Flygpost den 27 februari

FN-rollspel får besök av Jan Eliasson

På onsdag nästa vecka, den 4 mars, invigs det årliga FN-rollspelet på Lerums Gymnasium. Temat är mänskliga rättigheter. På torsdagen, den 5 mars, deltar politikern och diplomaten Jan Eliasson, före detta utrikesminister samt före detta ordförande i FN:s generalförsamling, i rollspelet. Han ska hålla ett anförande i FN-rollspelets generalförsamling under cirka en timme och därefter hålls en presskonferens med både press från skolan och inbjuden press utifrån.

Jan Eliasson innehar Torgny Segerstedtprofessuren vid Institutionen för Globala Studier på Göteborgs Universitet 2008 - 2009. Det skall bli spännande att få lyssna på honom.

Läs mer om gymnasiets FN-rollspel

  

Hur kör vi egentligen i kommunen?

I går var jag och Kenneth Johansson på ett möte hos vägverket. Lerums kommun tillsammans med 8 andra kommuner är med i ett projekt som heter Kustom. Syftet är att öka trafiksäkerheten och värna miljön. Det senaste man hade gjort var en undersökning av hur kommunen fordon körs i tjänsten. Jag måste erkänna att jag blev chockad. I rapporten framgår inte vilken kommun som hade vilket resultat. Men i de 9 kommunerna så körde kommunernas fordon i genomsnitt på 48 % av 30 sträckor för fort och 24 % av 50 sträckorna för fort. Detta gällde alla fordonen så det handlar inte om ett enstaka tillfälle. De värsta enskilda fallen var 77 km/h på en 30 sträcka, 120 km/h på en 50 sträcka och 119 km/h på en 70 sträcka. Det handlar om säkerheten för våra medborgare, våra anställda men även en miljöfråga. Till detta kommer att vi använder massor av pengar i onödan till drivmedel. Rapport kommer att innebära vi måste se över hur vi får ett förändrat beteende bland våra anställda.

  

Missa inte att ansöka om föreningsbidrag

Lerums kommun delar årligen ut bidrag till föreningar och organisationer och nu är det dags att ansöka.

Läs mer om vilka bidrag som delas ut och hur man ansöker


Arbete mot tobak

Lerums kommun får projektmedel av Folkhälsoinstitutet för att utveckla det förebyggande arbetet mot tobak. Folkhälsoinstitutet har beviljat 112.500 kr för första året, med möjlighet till förlängning med samma belopp under 2010. Pengarna ska gå till att stärka programmet VisaLeg.nu. Alla butiker i Lerum är med i programmet som bland annat innebär legitimationskrav för alla under 25 år. Tobakslagen kräver att den som säljer tobak måste vara helt säker på att köparen har fyllt 18 år. Kommunen har genomfört oanmälda provköp av tobak eller öl under flera år på alla butiker för att se hur det fungerar i praktiken. Resultaten har varierat. Får ni signaler på att någon butik missköter sig tar vi gärna emot tips. Över 6.500 personer dör av rökning bara i Sverige varje år.

Läs mer om arbetet mot tobak


Utvecklingen av Gråbo centrum

Nu finns ett förslag till program för detaljplan för Gråbo centrum och alla ges tillfälle att lämna synpunkter. Mellan den 12 februari - den 1 april finns förslaget, tillsammans med övrigt underlagsmaterial, uppsatt på medborgarkontoret KomIn i kommunhuset på Bagges torg i Lerum samt på Parasollen i Gråbo.

Läs förslaget här


Minimässa i Gråbo

På lördag, den 28 februari, hålls en minimässa i Gamla Posthuset vid Mjörnbotorget i Gråbo. Lokala företagare säljer och visar sina produkter allt från choklad, tårtor, kosmetik, linnekläder, tyger, stickat, vackra paket, kortmakeri, silversmycken, till pärlsmycken. Vi hoppas att våra företag i kommunen nu börjar fundera på Fair Trade produkter när nu kommunen skall bli en Fair Trade City. Mässan pågår kl 10-15.


Henrik Ripa

Kommunstyrelsens ordförande

Lerum en ledande miljökommun


SSU vill höja skatten i Lerum?



Då var det dags igen. Socialdemokraterna vill värna välfärden. Därför vill man stadigt höja skatten i Sverige för att vi skall kunna göra fler och fler saker. Det har de självklart rätt att tycka. Men vad deras skattehöjningar måste gå till det är att städa upp efter den skadegörelse som SSU (socialdemokratiska ungdomsförbundet) utsätter samhället för. Nu har man varit ute och affischera på kommunala och privata fastigheter, elbolagens utrustning igen. Bara i Lerums kommun kostar skadegörelse över en miljon kronor. Är det dit våra skattepengar skall gå till? Att sanera efter SSUs framfart. Vad skall det bli för politiker av sådana ungdomar i framtiden?


Flygpost den 20 februari

Tuffare tider

Jag kan konstatera att den nya prognosen som SKL har tagit fram och presenterade igår visar på ytterligare försämrad prognos för 2009 med ca 11 miljoner för Lerums Kommun och ännu mer 2010. Man skall självklart ha en positiv grundsyn men jag tror det kommer att krävas en stor gemensam samling för att hantera dagens och framtidens utmaningar. Läs mer.

  

Lerum - Fair Trade City

Nu på tisdag, den 24 februari inleder vi arbetet med att bli en Fair Trade City. Det innebär en kommun präglad av ett rikt utbud av och brett stöd till etiskt framtagna produkter. Vill du vara med och hjälpa oss? Uppstartsmötet hålls kl 18-20 i kommunhuset, Bagges Torg.
Läs mer om uppstartsmötet och Fair Trade City


Start för Leaderområde Göteborgs Insjörike

Nu startar ytterligare ett spännande projekt för närings- och föreningsliv. Leaderområde Göteborgs Insjörike är en del av LEADER, en arbetsmetod inom svenska Landsbygdsprogrammet som går ut på att offentlig-, privat- och ideell sektor samarbetar för lokal utveckling. Lerum arbetar med att bilda ett så kallat LEADER-område, Göteborgs Insjörike, 2009-2013 tillsammans med Alingsås, Härryda, Partille och Mölndal. Är du engagerad inom närings- och föreningsliv? Då hälsas du välkommen till ett uppstartsmöte, den 26 februari kl 18 - 20 på Nääs Fabriker i Tollered. Nu har du chansen att förverkliga dina idéer.
Läs mer om Leaderområde Göteborgs Insjörike

  

Samrådsmöte och kommundelsträff i Gråbo

Nu på onsdag den 25 februari kl 18.30 - 21.00 är det samrådsmöte och kommundelsträff i Gråbo, i Lekstorps IF:s klubbhus. Kvällen inleds med samråd om förslag på program för utvecklingen av Gråbo centrum. Efter samrådet, kl 19.30, hålls kommundelsträffen. Kommundelsträffarna är till för dialog mellan kommuninvånarna och förtroendevalda. Nytt för i år är att träffarna anordnas i samband med att det finns något att delge de boende i kommundelen, i detta fall utvecklingen av Gråbo centrum.

Läs mer om samrådsmötet och kommundelsträffen i Gråbo

  

Vi är tillgängliga!

I veckan gick ett inslag i SVT:s Västnytt om hur tillgängliga kommunernas webbplatser är. Lerums kommuns webbplats fick i mätningen ett resultat på 50 procent. Mätningen gjordes av företaget Meridium som enbart använt sig av ett verktyg som validerar HTML-koden på webbplatsen. Tillgänglighet kan dock mätas på flera sätt, inte bara hur många sidor som har rätt HTML-kod.

Sedan 2005 arbetar Lerums kommun med tillgänglighet på kommunens webbplats, och tillgänglighet handlar alltså om mer än det som Västnytts mätning visade. Mätningen visar dock att vi har en bit kvar när det gäller just HTML-kodningen och det arbetar vi vidare med.

Här kan du läsa mer om tillgänglighet på lerum.se


Här kan du läsa om en annan mätning som innehåller fler mätpunkter för tillgänglighet



Nyckel som styr tonåringen

Här kommer en intressant nyhet. Bilnycklar är rena hightech-produkterna numera. Vid bilmässan i Detroit för några veckor sedan visade Ford en nyckel som kan styra flera funktioner i bilen. En tonårsförälder kan till exempel låna ut den till sin tonåring som nyss tagit körkort och samtidigt ha programmerat in hur fort bilen får köras och hur högt stereon får spelas. Dessutom kan den hindra bilen från att köra iväg innan bältena är på. Tekniken ger möjligheter också.


Henrik Ripa

Kommunstyrelsens ordförande

Lerum en ledande miljökommun


http://www.lerum.se/

henrikripa.blogg.se


Swedish Match och snuset


Har ikväll träffat Swedish Match och de har förklarat varför man bör tillåta snuset i hela EU. Man skall se det som ett sätt att sluta med rökningen (lite som Metadon för missbrukare). Själv är jag mycket tveksam. Jag läser på folkhälsoinstitutet hemsida och tycker nog de har lite större trovärdighet. Däremot deras idé om en nollvision för rökning det var en bra idé som jag skall ta med mig. Vi måste få ett stopp på rökningen och inga medel är för drastiska i det arbetet.


SAAB och Kommunerna



Jag kommer precis från en presentation av det ekonomiska läget i landet och konsekvenserna för kommunerna. Den bild som målas upp och blir mer och mer tydlig pekar på att läget är ännu värre än vi trodde så sent som i december. Sveriges Kommuner och Landstings nya prognos har reviderat ner skatteintäkterna med 0,5 % 2009 och 1,3 % 2010. Totalt innebär det att försämringarna som vi sett för Lerums Kommun jämfört med budgeten som togs i somras är ca 50 miljoner. Det kommer att krävas stora gemensamma krafttag för att hålla ordning på ekonomin.

Trots att Lerums Kommun har goda förutsättningar när vi går in i denna lågkonjunktur så kommer utmaningarna att bli många och stora.

Den tråkiga situationen på SAAB kommer självklart att påverka alla i Västsverige men också i stora delar av övriga landet.

Tyvärr tror jag man måste politiskt ta på sig ett visst ansvar för det som har hänt genom att vi har inte haft tillräckligt miljömässigt tuffa krav på tjänstebilar och förmånsbilar i Sverige. Hade vi haft de skulle Volvo och SAAB ha tvingats att göra mer tidsenliga bilar. Hade man valt det spåret tidigare hade läget antagligen varit helt annorlunda idag. Men det är alltid lätt att vara efterklok. I dagsläget kan jag inte se att staten kan göra mer än det man har erbjudit. Min första bil var en grå SAAB 95 från 1967 (den var äldre än mig). Men det var en härlig bil med frihjul (bilden är en tidigare SAAB 95).


Fildelning


När man hör diskussionen om fildelning känns det som man har hört det förut. När kassettbanden kom skulle skivindustrin dö. Man skulle köpa en skiva och alla skulle kopiera den. Så blev det inte. Sedan kom CD då skulle det bli så för nu var kvalitén så bra. Så blev det inte. Nu laddar man ner, då skulle ingen köpa skivor eller filmer. Så blev det inte.

1984 spelade jag in alla Tracks med Kaj Kindvall från radion. Med mitt dubbelkassettdäck tog jag bort allt mellanprata. Jag gjorde massor av sådana band och lyssnade på, men trots det köpte jag skivor.

Jag har boxer och betalar min TV licens. Jag har en inspelningsbar hårddisk. Spelar jag in melodifestivalen och ser den efteråt begår jag inget brott. Skulle jag dock missa att spela in det och sedan ladda ner det från Pirate Bay och sedan se den då begår jag ett brott. Jag har svårt att förstå det. Jag vill att när jag betalar min licens till staten och min månadsavgift till Boxer vill jag kunna se alla de program de har sänt under den tid jag har varit kund, när jag vill. Jag har ju betalt för det.

I framtiden kommer vi att betala en månadsavgift för att få tillgång till all musik och all film. Sedan ersätts de som har gjort filmer och musiken utifrån hur ofta den laddas ner. Hur svårt kan det vara.


Flygpost den 13 februari 2009

Lerum - Fair Trade City

Nu ska Lerums kommun bli en Fair Trade City, vilket är mycket spännande! Det innebär en kommun präglad av ett rikt utbud av och brett stöd till etiskt framtagna produkter. Vill du vara med och hjälpa oss? Uppstartsmöte hålls tisdag den 24 februari kl 18-20 i kommunhuset, Bagges Torg.
Läs mer om uppstartsmötet och Fair Trade City

  

Samrådsmöte och kommundelsträff i Gråbo

På onsdag den 25 februari kl 18.30 - 21.00 är det samrådsmöte och kommundelsträff i Gråbo, Lekstorps IF:s klubbhus. Kvällen inleds med samråd om förslag på program för utvecklingen av Gråbo centrum. Efter samrådet, kl 19.30 hålls kommundelsträffen. Kommundelsträffarna är till för dialog mellan kommuninvånarna och förtroendevalda. Nytt för i år är att träffarna anordnas i samband med att det finns något att delge de boende i kommundelen, i detta fall utvecklingen av Gråbo centrum.

Läs mer om samrådsmötet och kommundelsträffen i Gråbo

  

Öppet hus för nyföretagare

Då vi befinner oss i en tid präglad av den finansiella kris som råder världen över är det viktigare än vanligt att vi som kommun stöttar det lokala näringslivet. Kommunen erbjuder kostnadsfri individuell rådgivning för dig som funderar på att starta eget eller har drivit eget i högst 3 år. Välkommen onsdag den 18 februari kl 16.00 - 18.00. Platsen är medborgarkontoret KomIn, entréplanet i kommunhuset på Bagges Torg i Lerum.

Välkommen även till följande onsdagar: 11/3, 22/4 och 13/5.
Läs mer om kommunens näringslivsarbete

  

Sommarjobb för ungdomar

De senaste åren har kommunen anordnat feriearbete för ungdomar inom den kommunala verksamheten. Det är viktigt att ge ungdomar denna möjlighet till arbetslivserfarenhet. I år erbjuder vi cirka 45 ungdomar feriearbete under sommaren. Arbetsplatser finns inom vård- och omsorg, parkskötsel, barnomsorg och vaktmästeri. Vi arbetar också för att lika många feriearbeten ska erbjudas via privata företag. Du kan söka om du är skriven i Lerums kommun och född 1992, det vill säga fyller 17 år under året. Platserna fördelas genom lottning.

Läs om sommarjobbens upplägg och om hur du ansöker


Återhämtning

För dig som hjälper eller vårdar en annan person hemma erbjuder äldreomsorgen ett rekreationstillfälle. På Återhämtningen, i Riddarstensgårdens rehabiliteringslokaler, ges möjlighet till en stunds avkoppling. Både klassisk och taktil massage erbjuds, samt mat för den som önskar (kostnad för mat 50 kronor). Start onsdag den 18 februari kl 16-19.

Läs mer om återhämtningen


Ny show med Ulla Skoog till Lerum

Humorfenomenet Ulla Skoog turnerar med en ny show och som vanligt vill hon uppträda i Lerum som hon gärna kallar "hemmaplan". Föreställningen ges den 1 mars kl 19 på Dergårdsteatern.

Ulla ingrep själv för att få komma till Dergårdsteatern under sin turné. Den nya uppsättningen innehåller musik, sketcher, sång, berättelser och möten med diverse typer. Föreställningen blir i cabaret/revystil och lär handla om oss alla! Livet, kärleken, döden. Typerna gestaltas med stor dos av hjärta och bitskhet av Skoog själv. Den hårtoppsprydde norske musikern Lindheim lär på sitt egen vis bidra med någon typ.

Boka biljetter på KomIn 52 20 04 eller på här på webben.


Henrik Ripa

Kommunstyrelsens ordförande

Lerum en ledande miljökommun



Att vara politiker idag

Hot

Att var politiker i Sverige i dag är tuffare än det var när jag började för 20 år sen. Det handlar om hot, mediedrev och tuffa beslut.

Vi har ett hårdare klimat idag, och hoten är grövre. Under mina år som politiker har jag fått fönster krossade i mitt hem, psykiskt sjuka personer har hotat mig och min familj, våra barn har hittat ihjälslagna djur i vår brevlåda och rasistiska slagord har sprayats på vårt hus. Man har också hotat våra barn, okända personer har fotograferat dem på dagis och man går på dem om den politik som moderaterna driver. Familjen blir på många sätt indragen i det som är mitt uppdrag och vi tvingas ha extra larm och bevakning av vårt hem.


Det här är tyvärr inte unikt för mig. På en konferens mötte jag till exempel en annan kommunstyrelseordförande, som var upprörd. Han hade precis fått veta att någon hade under natten slängt en brandbomb mot hans bil, som stod kvar utanför huset där hans fru och barn låg och sov. En händelse som liksom många andra liknande aldrig når media.


Media

Som offentlig person får man däremot läsa saker i tidningar som inte riktigt stämmer med vad man sagt eller till och med ibland är helt felaktigt, men som man inte kan bemöta. Jag måste erkänna att jag oftast inte läser inlägg på nätet eftersom kvalitén tyvärr ofta är så låg på många av dem. Anonyma insändare är de värsta, vågar man inte stå för sina åsikter lägger jag ännu mindre notis till dem. Jag tar mycket hellre en diskussion och jag respekterar att man kan ha olika åsikter.


Fritidspolitiker

De flesta är fritidspolitiker och av de 200 som finns i Lerums kommun är vi bara två som arbetar heltid med politik. Som fritidspolitiker har man oftast ett vanligt jobb på dagarna. Största delen av det politiska arbetet sköts på kvällar och helger. Det är ett tufft uppdrag med många sena kvällar varje vecka. Utöver själva nämndmötena har man partimöten, alliansmöten och möten med invånarna.


Tuffa beslut

Att vara politiker innebär att ibland fatta många mycket jobbiga beslut. Jag kan fortfarande inte glömma när socialjouren ringde hem till mig halv nio på julaftonskvällen. Jag var socialnämndens ordförande och vi var tvungna att omhänderta ett nyfött barn för att mamman inte klarade av att ta hand om det.

Det är nästan 20 år sedan men det går inte en julafton utan att jag tänker på det.


Ofta finns det olika intressen som står emot varandra. Vi skulle starta ett hem för tonårstjejer som hade problem hemma. Då fick jag som politiker stå och försvara beslutet mot 150 arga grannar som självklart tyckte att vi skulle hjälpa tjejerna "men inte just här".

Ett annat exempel var när Ica ville bygga ut i Hulan. De som var emot målade upp oss med en annan uppfattning som onda människor. Vi fick utstå många påhopp för att vi ville skapa fler jobb i kommunen och få fler att handla på hemmaplan. Först efteråt erkände flera av dem som var emot att det blev faktiskt riktigt bra.


Någon måste våga fatta obekväma beslut för att få ett bättre samhälle. Jag är övertygad att det samma gäller ut- och ombyggnaden av Lerums centrum.  När butikerna, motorvägsavfarten, lägenheterna och bron är byggd kommer man att tycka att det blev fantastiskt bra.


Jobbet innebär också att få ta ansvar för allt det som sker i kommunen. Bland det absolut svåraste var när 14-årige Måns begick självmord. Det var tungt och berörde mig djupt, men det var förstås ändå självklart att jag som ytterst ansvarig politiker fick frågan hur något sådant kan hända.


Konsekvenser

Det kan också handla om att få ta strid med partiet utanför kommunen. Ett exempel är järnvägsfrågan där Moderaterna i Lerum inte vill att det skall byggas fler bullrande järnvägsspår genom centrum. Jag står för vår åsikt även om det har inneburit konsekvenser för mig personligen inom partiet i regionen.


Positivt

Men trots allt detta kan jag inte tänka mig ett bättre och roligare uppdrag, även om jag förstår att många av mina kollegor väjer att sluta. Jag är oerhört tacksam för att ha fått förtroendet av väljarna att leda denna kommun. Jag är också oerhört stolt över hela Lerums kommun. 

Jag har fått möjlighet att arbeta med de frågor som berör människor mest och möjlighet att arbeta med en vision om ett bättre samhälle. Jag har en vision om att Lerums kommun skall vara förstahandsvalet för alla som skall flytta till Västsverige.


Lerums kommuns bäst

För mig kommer alltid Lerums kommuns framtid vara viktigast. Jag tar ställning, jag talar om vad jag tycker och slåss för det jag tycker är rätt oavsett vad andra människor må tycka.

 Jag är beredd att stå för det, men jag önskar att man kunde respektera att min fru och våra barn inte skall behöva lida för det.

 Jag vill att Lerums kommun skall bli ännu bättre och vi har goda förutsättningar för det.


GP och järnvägen

Det är tråkigt att Göteborgs Posten väljer att driva en kampanj mot en långsiktig järnvägslösning på Västra Stambanan. Man propagera för att läsarna och de boende i Lerums kommun skall acceptera att bli överkörda i järnvägsfrågan:
 Lite mer buller får väl Lerums borna tåla.
 Varför skall vi kosta på oss en långsiktigt bra lösning?
Eller hur resonerar man på GPs ledaravdelning.
Nu när till och med banverket börjar inse att det var nog inte en så bra idé att bygga fler spår rakt igenom Lerum centrum. Dubbla kostnaden mot beräknat, fel trafikmängder i prognoser och så vidare. GPs ledare fortsätter att hävda att "jorden är platt" på ledarsidan. Det är skönt att det har en rimlig ersättning för sitt tuffa jobb, Peter Hjörne med 407.000 kr i månaden (2007) och Jonathan Falck med 150.000 kr i månaden (2007). Hela listan.


LantzéLiz

Svågern är anställd hos staten så han får extra knäcka för att försörja familjen. Så vad är första tanken man får? Att avla katter i ett radhus? Varför inte. Så skall ni ha en katt Selkirk Rex eller Brittiskt Korthår skall ni vända er till Nicklas på LantzéLiz. Jag älskar katter, vi har en 14 år gammal svart bond katt som gör precis som den vill.


Flygpost den 6 februari 2009

Dricksvattnet i Floda

Det finns fortfarande ingen förklaring till att dricksvattnet i Floda och Tollered innehöll perkloretylen vid mätningar i höstas. Undersökningar pågår och berörda hushåll får fortsatt sitt dricksvatten från Öxsjön.


Lerum deltar i världens största arkitekttävling

Kommunen deltar, tillsammans med ett sextiotal europeiska städer, i Europan - världens största arkitekttävling. Europan är en europeisk arkitekttävling för arkitekter under 40 år. Tävlingen innebär att en stad/kommun deltar med en eller flera tomter/områden för att få förslag på möjlig planering och utveckling. Lerums tävlingstomt ligger i Aspedalen och består idag av ett reningsverk som ska läggas ner och ersättas av en pumpstation.
Läs mer om arkitekttävlingen


Saneringsarbete vid Almekärrsvägen

I december påträffades markföroreningar i ett område vid Almekärrsvägen i Lerum. Halter av bland annat bly, krom och barium hittades i det område som redan var avspärrat på grund av skredrisk. Nästa vecka påbörjas saneringar i området och den förorenade jorden ska transporteras till godkänd deponi. Det är viktigt för allmänheten att inte vistas inom området medan det är avspärrat.

Läs mer om saneringsarbetet


Öppet hus på brandstationen

Under sportlovet nästa vecka har Räddningstjänsten Storgöteborg öppet hus på sina brandstationer. På torsdag den 12 februari är det öppet hus på brandstationen i Lerum, kl 10-12.

Läs mer om öppet hus på brandstationerna


Lerumselever ställer ut på möbelmässan

I veckan startade den årliga möbelmässan i Stockholm. I år ställer elever i möbelsnickeri, på kommunens vuxenutbildning Hantverk & Design, ut möbler. Mässan pågår till och med den 8 februari.

Läs mer om möbelmässan


Lerums kommun 40 år

I går startade vi firandet av Lerums kommun 40 år på allvar. Det var roligt att få träffa några av de som satt i kommunfullmäktige 1969 när sammanslagningen av Lerum, Stora Lunby och Skallsjö skedde. Trots att det har gått 40 år kunde man inte komma överens ifall det var bra eller inte. Under året kommer vi att uppmärksamma de 40 åren som gått.


Åter från Phoenix

Det är med många erfarenheter som jag har kommit hem från Phoenix. Trots att vi står inför många utmaningar här hemma kan man känna en glädje att Lerum och Sverige går in i denna lågkonjunktur med de allra bästa förutsättningar. Men trots det finns det mycket saker vi har att lära av andra länder när vi nu har att hantera framtidens välfärdsutmaningar.


Politiker arvoden

Jag känner ett visst behov av att förtydliga vad som ligger bakom allt det som har sagt i media igår. Jag tycker inte att politiker skall sätta sina egna arvoden. Därför är våra arvoden kopplade till riksdagsledamöternas arvoden. Myndigheten "Arvodesnämnden" sätter riksdagsledamöternas arvoden. På frågan från Dagens samhälle om nivån på arvodet var rimligt, svarade jag att den högste ansvarige i en organisation bör ha den högsta ersättningen. Dvs rektor skall ha högre lön än läraren och så vidare. Idag har i princip alla kommundirektörer i landet högre lön än kommunstyrelseordföranden, regiondirektören har högre än regionstyrelsens ordförande och statsministern har inte den högsta lönen av de statligt anställda. Det tycker jag inte är rimligt.

Självklart tycker jag inte den politiska organisationen skall kosta mer än idag. Lösningen ligger i färre politiker men med större ansvar. I kommuner i USA med 250.000 invånare hade man 5-13 politiker i Lerum med 38.000 invånare har vi 200 politiker. Vi kan till och minska kostnaden för politiken på detta sättet. 


Henrik Ripa

Kommunstyrelsens ordförande

Lerum en ledande miljökommun


Göteborgs Operan och Arvoden

I går hade Göteborgs Operans styrelsemöte och fick en summering av 2008. Göteborgs Operan har nog aldrig varit så framgångsrik med uppsättningar som Macbeth, Eugen Onegin, Julius Caesar och Bohéme men även musikaler och dans så som Askungen, 3xBolero, Mozart Requiem, My Fair Lady och Mary Poppins. Uppsättningar med fantastiska recensioner.  Nu ser jag fram emot att gå och se Kung Baklänges med min dotter.




Därefter var jag på kvällen och såg på Lerums kulturskolas uppsättning av "at the Movies Show" vi får väl se om vi får se några av dem stå på Operans scen framöver?

Natten var spännande och bestod av flera besök till tvättstugan då ett av barnen blev magsjuk under natten.




Sedan ringde TV4 klockan 5.50 för att få en kommentar till att jag anser att förtroendevalda har för låg ersättning. Idag har jag som kommunstyrelseordförande samma arvode som riksdagsledamöterna 54.900 kr/mån. Den är kopplad till dem för att vi inte skall sitta och besluta om våra egna löner. Jag tycker att i alla organisationer skall den ytterst ansvarig ha högst lön. Det innebär att regionstyrelsens ordförande skall ha en högre lön en regiondirektören kommunstyrelse ordförande skall ha högre lön en kommundirektören och att statsministern skall ha den högsta lönen av alla statligt anställda. Jag hade sagt till Dagens Samhälle att en rimlig lön i en kommun av Lerums storlek 2.700 anställda och en omsättning på 1.600 miljoner vore 100.000 kr/mån. Det står jag för, men jag sätter inte min egen lön.


Förbo

I går hade vi ett möte med ledningen på Förbo vårt kommunala bostadsbolag. För bara ett par veckor sedan invigde vi de nya passivhusen i Hallsås. De har blivit mycket uppskattade.




Inflyttning pågår för fullt nu.


Det som är glädjande är att det nya området Halssmycket är redan fulltecknat. Så trots tuffa tider när det gäller bostäder fortsätter Lerums kommun och Förbos bostäder att vara väldigt attraktiva. Inflyttning är planerad till Juni 2009.




RSS 2.0