City of Seattle och Climate Solutions



Climate Solutuions

Det var en givande dag. Patrik Mazza på Climate Solutions berättade deras problem ned att få amerikanarna att förstå hut allvarligt läget är när det gäller miljön. En tredjedel av amerikanerna tror fortfarande inte på att det är människan som ligger bakom ökningen av den globala uppvärmningen. En utmaning som de arbetade med var "tankstationer" för elbilar. Ett tvåvägs-elsystem som gör att har man en vindsnurra kunde man även skicka in el i elssystemet. Han trodde mycket på utsläppsrätter. Men i USA så gick pengarna man får in på utsläppsrätter tillbaka till invånarna för att de skall ha råd med de höga avgifterna på energi men att man själv då kunde välja vad man ville prioritera.




Sedan åkte vi till Seattle Town Hall.

När USA valde att inte underteckna Kyota avtalet drog man igång en kampanj för att städerna i USA skulle underteckna det. Seattle har fått med 935 städer i US Mayors Climate Protection Agreement. Seattle har fått 6,1 miljoner dollar i det nya stimulanspaketet för att jobba med miljöfrågorna. Man arbetar med Scorecards för sina byggnader för att deras CO2 påverkan livscykelanalys och energiförbrukning. Ett av deras projekt var att man hade frivilliga som gick ut och byte ut glödlamporna i hemmen utan kostnad till lågenergilampor. Man byte också till vattensparande munstycken i duscharna. Man håller på att bygga ut med Light Rail system men när det gällde kollektivtrafik låg de långt efter oss även om det var gratis i citykärnan.




Man strävar efter att bli USAs mest gå och cykelvänliga stad. De som cyklar har ökat med 75% de senaste 10 åren. Man testkör Toyotas elbilar de går 100 miles på en gallon bensin. Man eftersträvar fler miljöbilar i stadens bilflotta men de har en bit kvar till Lerums 100 %. Taxibilarna har fått krav på sig att ha lägre förbrukning för att få Taxitillstånd. Mycket handlade om byggnormer och standarder för att få ner energiförbrukningen. De var mycket intresserade av våra passivhus och våra fjärrvärme system. De hade varit flera ggr i Sverige för att titta på fjärrvärmen. Men de höll också på mycket med solfångare i deras projekt Emeral City Solar Initiative med utbildning. Mycket handlade om information till invånarna med DVD filmer, broschyrer och websidor. http://www.seattlecan.org/ Precis som i Lerum har man ett samarbete med företagen för att få dem mer miljömedvetna.




Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0