Julmarknad på Villa Sävfehöjd



Söndagen den 29/11 är det dags för årets julmarknad på Villa Säfvehöjd i Lerum
Adress: Hammarsbacke 2,

Öppet: 10-14

Här kan du köpa fina julklappar, lyssna på kulturskolan, äta korv, fiska i fiskdammen
eller bara få en härlig jul känsla!

Varmt Välkommen!!


Flygpost den 27 november 2009

Missa inte bibliotekets adventskalender

Bibliotekets julkalender på webben startar den 1 december. Där hittar du nya tips varje dag!

Här kommer kalendern att finnas

 

Julmarknad på Villa Säfvehöjd

På söndag, den 29 november, klockan 10 – 14 är det dags för årets julmarknad på Villa Säfvehöjd (före detta Hammars Backe) Hammarsbacke 2. Här kan du även lyssna på kulturskolan, äta korv, fiska i fiskdammen eller bara få julkänsla.

Läs mer här

 

Julklappsoutlet på Nääs Fabriker

På lördag och söndag, den 29 - 30 november, är det julklappsoutlet på Nääs Fabriker. Där erbjuds en mängd olika varor, som kläder, husgeråd, presentartiklar och sportartiklar. För de minsta finns en speciell barnhörna med tecknad film, kritor och papper. På söndagen är organisationen Friends på plats så att barnen kan göra sin egen kompisknapp.

 

Diggiloo showar i Floda

Det står klart att familjeshowen Diggiloo kommer till Nääs Slott den 1 augusti 2010. Sedan starten 2003 har över 600 000 personer sett Diggiloo. Sommaren 2010 års artister består av, under ledning av maestro Lasse Holm, Alcazar, Jessica Andersson, Gunhild Carling, Mojje, Erik Linder, Thomas Petersson, Markoolio och Magnus Johansson.

 

 

 

Henrik Ripa

Kommunstyrelsens ordförande

Lerum Sveriges ledande miljökommun

 

www.lerum.se

henrikripa.blogg.se


Dr. Anna Kajumulo Tibaijuka på Lerums Gymnasium

Vice Generalsekreteraren av FN Anna Kajumulo Tibaijuka besökte idag Lerums Gymnasie för att träffa eleverna och svar på frågor. Hon hade ett spännande föredrag och fick mycket bra frågor från ungdomarna.
Hon var väldigt tydlig att oavsett om det gäller klimathotet eller fattigdomen i världen så finns det hopp.
Hon berättade om milleniummålen bland annat.
I kväll skall hon mottaga Göteborgspriset för Hållbar utveckling.


Flygpost den 20 november 2009

Sveriges Ledande miljökommun

I går kväll antog Kommunfullmäktige den nya visionen som har arbetats fram av Visions och utvecklingsnämnderna.

Vision 2025 lyder "Sveriges Ledande Miljökommun". Jag kommer att berätta mer om det nästa vecka.

 

Rundvandring och kommundelsträff i Floda centrum

Det nya gångstråket i Floda centrum börjar ta form. Invigningen sker den 25 november kl 18 och inleds av Ingvar Frid från Kommunstyrelsen. Det erbjuds en rundvandring då flera nyheter presenteras, bland annat en naturlekpark och effektbelysning. Även kraftstationen visas. Flera tjänstemän från kommunen finns på plats för att svara på frågor. Kl 19.30 börjar kommundelsträffen i Missionskyrkan i Floda. Vid träffarna lämnas information om saker som rör Floda. Det finns även möjlighet att skicka in frågor. En presentation om Leaderprojekten Floda-Nääs Sjöpromenad och Elbåten kommer att hållas.

Läs mer om rundvandringen och kommundelsträffen

 

Ny vaccinleverans för vuxna

Nu har en ny vaccinleverans kommit och samtliga kommunens vårdcentraler började igår torsdag, den 19 november åter vaccinera åldersgruppen upp till 40 år

Vaccination av barn på skolorna fortsätter enligt plan. Vaccineringen av barn mellan 6 månader och 5 år fortsätter enligt plan på barnavårdscentralen.
Läs mer om vaccinationerna mot nya influensan

 

Göteborgspris delas ut av elev från Lerums Gymnasium

När Göteborgspriset för Hållbar utveckling ska delas ut för tionde året i rad är en elev från Lerums Gymnasium en av prisutdelarna. Priset är internationellt och prissumman är på en miljon kronor. Det delas ut i samverkan mellan Göteborgs Stad och tolv företag. Ceremonin arrangeras av Global Forum och Göteborg & Co den 24 november på Svenska Mässan. En av de tre pristagarna, Anna Kajumulo Tibaijuka från Kenya har dessutom uttryckt önskemål om att besöka en skola och kommer till Lerums Gymnasium.

Gymnasiet har även en klass, SA3, som varit med i Global Forums projekt Ungdomsröster där målet är att ge ut en skrift med elevernas skrifter till politiker inför Köpenhamnsmötet i december, där en lärare och fyra elever från gymnasiet kommer att närvara.

Läs mer om Göteborgspriset för hållbar utveckling

 

Mordisk vecka på Floda bibliotek

På måndag den 23 november inleds "En mordisk vecka" på Floda bibliotek, då deckare och kriminallitteratur sätts i fokus. Bibliotekarierna hjälper besökarna att finna sina favoriter bland blodtörstiga psykopater och mysiga landsortsdeckare. Det finns också möjlighet att testa sina mordkunskaper. Barn mellan 4-7 år kan gå en mysteriepromenad i biblioteket och få möjlighet att lösa lite snällare deckargåtor. I samband med detta framträder deckarförfattarna Mats Ahlstedt och Ingrid Elfberg på Floda bibliotek, tisdagen den 24 november kl 19.00. Mats Ahlstedt har gett ut ett flertal populära deckare som utspelar sig i Göteborgsmiljö och Ingrid Elfberg är en av höstens mest lovande deckardebutanter och vinnare av Ballograf-priset. Fritt inträde, men föranmälan på telefon 0302-52 16 47.

Läs mer om biblioteken

 

Manifestation på kvinnofridsdagen,

Söndagen den 22 november är det internationella kvinnofridsdagen. Vill du delta i manifestaionen så startar ett fackeltåg till Aspenkyrkan kl 14.30. Samling vid entrén till ICA Kvantum i Hulan. Kl 15.00 talar Kirsi Dufva från Utväg om ”När våldet blir vardag” vid hållplats Aspen . Kl 17.00 hålls temagudstjänst: ”Gå i frid” Per Eriksson leder gudstjänsten, Lerum Kammarkör sjunger och Ulrika Jälmsjö Sollerman med kompgrupp spelar. Arrangörer är Lerums församling, Kvinnojouren Olivia, Lerums Kommun och Sensus.

 

Julgranar på väg

Arbetet med att sätta upp julgranar runt om i kommunen har påbörjats. På Bagges torg ska en grann gran från Norsesund ståta, 14 meter hög. Rondellen vid Knappekullaskolan/Baron Oxenstiernas väg kommer också att lysas upp av en julgran. I Tollered sätts en julgran vid brandstationen, i Sjövik vid stationshuset och Gråbo får en gran i rondellen vid Gråbovägen/Hjällsnäsvägen och en på torget. Julgransbelysningen tänds torsdagen den 26 november, lagom till första advent. De granar som sätts upp har kommit från fastighetsägare runt om i kommunen. Tack alla som hört av sig och skänkt en gran.

 

Guatemala

På onsdag reser Carina Malmer (s) till Guatemala. För att besöka en del av de projekt som Kooperation Utan Gränser stöder. KUG arbetar bla med landsbygdsutveckling, främjar jämställdhet, bättre bostäder mm.

De skall bland annat besöka: Flera kaffe och teodlingar, varav någon är Rättvisemärkta och även förädlingsfabriker för kaffe och te. Men även kvinnogrupper, kvinnonätverk

Skogsbruk och ekoturism.

 

 

 

Henrik Ripa

Kommunstyrelsens ordförande

Lerum en ledande miljökommun

 

www.lerum.se

henrikripa.blogg.se


Flygpost den 13 november 2009

Årets miljöpristagare utsedda

Vinnarna av kommunens årliga miljöpris är utsedda. Priset som delas ut till person eller förening delas i år mellan Villaägarna i Lerums Kommun och Lovisa Nilsson. Årets miljöföretag blev Förbo AB. Prisutdelningen genomförs ihop med tv-meteorologen Pär Holmgrens klimatföreläsning i Lerum den 17 november. Läs mer om föreläsningen nedan.
Läs mer om miljöpriserna

 

Vart är vädret på väg - vart är jorden på väg

Tisdagen den 17 november håller klimatexperten och tv-meteorologen Pär Holmgren en föreläsning för allmänheten om klimatet. Föreläsningen hålls kl 19 i Dergårdsteatern i Lerum. Biljetterna kostar 40 kronor styck och kan beställas via webben eller medborgarkontoret KomIn, tel: 0302-52 20 04. Klimatföreläsningarna för kommunens personal ges den 18 november. Det finns två tider att välja mellan, kl 10 och 13.30. Föreläsningen tar cirka en och en halv timme. Biljetter bokas via KomIn, [email protected] eller 0302 - 52 20 04. Först till kvarn!

Läs mer om klimatföreläsningen

 

Kommunfullmäktige sammanträder

Torsdagen, den 19 november, sammanträder kommunfullmäktige i Dergårdsteatern i Lerum. Välkommen att lyssna på överläggningarna och debatten som startar kl 18. Mellan kl 17.30 och 18 kan du fika och diskutera med fullmäktiges ledamöter.

Läs om kommunfullmäktiges ärenden

 

Rundvandring och kommundelsträff i Floda centrum

Det nya gångstråket i Floda centrum börjar ta form. Invigningen sker den 25 november kl 18 av Ingvar Frid och det erbjuds en rundvandring då flera nyheter presenteras, bland annat en naturlekpark och effektbelysning. Även kraftstationen visas. Flera tjänstemän från kommunen finns på plats för att svara på frågor. Kl 19.30 börjar kommundelsträffen i Missionskyrkan i Floda. Vid träffarna lämnas information om saker som rör Floda. Det finns även möjlighet att skicka in frågor. En presentation om Leaderprojekten Floda-Nääs Sjöpromenad och Elbåten kommer att hållas.

Läs mer om rundvandringen och kommundelsträffen i Floda

 

Lerum med i toppen på miljöbilslista

Lerum hamnar i topp tre på listan av kommuner i landet som har störst andel miljöbilar i sin fordonsflotta. Och i topp fem av de kommuner som har klimatsmartast fordon. Med stöd av Vägverket har Miljöfordon Syd i samverkan med Bilfakta miljögranskat kommunernas fordonsflottor utifrån ett miljö- och trafiksäkerhetsperspektiv.

Läs mer om granskningen

 

Missa inte Arkivens dag

På lördag, den 14 november, anordnas Arkivens dag. På biblioteket i Lerum visar kommunarkivet en utställning som tar dig tillbaka i tiden till år 1969 då Lerums kommun bildades. Bilder, texter och arkivhandlingar illustrerar hur det såg ut i kommunen för 40 år sedan då Skallsjö, Stora Lundby och Lerum lades samman till nuvarande kommun. Låt utställningen ta dig tillbaka i tiden och upplev hur kommunen såg ut för.

Läs mer om Arkivens dag

 

Arbete för en uthållig kommun

Ett nationellt möte inom ramen för uthållig kommun har genomförts i Linköping i veckan. Det var ett givande möte med mycket idéer och tankar. Uthållig kommun är ett mångårigt, nationellt energisamarbete mot en bättre värld som Lerum samt 62 andra kommuner deltar i tillsammans med Energimyndigheten.

Läs mer om uthållig kommun

 

Vaccinationerna fortsätter

I veckan har skolelever och barn mellan 3 och 5 år vaccinerats för den nya influensan. Har ni ännu inte vaccinerat era barn finns tider och platsangivelser i länken nedan.

Läs mer vaccinationerna               

 

Demonstration till förmån för mataffär

På fredag, den 20 november, anordnar Estrid Jansson en demonstration på Bagges Torg i Lerum till förmån för den nya mataffären som ska öppna i Solkatten.

 

 

Henrik Ripa

Kommunstyrelsens ordförande

Lerum en ledande miljökommun

 

www.lerum.se

henrikripa.blogg.se

 


Flygpost den 6 november 2009

Arkitekttävling i Graz

Jag är just nu i Graz, Österrike, på arkitekttävlingen Europan 10 Cities and Juries Forum. Europan är en europeisk arkitekttävling för arkitekter under 40 år. Tävlingen innebär att en stad/kommun deltar med en eller flera tomter/områden för att få förslag på möjlig planering och utveckling. 19 länder deltar i tävlingen. Vår tävlingstomt ligger i Aspedalen och består idag av ett reningsverk som ska läggas ner. Det har kommit fram många spännande förslag.

Läs mer på http://www.lerum.se/Startsida/Nyhetsarkiv/Lerum-deltar-i-Europan/

 

Besök passivhusdagarna

I helgen, den 7-8 november, har du möjlighet att besöka flera av de energieffektiva hus som finns i Västra Götaland, bland annat Villa Venehult i Lerum. Fördelarna med att bo i ett energieffektivt hus är lägre energikostnader, minskad klimatpåverkan och god inomhusmiljö. Kom och inspireras till ett eget energieffektivt boende och få praktiska tips på köpet!

Läs mer om evenemanget

 

Vinnare av uppsatstävling

Fem elever från det internationella programmet på Lerums Gymnasium har tillsammans med ett antal andra elever från olika gymnasieskolor vunnit en landsomfattande uppsatstävling. Eleverna får närvara och delta på EU:s ungdomsdepartement i Stockholm till våren.

 

Föreläsning om hjärtat

På tisdag, den 10 november, erbjuds en föreläsning om hur man kan leva för att få ett starkare hjärta. En hjärtläkare, en diabetesläkare och en hjärtsjukgymnast föreläser om den senaste forskningen. Speciell gäst är Erik Fåglum som föreläser om elitidrottsmannens syn på träning. Föreläsningen hålls kl 18.30 - 20.00 i Gradängsalen i Dergårdsgymnasiet i Lerum. Fri entré!

Läs mer om föreläsningen

 

Lazy Lerum Big Band bjuder upp till dans

Kulturskolans Lazy Lerum Big Band bjuder upp till dans i Torpskolans aula söndagen den 8 november kl 16 - 18. Solister denna söndagseftermiddag är Jesper & Sofie som också medverkat i TV 4:s Idol. Entré 60 kr. Lättare förtäring! Välkommen!

 

 

Henrik Ripa

Kommunstyrelsens ordförande

Lerum en ledande miljökommun

 

www.lerum.se

henrikripa.blogg.se

 

 

 


Extra resurser till skolan 2010 i Lerums Kommun

Lärarförbundet har ställt frågan Hur kommer Lerums kommun att använda den
extra satsning som regeringen har gett till kommunerna?. Frågan gäller
regeringens satsning på 10 miljarder varav 7 gick till kommunerna för att
rädda ca 13.000 kommunala jobb.

Välfärden och jobben har också varit vårt mål här i Lerums kommun.

Satsningen som regeringen beslutade om i höstbudgeten innebär 30 miljoner
extra till Lerums Kommun. Den exakta fördelningen mellan de olika sektorerna
är inte klar ännu. Men i det tjänstemannaförslag som finns framtaget
föreslås att 20,3 miljoner läggs extra på Sektor lärande. Av dessa pengar är
det beräknat att 9,7 går till löneökningar och 4,6 miljoner till satsning på
skollokalerna. Övriga pengar fördelas ut till verksamheten.

I förslaget till verksamhetsplan 2010 ligger en fördelning av 6 miljoner
till skolor som har tuffare förutsättningar utifrån socioekonomiska
faktorer. De skolor som får ta del av de 6 miljonerna är Berghultsskolan,
Centralskolan, Hulanskolan, Hästhagenskolan, Lekstorpsskolan,
Röselidsskolan, Stenkulan, Tolleredsskolan, Östads skola, Alléskolan,
Hjällsnässkolan och Rydsbergsskolan.



Henrik Ripa (M)

Ingvar Frid  (FP)

Britta Karin Olson (C)

Anita Borke (KD)

RSS 2.0