Lerums kommun erbjuder särskild avtalspension

 


Lerums kommun behöver minska antalet anställda under 2010. Det är ännu inte klart hur stor övertaligheten kommer att bli. Arbetet med omställningen pågår under hösten och inledningen av 2010.

Orsaken till neddragningarna är att skatteunderlaget minskar på grund av lågkonjunkturen, men också att elevkullarna i grundskolan är mindre och att organisationen måste anpassas till den förändringen.

Ambitionen är att genomföra minskningen genom frivillig avgång, och undvika uppsägningar. Därför kommer alla anställda att ges möjlighet till tjänstledighet under ett eller två år, och personer mellan 62 och 65 år kommer att erbjudas särskild avtalspension, om pensioneringen leder till att en annan anställd inte behöver sägas upp.

-Vår ambition med omställningspaketet är att behålla en bra åldersspridning bland de anställda, framhåller Henrik Ripa, kommunstyrelsens ordförande. Annars finns alltid risken att det är de yngre som oftast är de senast anställda, som får lämna organisationen vid en övertalighet.

Särskild avtalspension

Den särskilda avtalspensionen innebär att man får 73,5% av lönen fram till dess att man fyller 65 år. Om heltidslönen understiger ett halvt prisbasbelopp (21.200 kr år 2010), får man 80% av lönen. Kommunen står alltså för kostnaden fram till dess att man fyllt 65 år.

Förutsättningarna för att få särskild avtalspension är att personen har fyllt 62 år men inte 65, att det finns en övertalighet inom kommunen och att man genom att bevilja särskild avtalspension kan undvika att en annan medarbetare sägs upp.

I Lerums kommun finns idag ca 180 medarbetare som är mellan 62 och 65 år. De 16 miljoner kr som kommunfullmäkige anslagit till omställningspaketet beräknas räcka till ca 35 avtalspensioner. Det slutliga antalet beror givetvis på personernas ålder och lön.

Tjänstledigt utan lön

Erbjudandet innebär att anställda kan söka tjänstledigt under minst ett år och max två år. I normala fall är tjänstledigheter under så lång tid inte att rekommendera, men vid en övertalighet kan det bidra till att uppsägningar kan undvikas.

 

Frågor om omställningspaketet besvaras av

Sektorschef Per-Arne Larsson, 0302-52 15 59

Mer  information och kommentarer?

Kontakta kommunstyrelsens ordförande Henrik Ripa (M), 0302-52 11 13


Flygpost den 25 september 2009

Färre föräldrar köper ut alkohol till ungdomar

Lerums kommuns drogvaneundersökning 2009 visar att andelen föräldrar som bjuder eller köper ut alkohol till sina ungdomar har minskat sedan förra året. Det är fortfarande 5 procent av pojkarna i nian och 3 procent av flickorna i nian som bjuds på alkohol av sina föräldrar, men 2008 var siffran för flickornas del 8 procent, pojkarnas var även då 5 procent. De lite äldre ungdomarna i årskurs 2 på gymnasiet visar en liknande trend: 15 procent av pojkarna får alkohol och 18 procent av flickorna, en minskning med 2 procent för pojkarna (siffran är inte statistiskt säkerställd) och 3 procent för flickorna. Undersökningen visar också minskade siffror när det gäller narkotikaanvändning, där 2 procent färre i år 9 har provat narkotika jämfört med 2008. Bland elever i år 2 på gymnasiet är minskningen 9 procent bland pojkar och 4 procent bland flickor. Snusning, sniffning och rökning har också minskat.
Läs mer om kommunens drogvaneundersökning

Var med och utveckla turismen!

På måndag, den 28 september, kl 17-20 hålls ett öppet möte angående turistnäringen i Lerums kommun på Villa Säfvehöjd. Mötet är öppet för alla företagare, föreningar och privatpersoner som arbetar inom eller har ett stort intresse av turistnäringen. Det är visions- och utvecklingsnämnden för samhällets utveckling som står bakom mötet. Medverkar gör bland annat Lotta Nibell-Keating, affärsutvecklare på Västsvenska turistrådet. Syftet med mötet är att lägga grunden för ett fortsatt arbete med att utveckla turistnäringen i kommunen. Anmälningstiden går ut idag, fredag den 25 september. Missa inte att anmäla er!

Läs mer om turistmötet

 Nominera någon till miljöpriset!

Nu är det dags att nominera någon till kommunens årliga miljöpris. Sista dag för nomineringar är den 18 oktober. Miljöstipendiet, på 10 000 kr, kan delas ut till enskilda personer, föreningar eller andra sammanslutningar/grupper som arbetar med natur- och miljöförbättringar eller för en god miljö- och naturvård inom Lerums kommun. Utifrån ovanstående riktlinjer delas också utmärkelsen "Årets miljöföretag" ut. Dock utan prissumma.

Högtidligt överlämnande av miljöpriserna sker den 17 november i samband med klimatföreläsningen av välkände meteorologen Pär Holmgren i Dergårdsteatern.

Läs om hur du nominerar

 Unik dag för näringslivet

Tisdagen den 13 oktober kl 13-19 anordnar näringslivsenheten Näringslivets dag, ett arrangemang för att påvisa de möjligheter som finns för små och stora företag att växa och få hjälp och stöd till detta. Denna dag vänder sig även till alla som har tänkt på att starta företag eller som precis har startat upp. Det blir en minimässa samt föredrag inom dessa olika ämnen. Här kommer också årets företagare att presenteras. Näringslivets dag hålls på Dergårdsteatern i Lerum.

Läs mer om Näringslivets dag

 Miljödiplomsutdelning till individ- och familjeomsorgen

Idag fredag genomförs Miljödiplomsutdelningen till Sektor individ- och familjeomsorg.

 Bokmässan i gång!

Nu är den årliga Bok- & biblioteksmässan på Svenska Mässan i Göteborg i gång. Den pågår från den 24 till och med den 27 september. Extra roligt är att Marie Stenäng från Lerums bibliotek idag, fredag, presenterar våra biblioteks nya, moderna webbplats Arena. Det gör hon i Axiells monter på mässan kl 10.

Se bibliotekets nya webbplats

Läs mer om Bok & biblioteksmässan

 

Uruppförande på "Goya" en helt nyskriven Opera

Han var den siste av de stora mästarna och den förste modernisten. Konstnären Goya gestaltas av Anders Larsson i säsongens stora urpremiär på Göteborgs Operan.

Nyskriven svensk opera i två akter av Daniel Börtz. Genom att göra djupdykningar i olika delar av Goyas liv, får vi uppleva konstnärens yttre och inre värld och följa hans utveckling från hovmålare till banbrytande skildrare av krigets fasor. En av vårt lands mest erfarna tonsättare, Daniel Börtz, har skrivit musiken. För librettot med det rika persongalleriet svarar Magnus Florin. Annsofi Nyberg har skapat närmare 200 1700-talskostymer inspirerade av Goyas tavlor och Lars-Åke Thessman har byggt upp en visuellt gäckande scenbild med en gigantisk camera obscura i centrum.

http://sv.opera.se/forestallningar/goya-2009-2010/

  

Henrik Ripa

Kommunstyrelsens ordförande

Lerum en ledande miljökommun

 

www.lerum.se

henrikripa.blogg.se

www.vackrapaket.se


Färre föräldrar köper ut alkohol till ungdomar i Lerums kommun

 Lerums kommuns drogvaneundersökning 2009, visar att andelen föräldrar som bjuder eller köper ut alkohol till sina ungdomar har minskat sedan förra året. Det är fortfarande 5% av pojkarna i nian och 3% av flickorna i nian som bjuds på alkohol av sina föräldrar, men 2008 var siffran för flickornas del 8%, pojkarnas var även då 5%.

De lite äldre ungdomarna i årskurs 2 på gymnasiet visar en liknande trend: 15% av pojkarna får alkohol och 18% av flickorna, en minskning med 2% för pojkarna (siffran är inte statistiskt säkerställd) och 3% för flickorna.

- Det är skolornas satsning på droginformation till föräldrarna som ger resultat, säger Gunilla Henningsson, som samordnar kommunens brott- och drogförebyggande arbete.

- Forskning visar att unga som dricker alkohol tidigt, både dricker mer alkohol och i högre grad är involverade i brottslighet. Där föräldrarna låter barnen pröva eller köper ut alkohol börjar barnen dricka tidigare och dricker mer och har en större risk att fastna i ett missbruk. När föräldrarna får den här informationen på föräldramöten i skolan, får de samtidigt möjlighet att göra en överenskommelse om att inte bjuda eller köpa ut alkohol till sina eller andras barn. Detta möter mycket positiv respons bland föräldrarna, och nu ser vi också i statistiken att det ger resultat!

Undersökningen visar också minskade siffror när det gäller narkotikaanvändning, där 2% färre i år 9 har provat narkotika jämfört med 2008. Bland elever i år 2 på gymnasiet är minskningen 9% bland pojkar och 4% bland flickor.

Snusning, sniffning och rökning har också minskat. När det gäller rökning är skillnaderna jämfört med 2008 riktigt stora. 2008 var det 42% flickor, respektive 43% pojkar av eleverna i nian som aldrig rökt. 2009 var siffrorna glädjande 49% bland flickorna och 65% bland pojkarna.

-Vi är mycket glada över att se så positiva resultat, säger Henrik Ripa (M), kommunstyrelsens ordförande. Alkohol, rökning och andra droger hör inte hemma bland minderåriga och satsningen på information i skolorna är en mycket viktig del i att bryta trender, både bland de unga och bland deras föräldrar! Föräldrarnas tydliga nej är oerhört viktigt i det här arbetet, oavsett deras egna vanor.

 Mer information?

För kommentarer, kontakta kommunstyrelsens ordförande Henrik Ripa, 0302- 521113.

Brotts- och drogförebyggarsamordnare Gunilla Henningsson, 0736-841084, svarar gärna på frågor om undersökningen.


Flygpost den 18 september 2009

Livsrum och Bo&Energi lockade över 20.000

Årets Livsrum, kommunens årliga folkhälsosatsning, och kommunens första Bo&Energidagar var en stor framgång. Både arrangörer och utställare är mycket nöjda och över 20.000 besökare tog del av de fullmatade programmen. Stort tack till alla som gjorde det möjligt.

Läs mer om årets Livsrum och Bo&Energidagar

 

Läs om vad som hände på kommunfullmäktige

Nu läggs snabbprotokoll ut på webben efter kommunfullmäktiges sammanträden. Den 10 september sammanträdde fullmäktige och då behandlades bland annat kommunens delårsbokslut och Fair Trade city.

Läs mer om vad som hände på kommunfullmäktige

 

Det händer i kommunen!

Det är positivt att se allt fantastiskt som händer i Lerums kommun. Som när den ideella föreningen Friskis & Svettis nyinvigde sina renoverade lokaler i går. Passar bra med tanke på Livsrumsveckan och folkhälsan.

 

Snart start för bokmässan

Nästa vecka startar den årliga Bok- & biblioteksmässan. Den pågår från den 24 till och med den 27 september på Svenska Mässan i Göteborg. Extra roligt är att Marie Stenäng från Lerums bibliotek kommer att presentera våra biblioteks nya, moderna webbplats Arena. Det gör hon i Axiells monter på mässan, fredag den 24 september kl 10.

Se bibliotekets nya webbplats

Läs mer om Bok & biblioteksmässan

 

Kyrkovalet Gå och rösta!

Nu på söndag, den 20 september, är det kyrkoval. Då får alla som tillhör Svenska kyrkan möjlighet att vara med och forma framtidens kyrka. Glöm inte att gå och rösta det handlar bland annat om hur vårt kulturarv skall förvaltas.

Läs mer om kyrkovalet

 

Vernissage på Nääs Fabriker

På lördag, den 19 september, är det vernissage med konstnären och fotografen Patrik Gunnar Helin. Vernissagen pågår kl 12-16 i Hotellgalleriet på Nääs Fabriker Hotell & Restaurang. Utställningen är öppen varje dag till och med söndag den 1 oktober, öppettider kl 8-20.

 

Norra Hallsås prisbelönas

Svenska Fabriksbetongföreningen tilldelar Förbo och HSB priset Helgjutet för goda platsgjutna konstruktioner. Prisets syfte är att uppmärksamma de helgjutna lösningarnas möjligheter att skapa god arkitektur samt nydanande, kreativa helhetsslösningar och rationellt arbetsutförande. Prisutdelningen hålls på måndag den 21 september i Kv. Halssmycket i Norra Hallsås.

Läs mer om priset

Nästa fredag Miljödiplomsutdelning till Individ och familjeomsorgen

Det är roligt att vi nästa fredag kommer att ha Miljödiplomsutdelning till sektor Individ och familjeomsorg. Läs mer om det i nästa veckas flygpost.

 

 

Henrik Ripa

Kommunstyrelsens ordförande

Lerum en ledande miljökommun

 

www.lerum.se

henrikripa.blogg.se

 

 

Kommunstyrelsens ordförande Henrik Ripa och Fullmäktiges ordförande Birger Rosén på Livsrumsdagarna i Lerums Kommun


Flygpost den 11 september 2009

Nöjda elever i Lerum

Elever från förskoleklass till och med år fem i Lerum är mycket nöjda med sin skola. Det visar en undersökning som Statistiska centralbyrån genomfört. Undersökningen gjordes bland elever från förskoleklass till år fem i alla skolor i Lerums kommun, både kommunala och fristående, under våren. Åtta faktorer mättes: trivsel, trygghet, handledning, att lära sig saker, få vara med och bestämma, läromedel, skolmiljö och skolmat. Eleverna i Lerums kommun ger ett index på 79 av 100 möjliga.

Läs mer om resultatet av undersökningen

 

Livsrum kör mot mål!

Sedan förra torsdagen har Livsrum varit i full gång. På programmet står mängder av föredrag, prova på-aktiviteter, torgfester med mera i alla kommundelar. Missa inte torgfesterna i Lerum och Sjövik i helgen samt mycket annat. På lördag och söndag, den 12 och 13 september, genomförs för första gången Bo&Energidagarna, med utställare, föredrag, visningar och familjeaktiviteter. Allt på Bagges torg i centrala Lerum. Bland annat kommer kommunen formellt att ta emot utmärkelsen att Lerums kommun blir en Fair Trade City.

Läs programmet för Livsrum

Läs mer om Bo&Energidagarna

 

Vinnaren i fototävlingen är framröstad

På lördag den 12 september presenteras vinnaren i årets fototävling. Välkommen till Bagges torg kl 12!

Läs mer fototävlingen och prisutdelningen

 

Välkommen till releasefest på biblioteket

På tisdag, den 14 september, kl 14 - 19 är det festlig invigning av bibliotekets nya webbplats. Festligheterna hålls på huvudbiblioteket i Lerum. Jag kommer att invigningstala och bibliotekets nya webbplats kommer att visas flera gånger under dagen. Dessutom blir det mingel och underhållning. Hiphopbandet Middlesex uppträder. Lerums bibliotek har under våren varit testbibliotek för en ny webbprodukt från företaget Axiell och blir nu det första biblioteket i Norden med det nya virtuella biblioteket. Lerums biblioteks användare får tillgång till en helt ny nätbaserad biblioteksfilial för förmedling av böcker och andra medier. Det blir också en virtuell mötesplats där bibliotekets personal och användare kan tipsa och inspirera varandra.

Läs mer om bibliotekets nya webbplats

 

Norra Hallsås prisbelönas

Svenska Fabriksbetongföreningen tilldelar Förbo och HSB priset Helgjutet för goda platsgjutna konstruktioner. Prisets syfte är att uppmärksamma de helgjutna lösningarnas möjligheter att skapa god arkitektur samt nydanande, kreativa helhetsslösningar och rationellt arbetsutförande. Prisutdelningen hålls den 21 september i Kv. Halssmycket i Norra Hallsås.

Läs mer om priset

 

Kostnadsfria föräldrautbildningar

Missa inte att kommunen erbjuder kostnadsfria föräldrautbildningar? Vi diskuterar olika strategier som är användbara i vardagen. I höst har vi tre grupper för barn/ungdomar i olika åldrar.

Läs mer om föräldrautbildningen

 

 

Henrik Ripa

Kommunstyrelsens ordförande

Lerum en ledande miljökommun

 

www.lerum.se

henrikripa.blogg.se

 


Lerums elever är mycket nöjda med skolan

 

Våren 2009 gjordes en omfattande undersökning bland elever från förskoleklass till år fem i alla skolor i Lerums kommun, både kommunala och fristående.

Resultatet presenterades på kommunstyrelsens arbetsutskotts sammanträde den 9 september, och visar att eleverna är mycket nöjda med alla åtta faktorer som mätts: trivsel, trygghet, handledning, att lära sig saker, få vara med och bestämma, läromedel, skolmiljö och skolmat.

Resultaten per skola kommer att presenteras på kommunens webbplats i november i år, och då vara en del av det underlag som föräldrar och barn kan ta del av inför valet av skola läsåret 2010/2011.



NEI står för NöjdElevIndex och är det sammanlagda betyget/värdet av de övriga åtta faktorerna. NEI för eleverna i Lerums kommun är så högt som 79 och även de åtta del-faktorerna har fått ett betygsindex som når eller ligger över nivån för "mycket nöjd" (75 och högre).

Index/betyg för faktorerna är:

•            Att lära sig saker (92)

•            Trivsel (90)

•            Trygghet (89)

•            Handledning (85)

•            Läromedel (85)

•            Skolmiljö (79)

•            Att få vara med och bestämma (77)

•            Skolmat (75).

 

- Eleverna ger överlag högt betyg på sin skola, helhetsbetyget NEI på 79 är mycket högt, säger kommunstyrelsens ordförande Henrik Ripa (M). Det är givetvis mycket glädjande att få bekräftat att eleverna i Lerums kommun är så nöjda med sin situation i skolan, både totalt sett och med de olika områden som faktorerna speglar.

Förklaring till siffrorna

Undersökningen genomfördes av statistiska centralbyrån (SCB) under april och man 2009. 2853 elever svarade på enkäten, vilket är 95% av alla elever i förskoleklass till och med år 5, i kommunen.

SCBs undersökning är uppbyggt kring ett betyg/index mellan 0 och 100. Ju högre betyg/index, desto mer nöjda är eleverna med sin skola.

Betyg/index för de olika faktorerna (trivsel, trygghet osv, se ovan!) är en sammanvägning av resultatet av flera frågor under samma rubrik. Helhetsbetyget nöjd elev-index (NEI) är det sammanvägda betyget för samtliga faktorer.

Betyg/index under 40 är inte godkänt/ inte nöjd. Gränsen för "nöjd" går vid 55 och ett betyg/index på 75 eller högre är "mycket nöjd".

 

Mer information?

Frågor om enkätresultatet besvaras av Rickard Callenmyr, controller på Sektor lärande i Lerums kommun, tel 0302-52 19 95.

Kommentarer till resultatet lämnas av kommunstyrelsens ordförande Henrik Ripa (M), tel 0302- 52 11 13.

 

 


Flygpost den 4 september 2009

Livsrum igång!

Nu är Livsrum i full gång, kommunens årliga satsning på folkhälsa som firar tioårsjubileum i år. Livsrum pågår 3 - 13 september och på programmet står mängder av föredrag, prova på-aktiviteter, torgfester med mera i alla kommundelar. I samband med Livsrum genomför kommunen för första gången Bo&Energidagarna, den 12 och 13 september, med utställare, föredrag, visningar och familjeaktiviteter. Allt på Bagges torg i centrala Lerum.

Läs programmet för Livsrum

Läs mer om Bo&Energidagarna

 

Kommunfullmäktige sammanträder

Välkommen till kommunfullmäktiges sammanträde, torsdagen den 10 september. Mötet börjar kl 18 i Dergårdsteatern i Lerum. 17.30 - 18 kan du fika och diskutera med de förtroendevalda och sedan lyssna på överläggningarna och debatten. Det kommer bland annat informeras om Rättvisemärkt och Fair Trade City i Lerum samt Västra Götalandsregionens Västsvenska infrastrukturpaket.

Läs mer om kommunfullmäktiges sammanträde den 10 september

 

Visioner för Aspedalen - Missa inte utställningen

Kommunen arbetar med att ta fram ett program för området Aspedalen/Aspevallen. Området är en av tävlingstomterna i arkitekttävlingen Europan 10. Ett sextiotal europeiska städer deltar i tävlingen. Nu ställs ett fyrtiotal arkitekters förslag på framtida utveckling för området Aspedalen/Aspevallen ut på Stationsvägen 12, den 3-18 september.

Läs mer om visionerna för Aspedalen samt Europan 10

 

Miljödiplomering

Lerums kommun arbetar för att bli en ledande miljökommun och det är glädjande att kunna berätta att två av kommunens verksamheter nu är miljödiplomerade. Det gäller fastighetsenheten och hela Sektor individ- och familjeomsorg. Lerum har sedan 2004 löpande erbjudit miljödiplomeringsutbildningar och hittills är 53 företag i kommunen diplomerade. Miljödiplomet är ett kvitto på att verksamheterna är miljö- och klimatanpassade i enlighet med miljödiplomeringens krav. Det finns fortfarande platser kvar på höstens utbildning.

Läs mer om miljödiplomeringen

 

Familjefest på LESS-udden

På lördag, den 5 september, från kl 10 ordnar Lerums Segelsällskap familjefest på LESS-udden. En fest där alla är välkomna, gammal som ung, seglare som landkrabba. Massor med aktiviteter är planerade, segling, möjlighet att prova på segla/surfing, lekar, tävlingar, tal, bildspel, historia, grillning, livemusik, dans med mera.

Läs mer om Lerums Segelsällskap

 

Henrik Ripa

Kommunstyrelsens ordförande

Lerum en ledande miljökommun

 

www.lerum.se

henrikripa.blogg.se

 


RSS 2.0