Flygpost den 30 april 2009

Lerumsborna friskast i Västra Götaland

I går fick kommunstyrelsen en presentation om hälsoläget i kommunen av Försäkringskassan. Vi kunde då konstatera att Lerums invånare är fortfarande det friskaste i Västra Götaland med 28,4 dagar i snitt. Snittet i VGR var 36 och sjukast var man i Gullspång med 52,9 dagar. Så vi har mycket att vara glad för här i Lerums kommun.

  

Visning av Europantomten

Lerums kommun deltar i Europan som är världens största arkitekttävling för arkitekter under 40 år. De deltagande städerna/kommunerna tävlar med en eller flera tomter/områden för att få förslag på planering och utveckling. I början maj kan tävlingsdeltagare besöka Europantomten i Lerum. Den ligger i Aspedalen och innefattar ett reningsverk, som ska läggas ner och ersättas av en pumpstation, campingplats, kolonilottsområde, BMX-bana, segelskola, Aluddens konferens, badplatsen och Aspevallen. Tomten ligger nära Lerums centrum och där finns en pendeltågsstation precis i anslutning. Tävlingen pågår till den 29 juni.

Läs mer om Europan


Valborgsmässofirande

Vill man fira Valborgsmässoafton traditionsenligt med vårsånger, tal och eldar kan man bland annat gå till Aludden i Lerum kl 19.30 eller till Nääs Slott i Floda kl 20.00. På Stenkulan arrangeras ett drogfritt Valborgsfirande för ungdomar i skolår 7 och uppåt. Där arrangeras bland annat konserter med lokala band och disco. Under Valborgsmässoaftons kväll kommer två fältsekreterare vara i tjänst och nattvandra för att ge stöd och säkerhet åt kommunens ungdomar. Men fler vuxna behövs ute i kommunen under kvällen. Nattvandra gärna organiserat med våra fältsekreterare. Ring 0302-52 10 38 för mer information.

Läs mer om valborgsfirandet på Stenkulan

Läs mer om nattvandring på Valborg


Ny pendelparkering i Floda

Arbete pågår med att anlägga 29 platser för pendelparkering i Floda mittemot stationen, vid Drängseredsvägen. Under maj månad kommer den att asfalteras, linjemålas och belysning ska sättas upp.



Henrik Ripa

Kommunstyrelsens ordförande

Lerum en ledande miljökommun


www.lerum.se

henrikripa.blogg.se


Flygpost den 24 april 2009


Sjukfrånvaron fortsätter minska

Den trend med minskad sjukfrånvaro bland kommunanställda i Lerum som vi sett sedan flera år håller i sig. Den totala sjukfrånvaron under det första kvartalet är två procentenheter lägre än för samma period föregående år och ligger på 5,2 procent. Det är den långa sjukfrånvaron som fortsätter att sjunka, medan den korta har ökat något. Minskningen av den långa sjukfrånvaron beror bland annat på ett aktivt arbete med frågan inom den kommunala organisationen.

Sjukfrånvaron i procent på helår 2006-2008, samt första kvartalet 2009:                                          

2006     7,6 %            

2007     7,5 %

2008     5,2 %

2009     5,2 % för perioden jan-mars  

  

Ny energi- och klimatrådgivare

Kommunen har en ny energi- och klimatrådgivare, Peter Rosengren. I kommunens vision står det att vi ska vara en ledande miljökommun, och en av många olika insatser för att nå målet är att erbjuda energirådgivning. Nu kan du också få råd om miljöfrågor som rör trafik och transporter.

Läs mer om kommunens energirådgivning

  

Årets Månsstipendiater utsedda

På lördag den 25 april delas för fjärde året i rad stipendier till Måns Jenningers minne ut. Stipendierna ur hans minnesfond har som syfte att uppmärksamma en eller flera personer som i handling visat att alla i skolan i Lerums kommun har rätt att känna trygghet och gemenskap. I år får Patrik Johansson, lärare på Stenkulan samt kamratstödjarna på Torpskolan stipendierna för sitt engagerade arbete. Stipendium och diplom delas ut i gymnasiets matsal på lördag eftermiddag. Det är extra positivt att det är till Torpskolan.

  

Nattvandra på Valborg

Under Valborgsmässoaftons kväll kommer två fältsekreterare vara i tjänst och nattvandra för att ge stöd och säkerhet åt kommunens ungdomar. Men fler vuxna behövs ute i kommunen under kvällen. Nattvandra gärna organiserat med våra fältsekreterare. Ring 0302-52 10 38 för mer information.

Läs mer om nattvandring på Valborg

  

Vårmässa på Nääs Slott

Nääs Slott & Slöjdseminarium inleder säsongen med vårmässa helgen 25 och 26 april. Närmare 90 slöjdare och hantverkare ställer ut, det blir dessutom föreläsningar, repslagning, barnverkstad, konstverksgalleri, byggnadsvårdsinformation, cafétält och prova på pilbågsskytte. Förra året besökte över 4.000 personer vårmässan.

  

Många anmälda till Skräpplockardagarna

Nu är stiftelsen Håll Sverige Rents nationella Skräpplockardagar i gång. 4.800 barn och ungdomar i kommunen är anmälda och har inlett arbetet med att plocka skräp. I år är det rekordmånga kommuner som anmält sig, totalt 240 000 personer. Med Skräpplockardagarna vill Håll Sverige Rent sätta fokus på den ökande nedskräpningen och dess konsekvenser.

Läs mer om skräpplockardagarna

  

Start för Motionsjakten

Lerums kommun vill uppmuntra till en hälsosam livsstil och genomför för fjärde året Motionsjakten, som är en motionstävling för kommunens anställda. Tävlingen börjar den 1 maj och avslutas den 30 september. Det går att tävla i lag och individuellt. Anmälan till årets Motionsjakt skickas med e-post till [email protected].


Bröllopsyra på Nääs Fabriker

På lördag den 25 april råder bröllopsyra på Nääs Fabriker. Två unika bröllopsvisningar skapade av kläddesignern Lars Wallin och Nääs SkönhetsFabriks stylistteam under ledning av Linda Beronius hålls kl 16 och kl 17.30. Det blir tio olika stilar med tio olika brudmodeller i varje visning. Lars Wallin berättar om hur han arbetar från idé till färdig klänning och med brudens smak och stil i åtanke. Nääs Fabriker Hotell och Restaurang visar middagsdukningar som följer samma tema som visningarna och klänningarna.

  

Skillnaden som gör skillnaden

Måndagen den 27 april kl 18.30-21.00 i Dergårdsteatern, Lerum föreläser coachen Kjell Enhager om varför vissa har mer framgång än andra inom affärsvärlden och idrotten? Kjell Enhager har coachat världstjärnor och företagsledningar i över 20 år. Lyssna på hur dessa har lyckats och hittat skillnaden som gör skillnaden. Beställ biljetter genom KomIn på telefon 0302-52 20 04 eller här.


Succé för cabaret - som kommer tillbaka

I veckan har Lerums Gymnasiums årliga cabaret "Dom andra" spelat för fulla hus i Dergårdsteatern. Den proffsiga uppsättningen, som fick en strålande recension i Lerums Tidning, har varit så efterfrågad att gymnasiet beslutat sig för att ge extraföreställningar under sista veckan i augusti. Det blir både skolföreställningar och offentliga föreställningar. Biljetter kan beställas inom kort på KomIn, 0302 - 52 20 04.




Henrik Ripa

Kommunstyrelsens ordförande

Lerum en ledande miljökommun


www.lerum.se

henrikripa.blogg.se


Flygpost den 17 april 2009

Logotyp Lerums kommun




Utvärdering av tid för utvecklingssamtal

Sedan höstterminen 2008 erbjuder kommunens skolor utvecklingssamtal, före kl 08.00 och efter kl 16.00, så att möjligheten att delta ökar för vårdnadshavarna. Nu har en utvärdering gjorts och vi fick in svar från cirka 80 procent av de genomförda utvecklingssamtalen under höstterminen. Utvärdering visar nu att det har blivit fler samtal där båda föräldrarna är med och fler av papporna som kommer. Vi kan konstatera att resultatet blev mycket bra. Man vet att tillsammans med duktiga lärare är föräldrarnas engagemang i barnen de viktigaste faktorerna för bra studieresultat. I drygt 30 procent deltog nu båda vårdnadshavarna så vi har fortfarande en bit att gå.

I januari införde kommunen en tjänstegaranti som säger: "Om du har barn i åldern 1-17 år så erbjuder vi tid för utvecklingssamtal som passar båda vårdnadshavarna". Vi ska aktivt uppmuntra båda vårdnadshavarna att delta i utvecklingssamtalen och erbjuda tider som möjliggör detta. 2009 års utvecklingssamtal ska följas upp utifrån tjänstegarantin; När låg samtalen - Fick man den tid man ville - Vilka kom.



Väx i lågkonjunkturen

På tisdag den 28 april kl 17.30 - 19.30 i kommunhuset, Bagges Torg, erbjuds ett kostnadsfritt miniseminarium om hur företag kan växa i lågkonjunkturen. Jonas Fasth från Pepiris berättar om hur du skapar utveckling och tillväxt för att nå dina mål. Business Region Göteborg beskriver Expedition Framåt, ett program som kan anpassas efter varje företags unika behov. Det här är vårens bästa chans till inspiration och nya möjligheter i Lerum!

Läs mer och anmäl dig här


Skräpplockardagarna nästa vecka

Jag vill återigen påminna om skräpplockardagarna nästa vecka, den 20 till 24 april. Dagarna anordnas av organisationen Håll Sverige Rent. Förskolor och skolor deltar och förra året var nästan 5 000 barn och ungdomar i kommunen ute och plockade skräp. En fantastisk insats! Kommunen delar ut säckar, handskar och engångstatueringar till dem som anmält sig.

Läs mer om skräpplockardagarna och hur man anmäler sig


Öppet hus på Hantverk & Design

I Nääs Fabriker i Tollered finns bland annat kommunens vuxenutbildning Hantverk & Design. På skolan bedrivs utbildningar inom möbelsnickeri, möbeltapetsering, silversmide och design. På tisdag nästa vecka, den 21 april, kl 16-19 har skolan öppet hus.

Läs mer om Hantverk & Design


Världsbokdagen firas

Världsbokdagen firas på Lerums bibliotek på torsdag den 23 april. Utställning med litteratur från Mellanöstern. Karin Manzoor presenterar sin bok Persiska stunder. Stafettsamtal kl 19 mellan Gabriel Byström och Bo Rothstein. Välkomna!

Läs mer om världsbokdagen


Lerumselev och Lerumsband med Uno Svenningsson

På lördag den 25 april spelar Uno Svenningsson med bandet DeSalinos på Dergårdsteatern. Lerumsbandet P5 Records är förband. Inför konserten har Uno Svenningsson sökt en lokal duettsångerska genom ett upprop i Kulturskolan och på Lerums Gymnasium. Den utvalda blev Kajsa Ljusegren som går tredje året på estet/teaterlinjen på Lerums Gymnasium. Hon fick beskedet direkt av Uno på telefon. Konserten börjar kl 19.30.

Beställ biljetter genom KomIn på telefon 0302-52 20 00 eller här.



Henrik Ripa

Kommunstyrelsens ordförande

Lerum en ledande miljökommun


www.lerum.se

henrikripa.blogg.se


Rollspel på GothCon XXXIII




Varje år träffas rollspels intresserade från hela landet i Göteborg på GothCon. Det brukar vara mellan 1.500-2.000 personer från hela Sverige och några från grannländerna. Även i år är det på påsken på Hvitfeldska. Det är 33 året i rad. Själv har jag varit med varje år sedan 1982. Vi är några stycken som varje år spelar tillsammans och nu har våra barn börjat vara med också. Rollspelen på GothCon går ut på att lösa ett givet problem på 5 timmar genoma att iklädda sig rollen av en annan person. Det kan handla om framtiden eller historiska miljöer eller fantasymiljöer som t.ex. Tolkiens värld. I dag spelade vi bland annat Dunder & Drakar som är ett spel som man kan ladda ner gratis och spela på svenska. Spelet är gjort av Mikael Börjesson.



Att vara spelledare i rollspel är ett fantastiskt bra sätt att lära sig att vara styrelseordförande, men även att lära sig problemlösning och tänka i nya banor.





 

Flygpost den 9 april 2009

Det ekonomiska läget har förvärrats ytterligare

De skatteprognoserna vi har fått tidigare har visat på minskade resurser för den kommunala sektorn. Även om Lerums kommuns ekonomi är bland de bästa i Västra Götalandsregionen går vi inte opåverkade genom konjunkturen. Vi har en låg arbetslöshet i kommunen men på grund av utjämningssystem fördelas de minskade resurserna solidariskt över landet.

Det minskade skatteintäkterna har inneburit att vi i går tvingades beslutades om ett sparbeting på 1,25 % på den kommunala verksamheten för 2009.

Tyvärr kom det ytterligare en prognos förra veckan där skatteintäkterna har minskat ännu mer. Det gör att vi dessutom har tvingats att ge förvaltningen i uppdrag att återkomma med ytterliggare förslag på besparingar i intervallet 0,5-1,0 %. Detta kommer att påverka verksamheten och innebära många tuffa beslut men vi ser i dagsläget inget annat alternativ, om vi inte skall låna till driften. Då regeringens extra pengar gäller för 2010 hjälper de inte kommunens ekonomi innevarande år.

  

Jobba som röstmottagare

Den 7 juni är det dags för val till Europaparlamentet. Sverige ska utse 18 ledamöter. Valnämnden i varje kommun behöver rekrytera röstmottagare, både för valdagen den 7 juni samt vid förtidsröstningen från den 20 maj.

Är du intresserad? Läs mer här


Skräpplockardagarna närmar sig

Varje år genomför organisationen Håll Sverige Rent de nationella skräpplockardagarna. Förskolor och skolor deltar och förra året var nästan 5 000 barn och ungdomar i kommunen ute och plockade skräp. En fantastisk insats! I år infaller skräpplockardagarna den 20 - 24 april. Kommunen delar ut säckar, handskar och engångstatueringar till dem som anmält sig.

Läs mer om skräpplockardagarna och hur man anmäler sig


Öppet hus på Hantverk & Design

I Nääs Fabriker i Tollered huserar bland annat kommunens vuxenutbildning Hantverk & Design. På skolan bedrivs utbildningar inom möbelsnickeri, möbeltapetsering, silversmide och design. Den 21 april har skolan öppet hus. Välkommen att titta in!

Läs mer om Hantverk & Design



Henrik Ripa

Kommunstyrelsens ordförande

Lerum en ledande miljökommun


www.lerum.se

henrikripa.blogg.se


Regeringen satsar på kommunerna



Det är med stor glädje jag kan konstatera att regeringen skjuter till ytterliggare pengar till kommunerna för att besparingarna inte skall bli för stora. För Lerums kommun innebär det:
 +20 miljoner 2010,
+14,4 miljoner 2011, 
+14,4 miljoner 2012.
Pengarna räcker tyvärr inte för att täcka de minskningar vi får på grund av senaste prognos om skatteintäkter, men det minskar behovet av besparingar. Läs mer på moderat.se och SKL.


Flygpost den 3 april 2009

Lerums del i Earth Hour

I lördags var det Earth Hour världen över. Miljontals människor släckte ljuset i en timme som en manifestation för ett bättre klimat och en bättre klimatpolitik. Lerum deltog i manifestationen och totalt deltog 164 kommuner i Sverige. Kommunen släckte ner vägbelysning och elljusspår i Lerum, Floda, Gråbo och Stenkullen, samt släckte ljuset i de egna verksamheterna i den mån det var möjligt. Tillsammans med invånarnas deltagande minskade vi elförbrukningen med 7-8 procent under Earth Hour, som varade mellan kl 20.30 - 21.30. Tack till alla som deltog!

Läs mer om Earth Hour i lördags


Lägre klimatpåverkan från Lerums nya bilar

Lerum hamnar på plats 14 av landets 290 kommuner när det gäller lägst klimatpåverkan av nya bilar under 2008. Klimatpåverkan från de nya bilar som registrerades i Lerum under 2008 minskade med tio procent jämfört med 2007 och med 19 procent jämfört med 2006. Det presenterade Naturvårdsverket nyligen.

Läs mer om den minskade klimatpåverkan från Lerums nya bilar

  

  

Seattle och San Francisco

Den studieresa som jag är på med SKLs styrelse är nu inne på sista dagen (torsdag). Det har varit fyra intensiva dagar med många möten och intryck. Fokus för min del har varit på deras miljöarbete samt utbildning. På många områden ligger vi långt framme men inom visa delar har vi en hel del att lära. Vill du vet mer om resan kan du läsa på min blogg.

http://henrikripa.blogg.se/

  

  

Utbyten med Moskva och Tyskland

I förra veckan besökte elever och lärare från samhällsprogrammet på Lerums Gymnasium Moskva. Tillsammans med ryska elever diskuterade de demokrati. Under utbytet bodde eleverna hemma hos värdfamiljer. Just nu pågår även ett utbyte med en skola i Tyskland. Elever och lärare från Tyskland är här och ska idag, fredag den 3 april, kl 10 redovisa projektet LYPE "Life Conditions for Young People in Europe" i Gradängsalen på Lerums Gymnasium.

Läs mer om utbytena på gymnasiets webbplats


Lerumselever fick filmdiplom

Tre elever från Teknikprogrammet, skolår 3, på Lerums Gymnasium har tilldelats ett diplom för bästa foto för filmen Den sista minuten. Filmen var nominerad till SVF´s (Sveriges film och videoförbund) festival för kortfilmer.

Läs mer om filmen och juryns motivering



Från ett soligt San Francisco


Henrik Ripa

Kommunstyrelsens ordförande

Lerum en ledande miljökommun


www.lerum.se

henrikripa.blogg.se



PACE och San Francisco Unified School District


 

Dagen började igen på University of  Berkeley där vi lyssnade på Policy Analysis for California (PACE) om deras syn på hur man förbättrar skolan och får den mer konstnadseffektiv. Ett problem för dem var att "hemspråks undervisning" var olagligt vilket försvårade för skolan att bedriva en bra under visning i de invandrartäta områdena. De var mycket kritiska till riktade statsbidrag på samma sätt som vi är i Sverige då det skapar suboptimering för att politiker skall framstå som handlingskraftiga. Som t.ex. Wernersson pengar och liknanden. De jobbade med hur man skulle få fram "Best practise" och jämförelser mellan skolan ungefär som SKLs Öppna jämförelser. Att elever skulle få betygsätta lärarna var väldigt känsligt även om man insåg att det skulle behövas för att få bra kvalitet i skolan. Lönerna för lärarna var lika oavsett vilken åldergrupp man undervisade i eller svårigheterna i området. Men nu skulle man börja med bonusar för de Lärare som tog sig an de tuffare områdena. Deras forskning visade dock att trots socioekonomiska problem kunde man få god resultat. Det var alltså inte självklart hur resultaten såg ut. Det som förvånade mig var att de elever som hade hemundervisning hade väldigt goda resultat, betydligt bättre än de elever som gick i skolan.



Innan nästa möte han vi med ett stopp på Starbucks.




San Francisco Unified School District pratade mycket om samma frågor och om deras studieresultat http://www.beyondthetalk.org/ De hade över 60.000 elever i grundskolan och bra studieresultat trots många nationaliteter. De pratade också om problemen med över 134 riktade bidrag där delstaten ville än det ena än de andra. Men när de skulle spara talade inte delstaten om hur de ville att de skulle göra det.



Imorgon bitt (fredag) börjar hemresan till Sverige igen.




Berkeley University och Arnold Schwarzenegger


Vi hade en mycket givande dag I San Francisco. Första var vi på Berkeley University där vi pratade med bland annat rektorn om deras skrivprojekt och "No child left behind" projekt. Deras problem att ha en finansiering som baseras mycket på den lokala fastighetsskatten. Vilket gör att skillnaden är stor när det gäller de resurser man har på de olika skolorna i landet. Även om man i Kalifornien fick ca 50 % från delstaten. Man hade tittat på klassstorlekar där man i klasserna 1-3 har ca 20 barn medan man från 4 klass hade ca 34 barn. Detta berodde på att forskningen visade att det viktigaste var i de lägre årskurserna att ha små klasser. Man har börjat titta på att ge lärarna ersättning för deras resultat med eleverna men det är kontroversiellt eftersom facket anser att man skall behandla all lärare lika oavsett resultatet i klassrummen. Det hela hade börjat med Michelle Rhee i Wasington DC. Man pratade om upp till 40 % bonus för bra resultat.


Det man gör nu är speciella program med Universitet där lärarna får fortbilda sig på kvällar och sommarlov för att se till att de hänger med i forskningen kring lärande. Detta gjorde att man fick ett fantastiskt nätverk av duktiga lärare som sedan kunde sprida det vidare på sina skolor. Man försöker att koppla det hela till aktuell forskning.

För att få fler lärare hade man projekt som kallades "Teach for America" där man försökte få duktiga människor att jobba som lärare under fyra år för att få mer kunskap i skolan. Man pratade också om risktillägg så att det skulle löna sig att jobba på de tuffaste skolorna i landet.

Elever som går sommarskolorna fick förtur till sommarjobben vilket kunde få de fattiga att ställa upp på extra utbildning.

De pratar mycket om hur man skal kunna jobba med e-learing och hur TV/dataspel kan användas i utbildningen. Man vet att de som håller på med det har ett försprång före de andra barnen i skolan redan idag.




På kvällen träffade vi den Svenska konsuln och Arnold Schwarzeneggers representant i San Francisco och Swedish Office of Science and Thechnology. Även presidenten av Bay Area Council Economic Institute. Anders Knape berättade också om varför vi är just här.

Det var intressanta presentationer av hur dagsläget är här i USA och framför allt i Kalifornien. Vi fick också möjlighet att träffa ett stort antal företagsledare från området.


I-Sustain, Nordic Heritage Museum och Carkeek Park



Tisdagen började med en presentation International Solutions (I-solutions) där man gör studieresor över världen och sammanställer de goda exemplen. Man hade varit i Malmö, Kuba, Danmark.



Därefter åkte vi till Nordic Heritage Museum där man har dokumenterat emigranterna från Skandinaviens historia. Tanken var att få möta personer och prata om möjligheterna till framtida kontakter mellan Seattle och Sverige.




Sedan åkte vi till Carkeek Park där vi först fick se hur de jobbar med att ta hand om dagvattnet och minska föroreningarna.



Avslutningsvis fick vi besöka deras hus där man hade arbetat mycket med miljöfrågorna både när det byggdes och att det var ett energieffektivt hus. Jag kunde dock konstatera att de har bit kvar att gå. Det hade nog varit mer intressant för dem att se våra nya passivhus som Förbo bygger i Lerums Kommun.

Efter det åkte vi till San Fransisco där den avslutande delen av programmet är.


RSS 2.0