelvänliga stad. De som cyklar har ökat med 75% de senaste 10 åren. Man testkör Toyotas elbilar de går 100 miles på en gallon bensin. Man eftersträvar fler miljöbilar i stadens bilflotta men de har en bit kvar till Lerums 100 %. Taxibilarna har fått krav på sig att ha lägre förbrukning för att få Taxitillstånd. Mycket handlade om byggnormer och standarder för att få ner energiförbrukningen. De var mycket intresserade av våra passivhus och våra fjärrvärme system. De hade varit flera ggr i Sverige för att titta på fjärrvärmen. Men de höll också på mycket med solfångare i deras projekt Emeral City Solar Initiative med utbildning. Mycket handlade om information till invånarna med DVD filmer, broschyrer och websidor. http://www.seattlecan.org/ Precis som i Lerum har man ett samarbete med företagen för att få dem mer miljömedvetna.
Seattle och Miljön
Efter en 15 timmar lång resa har vi nu kommit till Seattle. Tidsförskjutningen gör att det var svårt att sova efter 4 på morgonen. Så det fick bli en timme i gymmet före frukost.
Programmet för Måndag
På programmet idag står först Jennifer Thorwig från World Affairs Council, Lars Jonsson Honarary Swedish Consul for the State of Washington sedan Patrik Mazza från Climate Solutions. Avslutningsvis på dagen Jayson Antonoff på Office of Sustainability and Environment City of Seattle
Flygpost den 27 mars 2009
SKL:s styrelse åker till Seattle och San Fransisco
Jag har förmånen att sitta i styrelsen för Sveriges Kommuner och Landsting. För ett år sedan beslutades det att styrelsen skulle göra en studieresa till USA för att studera aktuella frågor inom hälso- och sjukvård, infrastruktur samt klimat och miljö. Vi ska bland annat besöka både The Public Policy Institute of California och Stanford University, där man studera hur man får kostnadseffektiv utbildning.. En annan programpunkt är City of Seattle Office of Sustainability and Environment, ett uppdrag om statens åtgärder för en mer hållbar miljö. Det kan ge oss många intressanta uppslag och idéer i vårt arbete med att vara en ledande miljökommun. Kalifornien ligger i framkant när det gäller utvecklingen inom bland annat miljöområdet och sjukvården. SKL står för kostnaderna för resan. Jag kommer på min blogg att berätta vad vi gör och får lära oss under resan.
Glöm inte att släcka ljuset - på lördag är det Earth Hour!
Imorgon, lördag den 28 mars, kl 20.30 släcker miljontals människor över hela världen ljuset i en manifestation för klimatet. Genom en enkel handling - att släcka ljuset under en timme - kan du vara med och sända en signal till världens makthavare att de vid FN:s klimatmöte i Köpenhamn i december ska våga fatta de beslut som krävs för en framtid på jorden.
Lerums kommun har anmält sig att delta och släcker därför vägbelysning och elljusspår i Lerum, Floda, Stenkullen och Gråbo. Kommunens lokaler och anläggningar släcks så långt det är möjligt, men i gruppbostäder och äldreboenden kommer ljuset att vara på. Så glöm inte att släcka ljuset på din arbetsplats innan du går hem på fredag!
Läs mer om Earth Hour på http://www.lerum.se/
Dags att planera för Livsrum 2009
Mellan den 3 och 13 september arrangeras de årliga Livsrumsdagarna. Det är kommunens största utåtriktade satsning, på temat folkhälsa, och förra året nåddes 17.000 invånare av de många olika programpunkterna. Nu börjar planeringen för årets Livsrum.
Vill du vara med och skapa detta arrangemang? Läs mer på http://www.lerum.se/
Författarbesök på Floda bibliotek
På tisdag, den 31 mars, kl 19 berättar författaren Elin Boardy, även bibliotekarie i Floda, om sin debutroman "Allt som återstår". Föranmälan till Floda bibliotek, tel 0302 - 52 16 47. Gratis inträde och fika till självkostnadspris.
Titti Sjöblom i Alice Babs fotspår!
En riktig nostalgikick och en musikupplevelse fylld av smittande glädje - det behöver vi alla lite till mans. Ta chansen på onsdag då Titti Sjöblom och Ehrling Eliasson kommer till Lerum och ger konsert i Torpskolans aula kl 19. Titti Sjöblom behärskar det mesta inom jazz, visor och schlagers och har ärvt mamma Alice Babs förmåga att charma publiken.
Henrik Ripa
Kommunstyrelsens ordförande
Lerum en ledande miljökommun
Lerums kommun och miljöarbetet
Idag hade Naturskyddsföreningen bjudit in till en paneldebatt om klimatfrågan. Det var en mycket bra och intressant debatt. Men de två timmarna räckte inte långt för att svara på alla de frågor vi hade fått i förväg. Därför publicerar jag svaren här på min blogg.
•1. Kommer kommunen ställa krav på att allt nybyggande skall vara "passivhus" och i så fall från vilken tidpunkt? Kommer uppvärmning med direktel att förbjudas i anslutning till detta?
Kommunen har sedan 2004 ställt högre energikrav än gällande BBR vid nybyggnation av bostäder.
I Energiplan2008 har riktlinjer fastställts om ytterligare ökad energieffektivtetskrav som också tar hänsyn till val av energikälla - d v s vi försöker styra mot energieffektiv biobränslebaserad uppvärmning. I första hand skall kommunen om möjligt biobränsleförsörja ny bebyggelse. Första pilotprojektet för denna arbetsmodell blev bostadsområdet Ricklehöjden där kommunen beslutat att fjärrvärmeförsörja området. Detta innebär då enligt riktlinjerna att det blir krav på fjärrvärmesanslutning. Fortfarande gäller högre energieffektivitetskrav än BBR.
Om kommunen inte har möjlighet att tillhandahålla förnybar energi, träder de diversierade riktlinjerna in:
•· Riktlinjerna innebär att om byggherren väljer el istället för biobränsle så blir energieffektivitetskraven hårdare, hårdas är kraven då direktel väljs (krav enligt passivhusstandarden) då framtida byte av energikälla är svårare. Olja får inte väljas.
•· I dags läget är det m a o inte förbud mot direktel som uppvärmningskälla. Men vi kommer att ta upp frågan i samband med årliga revideringen av Energiplanen.
I beredningen kommer också frågan lyftas om att öka energieffektivitetskraven ytterligare ett snäpp. Dock är det inte säkert att det är just måste vara passivhusstandarden som gäller. Alla välisolerade hus (inkl "passivhusen") värms ju till en del av människorna som vistas i husen och av hushållsmaskiner, men måste också tillföras värme. I passivhusstandarden finns inga krav på värmekällan - enbart energieffektiviseringskrav. Kommunen vill bygga både energisnålt & förnybart (Förbos radhus strålande ex - mckt energisnålt med sol & fjärrvärme som energikällor!).
Det finns ingen passivhusstandard för lokaler (gäller bara bostäder). Våra egna fastigheter byggs sedan 2004 med mckt höga energieffektivtetskrav och krav på förnybar energi (alltid bra Miljöval el) -
direktel får inte väljas.
•2. Kommer kommunen öka energi- och klimatrådgivningen till hushållen och i så fall hur?
JA
•· I enlighet utvecklat och utökat energi - & klimatrådgivartjänsten till heltid.
Satsar också löpande på aktiviteter/arrangemang riktade till hushållen:
•· Earth hour (släck ljuset för en ljusare framtid - en timma kl 20.30 lördagen den 28 mars) där vi i samarbete med Lerum Energi, Naturskyddsföreningen, ABF & Studieförbundet Vuxenskolan uppmanar hushållen att släcka ner (vi själva släcker ner så mckt av de kommunala verksamheterna som möjligt).
•· En satsning kommer också att göras under den årliga Världsmiljödagen (FN's miljödag) 5 juni.
•· Bo&Energidagar planeras att genomföras den 12 och 13 september i centrala Lerum, under de årliga Livsrumsdagarna. Under dessa dagar vill kommunen visa kommunens stora utbud av boende och klimatsmarta energilösningar för hushållen.
•· Planerar också i samarbete med Snf för en klimatföreläsning med meteorologen Pär Holmgren i november.
•· Nya Vägvanor hushållen, se fråga 7.
Energi - och klimatrådgivningen omfattar idag både el & värme och transporter och vänder sig inte bara till invånarna utan också till företagen. Kommunen erbjuder också stöd till företagen via löpande miljödiplomeringsutbildningar.
•3. Kommer kommunen satsa mer på utbyggnad av fjärrvärme från biobränslecentraler?
JA
- I enlighet med riktlinjerna i "Energiplan 2008" ambitionen försörja nya områden (se fråga 1!)
- Vad gäller befintliga områden är ett delmål i "Energiplan 2008" att de bostads- och verksamhetsområden som idag är försörjda av el eller olja är konverterade till biobränsle år 2020. De största fjärrvärmeanslutningarna under 2008 har gjorts i Floda där Riksbyggen, Centralskolan och hela Floda centrum har anslutits. Leveransen till dessa motsvarar ca 400 m3 eldningsolja per år. Totalt levererade de fyra stora fjärrvärmenäten i kommunen - Lerum, Floda, Gråbo och Stenkullen - 2008 42,5 GWh jämfört med 34GWh år 2007 (25 GWh år 2000). Andelen biobränsle har ökat från 0 procent år 2000 till 77 procent år 2008. I samarbete med Lerum Fjärrvärme jobbar vi också på att få till lokalproducerat biobränsle.
Energiförsörjning
•4. Kommer kommunen långsiktigt endast köpa Bra Miljöval el?
JA i enlighet med riktlinje i "Energiplan 2008. Dessutom kommer vi att utreda köp av vindkraftsandelar.
Kommer kommunen ha ambitionen att vara självförsörjande eller ännu hellre vara nettoproducent av el som i sin helhet uppfyller Bra Miljöval?
Målet för elproduktionen i "Energiplan 2008" att "år 2020 produceras 40% av geografiska kommunens elförbrukning lokalt & förnybart" gäller för den geografiska kommunen.
I dagsläget finns ingen lokalproducerad el via vindkraft i kommunen. Dock produceras 8% av kommunens elförbrukning lokalt via vattenkraftverk. Vindkraftverk planeras på Öijared och om/när dessa vindkraftverk är i drift omkring år 2012 så kommer andelen ha ökat till max 25% (beräknat med dagens elförbrukning). Intresse finns för ytterligare etableringar (Gbg Energi).
Kommunen har sökt och fått statligt bidrag för att komplettera kommunens Översiktplan med ett tematiskt tillägg för vindkraft. Målet är att redovisa områden som är lämpliga för vindbruk, områden där vindkraftverk inte accepteras samt eventuella övriga områden där särskilda krav ställs för etablering av vindkraftverk. Arbetet startade under 2008 och utställning av materialet planeras till hösten 2009.
•5. Kommer omfattande utbyggnad av vindkraft ske i kommunen
NEJ det tematiska tillägget är till för att kommunen utifrån en helhetssyn skall kunna stödja och styra nya vindkraftsetableringar till lämpliga områden. Då alla intressen kartlagts och s a s "lagts ovanpå varandra" kommer det att utmynna i en potential för vindkraft som är anpassad och rimlig för just Lerums kommuns tillgångar och förutsättningar.
och skall i så fall värdefulla naturområden undantas? JA värdefulla naturområden "undantas".
•6. Kommer kommunen undvika att göra affärer med företag som äger och/eller satsar på kärnkraft? Lagen om offentlig upphandling tillåter att vi ställer etiska krav som grundar sig på beslut i FN exempelvis barnkonventionen eller internationella överenskommelser genom ILO exempelvis förenings- och förhandlingsrätt. Denna typ av överenskommelser finns inte vad gäller kärnkraften och kan vi inte hävda att kärnkraften påverkar föremålet för upphandlingen får vi inte i, gällande rättsläge, ta hänsyn till om företaget satsar på kärnkraft.
Transporter
•7. Kommer kommunen att vidta åtgärder för att minska biltransporterna, inte minst för arbetspendlingen? JA
Är det önskvärt att minska arbetspendlingen över huvud taget och i så fall hur?
Vi arbetar aktivt med att förtäta i befintliga bebyggelsemiljöer där det finns förutsättningar för god kollektivtrafik samt ges möjlighet att kunna gå och cykla till övriga servicefunktioner.
Kommunen ställer sig bakom den målsättning (mål i "Energiplan 2008") som formulerats inom ramen för K2020-arbetet som bl a innebär 40 % marknadsandel för kollektivtrafiken i det regionala resandet i stråken in mot Göteborg. För Lerums del innebär det att kommunen bl a bidrar till
- att det finns bra lokal matartrafik med buss in till pendeltågen
- att Lerums Resecentrum genomförs
- att även övriga pendeltågstationer, bussterminaler/hållplatser utformas som attraktiva miljöer
för resenärerna
- att det finns tillräckligt med pendelparkering för bil och cykel vid stationerna/terminaler
Samäkningsparkeringar finns vid E20-moten Floda & Lerum.
Fler åtgärder i "Energiplan 2008" där arbete pågår:
Jobbar vidare mot målet "Ett sammanhängande GC-nät år 2020"
Håller på att ta fram en ny parkeringspolicy (2009) som är anpassad till Energiplanens ambitioner.
Utreder bil &cykelpooler, se fråga 8.
För att etablera Nya Vägvanor krävs förutom fortsatta satsningar på utökad kollektivtrafik och utökat gång - och cykelnät också satsningar på ett förändrat resebeteende. Därför har kommunen fått ta del av statliga klimatmedel för att delfinansiera klimatprojektet "Nya Vägvanor". Under 2008 genomförde kommunen som en del av detta projekt en undersökning av de anställdas och förtroendevaldas resvanor både i tjänsten och till och från arbetet. De tiotal största Lerumsföretagen har också fått stöd i sitt arbete med att förändra resvanorna. Under våren 2010 kommer en resedialog med hushållen att genomföras.
Det planerade området Jeriko - Jonsered är tänkt att tillföra nya arbetsplatser i regionen och kommunen och därmed öka förutsättningarna för ett minska pendlande.
•8. Kommer kommunen att bidra till att starta bil-pooler i varje kommundel?
För att få till ett ändrat resebeteende och därmed resa i linje med kommunens nyligen antagna (nov 2008) resepolicy (för tjänsteresor kommunens tjänstemän och politiker) håller vi precis på med att, i enlighet med "Energiplan 2008", utreda förutsättningar för bil/cykelpool som baserar sig på kommunens verksamheter (och därmed ger grunden för en etablering av en pool), men kan öppnas upp mot allmänheten för att ge förutsättningarna för ett förändrat resebeteende även hos medborgarna & företag (och därmed tillsammans med andra transportåtgärder ge förutsättningarna att nå målen i Energiplan 2008).
•9. Kommer kommunen begära att även regiontåg eller till och med snabbtåg har åtminstone ett stopp inom kommunen?
Kommunen har vid flertal tillfällen gentemot Västtrafik krävt att regiontågen ska stanna vid Lerums stn. Hittills har detta inte varit genomförbart med tanke på överbelastning på Västra Stambanan. Kanske kommer detta i ett annat läge efter det att Banverket genomfört planerad byggnation av ett antal förbigångsspår på banan (klart i etapper mellan 2012 och 2015). Förbigångsspåren kommer också att ge förbättrad kapacitet för pendeln till Göteborg.
Planering
•10. Kommer kommunen fortsätta att planera bostads- och verksamhetsområden som i praktiken inte kan betjänas av effektiv kollektivtrafik (exempel: Öster Stamsjön, Koxås, Biskopssiken, Flodamotet, Jeriko)?
Vi försöker prioritera områden som ligger i anslutning till god kollektivtrafik, GC och service i enlighet med kommunens ÖP och GR's strukturbild. Kommunen håller på att ta fram (2009) ett bostadsstrategiskt program som på ett mer konkret sätt skall värdera olika bostadsprojekt bl a ur kollektivtrafiksynvinkel.
I dagsläget ligger mycket fokus på utveckling och förtätning av de tre centra (Lerum, Floda & Gråbo) med mycket god kollektivtrafik. I den mån bostads/verksamhetsområden i pågående planering ej ligger nära befintligt kollektivtrafiknät, så är kommunens ambition enligt riktlinje i Energiplan 2008 att kollektivtrafikförsörja dessa områden med buss från start. Lerums kommun arbetar för att exempelvis Jeriko skall få en god kollektivtrafikförsörjning med både lokal buss och expressbusstrafik till Göteborg.
•11. Är det rimligt att planeringen av Lerums centrum helt baseras på utökade biltransporter genom avfart från E20 och ny bro över Säveån?
Planeringen av Lerums centrum baserar sig på:
- Resecentrum för ett bekvämt och attraktivt kollektivresande
- Förtätning bostäder i närhet av mycket god kollektivtrafik
- Ge förutsättningar för ökad handelsetablering i närhet av god kollektivtrafik. Med målet att fler skall handla på hemmaplan.
- Ge tillgänglighet till centrum för alla trafikslag och utforma centrum på gående och cyklisters villkor
Lerums resecentrum är en av de allra viktigaste delarna i centrums utveckling. Resecentrum dimensioneras efter kollektivtrafikresande i K2020-perspektiv och efter besked från Banverket finns framtida utrymme för förbättrad kapacitet för tågpendlingen. Resecentrum kommer att ge en betydligt attraktivare miljö för kollektivtrafikresenärerna än vad som är fallet idag och tillgängligheten till kollektivtrafiken kommer att öka avsevärt.
Upphandling och mål
•12. Kommer kommunen att ta ökad klimathänsyn genom att göra sina upphandlingar "grönare" av exempelvis mat, framför allt kött, med hänsyn till miljö- och klimatpåverkan och i så fall hur?
JA
•· Nya upphandlingspolicyn (beslutad nov 2008): Kommunen ska köpa miljömärkta eller likvärdiga produkter och tjänster inom byggsektorn, livsmedel, transporter, kontors - och kemisktekniska produkter. Inom övriga områden där miljömärkta produkter eller tjänster finns ska dessa eller likvärdiga upphandlas och köpas om funktionen är jämförbar.
•· För att underlätta/konkretisera policy håller anvisningar till kommunens inköpare/upphandlare på att tas fram (färdigt nu i vår).
Vad gäller klimathänsyn så håller klimatmärkning för livsmedel på att tas fram. Klimatmärkningen presenterar bra klimatalternativ inom varje produktkategori (ex kött). Snart är reglerna för bland annat vegetabiliska livsmedel och mjölk klara. Arbetet med regler för kött och ägg pågår och beräknas också bli klara under året. Klimatmärkningen är en tilläggsmärkning som endast får användas i
kombination med annan certifiering som ställer tydliga krav på hållbar
utveckling (ex KRAV). Det är alltså inte en separat klimatmärkning - man vill ha helhetsgreppet hållbar utveckling där hänsyn tas till samtliga nationella miljömål såväl som djuromsorg och social rättvisa.
Så fort klimatmärkningen finns så bakar vi in den i kommunens inköps & upphandlingsanvisningar!
•13. Vilka klimatåtgärder i sin egen verksamhet bedömer Kommunen viktigast i visionen "Ledande miljökommun 2010? Vilka har redan vidtagits och vilka planeras?
Inom energiområdet jobbar vi efter målen, delmålen och riktlinjerna i Energiplan 2008 och arbetar mycket aktivt med de i planen identifierade åtgärderna (se bl a svaren till alla frågor ovan!).
För att få till stånd en förändring och nå de beslutade geografiska målen måste vi jobba parallellt med de åtgärder inom El & värme, transporter och utbildning/information/rådgivning som är identifierade i Energiplanen.
Det handlar om att som kommun ge förutsättningarna (bebyggelse, kollektivtrafik, GC mm) för invånarna och företagen att leva/verka klimatriktigt, att agera föredöme (våra egna verksamheter och upphandlingen) och också arbeta aktivt med att förändra beteenden (se fråga 2).
Arbetet är en löpande process/utveckling och revidering av Energiplanen kommer att ske årligen.
Vårt medlemskap i Energimyndighetens program "Uthållig kommun" 2008-2011 innebär att det löpande kommer att dyka upp möjligheter att samarbeta och utveckla vårt energi-/och klimatarbete i samarbete med Energimyndigheten, experter, forskare och andra kommuner. Hittills har vi blivit erbjudna och tackat ja till utvecklingsprogram för energieffektiva fastigheter och fysisk planering (där kommunen med forsknings - och expertstöd kommer att arbeta med ett konkret planeringsobjekt).
Flygpost den 20 mars
Trevlig rundringning!
I tisdags hade jag och flera av kommunstyrelsens ledamöter nöjet att ringa runt till kommunens medborgare för att ställa frågor om vår medborgartidning "Året som gick 2008". Under samtalen fick vi många intressanta och positiva tankar och synpunkter som vi tar med oss i vårt arbete.
"Året som gick" kom med Lerums Tidning den 12 mars och frågorna vi ställde kan också besvaras på kommunens webbplats. Där kommer resultatet att presenteras inom kort.
Läs mer om Året som gick och svara på frågor
Earth Hour - släck för en ljusare framtid!
På lördag den 28 mars kl 20.30 har du chansen att delta i en global manifestation för klimatet. Genom att släcka ljuset i en timme kan alla vara med och visa beslutsfattarna att de har ett brett globalt stöd för att skapa ett starkt klimatavtal i Köpenhamn i december 2009. Kommunens egna verksamheter kommer att släcka ljuset i så stor utsträckning som möjligt. I samarbete med Lerum Energi, Naturskyddsföreningen, ABF och Studieförbundet Vuxenskolan kommer vi att sätta in en annons i Lerums Tidning nästa vecka där vi uppmanar kommunens invånare och företag att släcka ljuset.
Läs mer om Earth Hour
Vad tycker invånarna om att bo i kommunen?
I förra veckan fick 2 000 invånare en medborgarundersökning i brevlådan. Enkäten handlar om vad invånarna tycker om Lerums kommun som en plats att leva och bo på.
Tyck till om Gråbo centrum
Nu närmar sig samrådstiden för förslag till program för Gråbo centrum. Till och med den 1 april kan du lämna dina synpunkter på förslaget. Förslaget finns utställt på Parasollen i Gråbo, medborgarkontoret KomIn i Lerum samt på kommunens webbplats.
Henrik Ripa
Kommunstyrelsens ordförande
Lerum en ledande miljökommun
www.lerum.se
henrikripa.blogg.se
Flygpost den 13 mars
Banverket har ny lösning för Västra Stambanan
Förra veckan presenterade banverket ett nytt förslag på lösning när det gäller kapaciteten. När man började arbetet 1999 tittade man på tre nivåer små åtgärder, medelstora och stora åtgärder. De stora förkastades då de kostade mer än en miljard. De små genomförde man som t.ex. längre platformar och nya ljussystem. Nu gör man 2000 m uppställningsspår i stället för 11 km omkörningsspår. Fördelen med det nya förslaget är man man får samma kapacitetökning men till en mycket lägre kostnad. Det tidigare förslaget skulle varit klart tidigast 2020 men nu kommer delar vara klart 2012 och resten 2015. Så det innebär stora vinster både för Lerumsborna och alla som behöver Västra Stambanan. Läs mer på. www.banverket.se
Vad tycker invånarna om att leva och bo i kommunen?
Idag, fredag den 13 mars, får 2 000 invånare i kommunen en medborgarundersökning i brevlådan. Enkäten handlar om vad invånarna tycker om Lerums kommun som en plats att leva och bo på.
Läs mer om medborgarundersökningen på www.lerum.se/
Rundringning om Året som gick
Igår, torsdag den 12 mars, kom kommunens medborgartidning "Året som gick" ut via Lerums Tidning. Den handlar om verksamheten 2008 samt om vart skattepengarna tog vägen. På tisdag nästa vecka, den 17 mars, mellan kl 18 och 21 ringer vi i kommunstyrelsen runt bland invånarna för att se hur tidningen uppfattas.
Läs Året som gick och om rundringningen på www.lerum.se/
Avfart från E 20
Nu finns en förstudie och ett program för möjligheten att bygga en ny avfart på E 20 till Lerums centrum. Missa inte tillfället att lämna dina synpunkter på detta. Förslaget har ställts ut och ett samrådsmöte ska hållas på tisdagen den 24 mars.
Läs mer om samrådsmötet och avfart på E 20 på www.lerum.se/
Projektforum för Leader - Göteborgs Insjörike
EU-projketet Leader är igång, med syfte att skapa samverkan för lokal utveckling. Om du har frågor om Leader och/eller projektidéer är du välkommen att boka en tid på projektforum för Leader.
Läs mer om projektforum för Leader på www.lerum.se
Hälsningar från ett lärarrum i snöiga Sälen. Min dotter skriver centralprov i Engelska här. Så nu får vi testa skolorna här uppe också. Sedan bär det av hemåt till solen och värmen i Lerum.
Henrik Ripa
Kommunstyrelsens ordförande
Lerum en ledande miljökommun
Banverket satsar på Västra Stambanan
Det är med stor glädje jag kan konstatera att banverket har valt att lyssna på Lerums kommun. Det nya förslaget innebär att man får samma kapacitet som i fyrspårs alternativet, det blir klart 5-8 år tidigare dvs. 2012-2015 och till en betydligt lägre kostnad. Det som ligger i förslaget är:
STEG 1:
Lerum: Utbyggnad av förbigångsspår för godståg med riktning
mot Göteborg/Sävenäs. Byggs på utrymmet mellan nuvarande
spår och motorvägen. Plattformarna förlängs för att klara
framtida längre pendeltåg. Bullerskyddsåtgärder genomförs i
form av skärmar både norr och söder om järnvägen. Effekten
blir att persontåg under dagtid kan köra förbi godståg och då
kan trafiken öka.
Stenkullen: Utbyggnad av förbigångsspår för godståg i riktning
från Göteborg/Sävenäs. Spåret byggs norr om järnvägen
strax öster om nuvarande pendeltågsstation. Bullerskyddsåtgärder
genomförs mellan nuvarande pendeltågsstation och
strax väster om Orydsbäcken. Effekten blir förbigångar av
godståg mot Hallsberg och därmed kan trafiken öka.
Herrljunga: Ny plattform för norrgående tåg som möjliggör
bättre bytesmöjligheter mellan främst regiontåg och snabbtåg.
Herrljunga kan därmed fungera som knutpunkt mellan olika
trafiksystem på angränsande sträckor.
Sävenäs rangerbangård: Ny infart för godståg från Västra
stambanan till Sävenäs rangerbangård. Kompletteras med
ett spår vid sidan av rangerbangården som medger att även
godståg mot Olskroken/Hamnbanan på ett effektivt sätt kan
utnyttja den nya infarten.
Torp: Nytt förbigångsspår för godståg med riktning mot
Hallsberg.
STEG 2:
Alingsås: Ombyggnad av bangården som innebär att pendeltåg
vänder mellan genomgående spår. Det innebär att pendeltåg
som vänder i Alingsås inte behöver korsa Västra stambanan
vilket förenklar och effektiviserar trafiken.
Floda: Ombyggnad av bangården som innebär att pendeltåg
kan vända mellan genomgående spår. Åtgärden innebär att
pendeltåg som vänder i Floda inte behöver korsa Västra
stambanan vilket förenklar och effektiviserar trafiken.
Algutsgården: Nytt förbigångsspår för godståg mot Göteborg.
Utbyggnaden är i första hand motiverad av ombyggnaden
på Alingsås bangård och behöver vara klar innan denna
påbörjas.
Herrljunga: Ny plattform för norrgående regionaltåg.
Åtgärden möjliggör att Herrljunga kan fungera bättre som
knutpunkt mellan de olika trafiksystemen: region- och
snabbtåg.
STEG 3:
Vårgårda: Förbigångsspår med plattform för regionaltåg
mot Göteborg för möjliggöra planerade förbigångar mellan
snabb- och regionaltåg.
Remmenedal: Nytt förbigångsspår för godståg med riktning
mot Göteborg.
Vill du läsa mer kan du gå in på banverkets hemsida.
Flygpost den 6 mars 2009
Välkommen till kommunfullmäktige!
På torsdag, den 12 mars, kl 18 sammanträder kommunfullmäktige i Dergårdsteatern, Lerum. Välkommen att lyssna till överläggningarna och debatten. Innan mötet, kl 17.30 till 18.00, kan du fika och diskutera med fullmäktiges ledamöter.
Läs mer om kommunfullmäktiges sammanträde
Året som gick
Missa inte kommunens tidning Året som gick. Den handlar om verksamheten 2008 samt om vart skattepengarna tog vägen. Året som gick kommer i Lerums Tidning torsdag, den 12 mars. Den 17 mars mellan kl 18 och 21 ringer vi i kommunstyrelsen runt bland invånarna för att se hur tidningen uppfattas.
Läs mer om Året som gick och rundringningen
Skrotbilshantering
Jag får många samtal om skrotbilar. En skrotbil klassas som farligt avfall. Den innehåller bland annat kvicksilver och olja som sprids i miljön när bilen bryts ned. Om du ser en skrotbil på kommunal mark kontakta kommunen. Vi ansvarar för att forsla bort skrotbilar som står på kommunal mark. De skrotbilar som står på privat mark är fastighetsägarens ansvar. De senaste 18 månaderna har kommunen forslat bort 75 fordon, varav 62 personbilar, åtta lastbilar, fyra husvagnar och en husbil. Vi anlitar Gatubolaget Fordonsflytt i Göteborg som verkställer hela hanteringen.
Läs mer om kommunens skrotbilshantering
Skallsjö kommunalhus
Med anledning av att kommunen firar 40 år lägger vi ut historiska dokument och bilder på webben. Nu ligger där en intressant studentuppsats om Skallsjö kommunalhus.
Läs uppsatsen här, den ligger på sidans högermeny
Mässa i ung företagsamhet
Möt morgondagens företagare på mässan i ung företagsamhet. Nästa fredag, den 13 mars, är det dags för mässan Våga vara egen. Mässan pågår kl 11.30 till 16.30 på Svenska Mässan i Göteborg. F-hallen, entré 2. Fri entré.
Mässa med kvinnliga företagare
Imorgon lördag så har det kvinnliga företagarnätverket Qreativa mässan i Tingshuset i Lerum 10-15 så passa på att se vad de har att erbjuda. De har allt från konsthantverk, produkter, tjänster och idéer. Kan vi hoppas på att de kommer att bli aktiva i vårt arbete med att bli en Fair Trade city.
Göteborgs Operan på Dergårdsteatern
Det har blivit tradition att Göteborgs Operan gör ett gästspel på Dergårdsteatern varje vår. Nu är det dags igen. Den här gången med familjeföreställningen Kung Baklänges. Ta chansen att se denna prisbelönta och kritikerrosade föreställning lördagen den 14 mars på Dergårdsteatern kl 15.00 och 17.00. Historien handlar om när Mozart var barn och hans far tog med honom ut på turné för att visa upp sitt musikaliska underbarn vid slott och hov runt om i Europa. Med detta som grund har Patrik Sörling skapat en lekfull familjeföreställning till fantastiska toner. Kung Baklänges innehåller en serie danstablåer, inspirerade av Mozarts musikaliska turné. Tillsammans med huvudpersonerna, som i föreställningen fått namnet Trazom, medverkar också sex dansare från GöteborgsOperans balettensemble i föreställningen. Biljetter 100:- bokas på KomIn, tel 0302 - 52 20 00 eller via webbiljett. Resterande vid entrén.
Jag hade tänkt gå men jag har hyrt en buss för att åka till Sälen med min familj nästa vecka, så jag hoppas på bra väder.
Henrik Ripa
Kommunstyrelsens ordförande
Lerum en ledande miljökommun