Fortsatta åtgärder mot buller i Lerums Kommun
Arbetet mot buller från väg och järnväg i Lerums kommun fortsätter med nya, omfattande åtgärder. Kommunstyrelsen slog i onsdags fast ett antal mål för konkreta insatser mot buller från väg och järnväg under 2009 och 2010.
Bland annat ska kommunen träffa överenskommelser med Banverket och Vägverket om bullerskyddsåtgärder senast vid årsskiftet.
Ambitionen är att alla aktörer ska ta hänsyn till den totala bullermiljön när man vidtar åtgärder, och inte enbart titta på bullret från antingen väg eller järnväg.
-Det innebär att vi vill att Banverket och Vägverket samarbetar med varandra och med oss i kommunen när det gäller bullerskydd, säger kommunstyrelsens ordförande Henrik Ripa (M). Bara då kan vi få ut mesta möjliga av de åtgärder som görs.
Ett annat viktigt mål är att antalet människor som störs av trafikbuller ska minska och det ska gå att redovisa mätbara förbättringar av hur människors hälsa påverkas.
Kommunen ska också ta fram riktlinjer för att minimera sitt eget buller och ta fram en tidplan för fortsatta åtgärder för att bullersanera berörda områden.
- När vi nu har antagit de här målen kan fler och mer kraftfulla åtgärder vidtas och vi kan följa upp effekterna av åtgärderna, säger Henrik Ripa. Genom att kommunen går före för att minska det egna bidraget till bullerproblematiken, kan fler följa efter.
Tidigare insatser mot buller i Lerums kommun
2003 gjordes en omfattande kartläggning av buller i Lerums kommun. 2005 presenterades en stor och mycket uppmärksammad undersökning av bullrets hälsoeffekter som Västra Götalandsregionen och Sahlgrenska Akademin genomförde tillsammans med Lerums kommun.
I kommunens översiktsplan från 2008 beskrivs hur nuvarande bullerproblem ska hanteras och hur framtida bostads- och infrastrukturplanering ska ta hänsyn till bullerproblematiken, ett så kallat tematiskt tillägg till översiktsplanen. 2009 gjordes en kartläggning av buller i kommunens norra delar.
Tågen genom Lerums kommun
Då det har framkommit att även tågen kör för fort genom kommunen har kommunstyrelsen beslutat att göra mätningar av tågens hastighet genom kommunen. Detta då vi vet att hastigheten påverkar bullernivån väldigt mycket.
Mer information
Kontakta kommunstyrelsens ordförande Henrik Ripa (M),
Frågor om tidigare och pågående bulleråtgärder besvaras av projektledare Henrik Bengtsson
Med vänlig hälsning
Henrik Ripa
Kommunstyrelsens ordförande
Lerum en ledande miljökommun
www.ripa.se/henrik/henrik
http://www.moderaternailerum.se/
Tel. 0302-52 11 13
SMS: 0705-215621
Flygpost den 28 augusti 2009
LSS-boenden föreslås läggas ut på entreprenad
På kommunstyrelsens sammanträde den 23 september presenteras ett förslag om att tre LSS-boenden (Lag om särskilt stöd och service till vissa funktionshindrade) och den dagliga verksamheten för personer med funktionsnedsättning läggs ut på entreprenad. Det handlar om gruppbostäderna Fredriksberg och Fredriksäng samt servicebostaden Brahevägen. Entreprenören föreslås ta över driften den 1 april 2010. Kommunen behåller det övergripande ansvaret och entreprenören driver verksamheten på uppdrag från kommunen.
Lerum följer SKL:s riktlinjer gällande den nya influensan
I onsdags beslutade sig kommunstyrelsen för att följa Sveriges Kommuner och Landstings rekommendationer gällande den nya influensan. Vi har pandemiinformation på vår webbplats, klicka på länken nedanför.
Ny lokal ordningsstadga
I onsdags antog kommunstyrelsen är ny lokal ordningsstadga. I den står det bland annat om alkoholförbud på vissa platser samt att grillning på badplatser ska ske på anvisade platser.
Snart start för Livsrum och Bo&Energidagarna
Nu på torsdag, den 3 september, startar Livsrum, kommunens årliga satsning på folkhälsa som firar tioårsjubileum i år. Livsrum pågår 3 - 13 september. I samband med Livsrum genomför kommunen för första gången Bo&Energidagarna, den 12 och 13 september genomför kommunen för första gången Bo&Energidagarna med mängder av utställare, föredrag, visningar och familjeaktiviteter. Bagges torg i centrala Lerum är platsen.
Rösta på din favoritbild
Dags för nästa steg i kommunens fototävling. 95 fina bidrag lämnades in i år och juryn har nominerat tolv stycken. Bilderna finns utställda på Ahlséns foto i Solkatten, Bagges torg i Lerum. Från den 24 augusti till och med den 5 september kan du där rösta på din favorit. Vinnaren presenteras på Bagges torg under Livsrumsdagarna, lördagen den 12 september kl 12.
Västerås
Själv är jag i Västerås i fem dagar, här får vi lyssna på och debatter med ett antal ministrar och politiker om framtidens utmaningar.
Henrik Ripa
Kommunstyrelsens ordförande
Lerum en ledande miljökommun
Flygpost den 21 augusti 2009
Positivt resultat på delåret
Trots det ansträngda konjunkturläget tyder allt på att Lerums kommun kommer att få ett positivt ekonomiskt resultat 2009. Delårsbokslutet, som kommunstyrelsen ska besluta om den 26 augusti, visar att efter sex månader ligger kommunens resultat på +12,7 miljoner kr och prognosen pekar på ett resultat på +600.000 kr vid årets slut. Dessutom visar den senaste skatteprognosen, som kom i slutet av förra veckan, på ytterligare förbättringar på +10,2 miljoner kr, något som innebär att kommunens marginal blir lite säkrare. I våras minskade vi kostnaderna med 1,25 procent i alla verksamheter, och efter det har vi gjort ytterligare effektiviseringar inom områden som inte direkt berör servicen till kommuninvånarna. Jag vet att förändringarna har varit jobbiga för många, både kommuninvånare och anställda, men i det rådande ekonomiska läget har de varit nödvändiga.
Läs mer om delårsbokslutet och prognosen
Kommunens klimatarbete ger resultat
Lerum ska vara en ledande miljökommun och en viktig del är klimatarbetet. Därför är det glädjande att se att det ger resultat. Framförallt gäller det åtgärder inom kommunens egna verksamheter, där energiförbrukningen minskat och andelen förnyelsebar energi ökar. Tjänsteresor med egen bil minskar och den totala andelen kravmärkta livsmedel i förskolor, skolor och äldreomsorg har ökat. Samtidigt blir medvetenheten om klimatfrågorna allt större bland såväl elever, som kommunens anställda och förtroendevalda.
Läs mer om kommunens klimatarbete
Nypremiär för "Dom andra"
Lerums Gymnasiums cabaret "Dom andra" gjorde en sådan succé att det blir extraföreställningar i augusti. På torsdag och fredag, den 27 och 28, kl 19.30 är det offentliga föreställningar. Redan nu är cirka 200 av 600 biljetter sålda. Biljetter säljs på medborgarkontoret KomIn, tel 0302 - 52 20 00. På tisdag, den 15 augusti, spelas två föreställningar för gymnasiets nya elever i årskurs 1. "Dom andra" som byggts upp runt Kents musik, har fått stor uppmärksamhet och goda recensioner. P4 Göteborg ska göra ett reportage om föreställningen.
Snart dags för Livsrum och Bo&Energi
Torsdagen den 3 september startar Livsrum, kommunens årliga satsning på folkhälsa, som firar tioårsjubileum i år. Nu finns program för alla aktiviteter och föreläsare. Livsrum pågår 3 - 13 september. Den 12 och 13 september genomför kommunen för första gången Bo&Energidagarna med mängder av utställare, föredrag, visningar och familjeaktiviteter. Bagges Torg i centrala Lerum är platsen.
Henrik Ripa
Kommunstyrelsens ordförande
Lerum en ledande miljökommun
Positivt delårsresultat trots svår konjunktur
Trots det ansträngda konjunkturläget tyder allt på att Lerums kommun kommer att få ett positivt ekonomiskt resultat 2009.
Delårsbokslutet, som kommunstyrelsen beslutar om den 26 augusti, visar att efter sex månader ligger kommunens resultat på +12,7 miljoner kr och prognosen pekar på ett resultat på +600 000 kr vid årets slut. Dessutom visar den senaste skatteprognosen, som kom i slutet av förra veckan, på ytterligare förbättringar på +10,2 miljoner kr, något som innebär att kommunens marginal blir lite säkrare.
-Utan de kraftfulla insatser som gjorts i verksamheterna under hösten 2008 och våren 2009 hade vi haft ett mycket svårt ekonomiskt läge idag, säger kommundirektör Håkan Pettersson.
- I våras minskade vi kostnaderna med 1,25% i alla verksamheter, och efter det har vi gjort ytterligare effektiviseringar inom områden som inte direkt berör servicen till kommuninvånarna. Tillsammans med de anpassningar som gjordes i skolorna i våras för att anpassa bemanningen till färre elever, innebär dessa åtgärder att vi kommer att klara årets kostnader och det känns oerhört positivt, säger Henrik Ripa, kommunstyrelsens ordförande.
- Jag vet att förändringarna har varit jobbiga för många, både kommuninvånare och anställda, men i det rådande ekonomiska läget har de varit nödvändiga, framhåller Henrik Ripa. Vi är en av få kommuner i Göteborgsregionen som ser ut att klara 2009 med ett positivt resultat. När man jämför vårt resultat med andra ska man också komma ihåg att vi sätter av 15 miljoner kr varje år till framtida pensionsutbetalningar.
Landets kommuner har en problematisk situation med lägre skatteintäkter samtidigt som efterfrågan på service ökar. I Lerums kommun ökar efterfrågan på hemvård, LSS, psykiatri och försörjningsstöd. Detta gör att översynen av samtliga verksamheter måste fortsätta för att sänka kostnader, effektivisera och anpassa servicen till nya förutsättningar.
-Under 2010 väntas regeringen skjuta till medel till kommunerna, men trots det kommer nästa år att bli lika tufft som i 2009. Vi hör ju talas om vissa ljusningar i världsekonomin, men det går trögt. Om konjunkturen inte har vänt till år 2011 kommer det att bli ett ännu kärvare år för landets kommuner, menar Håkan Pettersson.
Starkt fokus på klimatarbetet i Lerum ger resultat
Klimatfrågorna är högt prioriterade i Lerums kommun. Delårsbokslutet, som kommunstyrelsen behandlar den 26 augusti, lyfter fram flera intressanta åtgärder och resultat. Framförallt gäller det åtgärder inom kommunens egna verksamheter, där energiförbrukningen minskat och andelen förnyelsebar energi ökar. Samtidigt konstateras också att medvetenheten om klimatfrågorna blir att större bland såväl elever, som kommunens anställda och förtroendevalda.
Att nå ut till invånare och näringsliv för att inspirera till klimatsmart tänkande och öka kunskapen om klimatfrågorna är dock svårare. Att mäta effekter och resultat kräver nya verktyg och metoder, och dessa saknas i stor utsträckning idag. Det gör det svårt att utveckla träffsäkra insatser i klimatarbetet. Men man kan trots allt se en positiv utveckling. I Miljöaktuellts ranking av Sveriges kommuner ligger Lerum på en hedersam 36:e plats och i den medborgarenkät som gjordes i tidigare i år har invånarnas betyg på kommunens miljöarbete ökat till 6,6, från 5,9 år 2007.
Tjänsteresor med egen bil minskar
För 2009 finns en ny energiplan, en upphandlingspolicy och en resepolicy som alla leder till minskad klimatpåverkan. Ett konkret exempel är att sedan den nya resepolicyn började gälla har tjänsteresor med egen bil minskat med 6.000 mil jämfört med samma tid 2008. Samtidigt har antalet tjänstefordon minskats kraftigt, till förmån för kollektivresande. Åtgärderna beräknas ge en minskning av koldioxidutsläppen med 17 ton per år.
Lägre energiförbrukning
Genom förbättrad isolering kan mycket energi sparas i kommunala lokaler. De åtgärder som gjorts hittills i år kommer att spara ca 90.000 kWh/år.
Att byta till nya energilösningar leder både till minskad förbrukning och till att minska beroendet av fossila energikällor. 2009 görs en besparing på ca 100.000 kWh/år samtidigt som andelen förnyelsebar energi ökar med ca 0,3 procent.
Användningen av fjärrvärme i kommunala lokaler har minskat med ca 2,7 % och elförbrukningen har minskat med 0,4 %. Genom att stänga alla datorer efter arbetstid och byta servrar minskar energiförbrukningen för kommunens datorer med 50-70%.
Kommunen har gjort tillsyn hos ett tjugotal företag när det gäller energibesparande åtgärder. Uppföljningar visar att åtgärder hos 16 företag har lett till minskade utsläpp med 143 ton koldioxid, vilket motsvarar ca 33 villors årsförbrukning av el.
Mer kravmärkta livsmedel
Den totala andelen kravmärkta livsmedel i förskolor, skolor och äldreomsorg har ökat från 8,7 % vid årets början till 14,6 % vid halvårsskiftet. Målet för 2010 är 18 % och för 2011 20 %.
Henrik Ripa
Kommunstyrelsens ordförande
Lerum en ledande miljökommun
Styrelser:
Sveriges Kommuner och Landsting
Göteborgs Regionen
Göteborgs Operan
Nääs
Kommunala Samrådsgruppen (m)
Lerums Partiförening
Flygpost den 14 augusti 2009
Ökad hastighetsövervakning
Nästa vecka, vecka 34, kraftsamlar polisen för att stärka hastighetsövervakningen av trafiken på kommunernas gator och vägar. Samtidigt genomför NTF:s länsförbund och ett antal kommuner olika aktiviteter, bland annat hastighetsmätningar vid skolor. Enligt beräkningar som Vägverket gjort kan en förbättrad efterlevnad av hastighetsgränserna minska antalet dödade på det kommunala vägnätet med cirka 30 personer per år.
Missa inte årets Livsrum
Den 3 - 13 september pågår kommunens årliga folkhälsosatsning, i år på temat Bo och leva i Lerum. Livsrum nådde förra året drygt 17 000 personer och innehåller en stor mängd programpunkter. Nu finns program för föredragen, många med fri entré, och aktiviteter.
Busstrafiken inom kommunen förbättras
Busstrafiken på en rad linjer inom Lerums kommun förbättras i den nya tidtabellen som gäller från den 14 juni. Bland annat har busstiderna anpassats bättre till Alingsåspendelns ankomst- och avgångstider vid Floda station.
Läs mer om förbättringarna i busstrafiken
Sista chansen att delta i fototävlingen
Imorgon, lördag, den 15 augusti, innan kl 12 är det sista chansen att lämna in bidrag till årets fototävling. Temat för i år är Ett möte. Juryn väljer ut tolv bidrag som ställs ut hos Ahlséns foto mellan den 24 augusti och 5 september. Första pris är en systemkamera Canon EOS 1000D, värde ca 5 500 kr. Under den tiden får alla som vill rösta på sin favoritbild. Presentkort till Dergårdsteatern lottas ut bland dem som röstat på det vinnande bidraget.
Oskyldiga djur
Man undrar ibland vad det är för konstiga människor som finns där ute. I sommar har man hittat en stympad och död hund utanför på den bron precis där jag bor. Nu igår natt så har någon dödat en tredje katt i vårt bostadsområde i Åtorp. Är det någon som har sett något hör gärna av er till polisen med tips på 114 14.
Henrik Ripa
Kommunstyrelsens ordförande
Lerum en ledande miljökommun
Flygpost den 7 augusti 2009
Lerum i topp igen, Lerum ligger på 16:e plats när det gäller att vara minst skuldsatta
Många kommuner befinner sig i lågkonjunkturen med tunga skulder. En sammanställning från utredningsbolaget Svensk kommunrating listar landets 290 kommuner efter hur skuldtyngda de är. Lerums kommun är glädjande den sextonde kommunen i landet med minst skulder, Lerum är en välskött kommun med god ekonomi. Vi har dock flera stora satsningar vilket gör att vi kommer att behöva låna upp mer pengar. Det gäller bland annat till en ny skola i Gråbo och upprustning av våra tre centrum i Lerum, Floda och Gråbo.
Läs mer om hur skuldtyngda kommunerna är
Vart går kommunernas pengar?
En undersökning gjord av företaget Synovate visar att de flesta svenskar tror att mindre än hälften av kommuner och landstings utgifter går till vård, skola och omsorg. I själva verket går hela 90 procent av kostnaderna till kärnverksamheterna, något som endast tre procent vet. Av de 39.433 kommunala skattekronor som betalades ut per person under 2007 gick 34.300 kronor till skola och omsorg.
Nya detaljplaner för Hulan Ica Kvantum och Tollestorp
Till och med den 21 augusti är det möjligt att lämna synpunkter på förslaget till ny detaljplan för området runt Ica Kvantum i Lerum. Och till och med den 14 augusti är det möjligt att lämna synpunkter på förslaget till ny detaljplan för Tollestorp, i den norra delen av Stenkullens industriområde.
Sista chansen att delta i fototävlingen
På lördag nästa vecka, den 15 augusti, innan kl 12 är det sista chansen att lämna in bidrag till årets fototävling. Temat för i år är Ett möte. Juryn väljer ut tolv bidrag som ställs ut hos Ahlséns foto mellan den 24 augusti och 5 september. Första pris är en systemkamera Canon EOS 1000D, värde ca 5 500 kr. Under den tiden får alla som vill rösta på sin favoritbild. Presentkort till Dergårdsteatern lottas ut bland dem som röstat på det vinnande bidraget.
Henrik Ripa
Kommunstyrelsens ordförande
Lerum en ledande miljökommun