Positivt delårsresultat trots svår konjunktur

Trots det ansträngda konjunkturläget tyder allt på att Lerums kommun kommer att få ett positivt ekonomiskt resultat 2009.

Delårsbokslutet, som kommunstyrelsen beslutar om den 26 augusti, visar att efter sex månader ligger kommunens resultat på +12,7 miljoner kr och prognosen pekar på ett resultat på +600 000 kr vid årets slut. Dessutom visar den senaste skatteprognosen, som kom i slutet av förra veckan, på ytterligare förbättringar på +10,2 miljoner kr, något som innebär att kommunens marginal blir lite säkrare.

-Utan de kraftfulla insatser som gjorts i verksamheterna under hösten 2008 och våren 2009 hade vi haft ett mycket svårt ekonomiskt läge idag, säger kommundirektör Håkan Pettersson.

- I våras minskade vi kostnaderna med 1,25% i alla verksamheter, och efter det har vi gjort ytterligare effektiviseringar inom områden som inte direkt berör servicen till kommuninvånarna. Tillsammans med de anpassningar som gjordes i skolorna i våras för att anpassa bemanningen till färre elever, innebär dessa åtgärder att vi kommer att klara årets kostnader och det känns oerhört positivt, säger Henrik Ripa, kommunstyrelsens ordförande.

- Jag vet att förändringarna har varit jobbiga för många, både kommuninvånare och anställda, men i det rådande ekonomiska läget har de varit nödvändiga, framhåller Henrik Ripa. Vi är en av få kommuner i Göteborgsregionen som ser ut att klara 2009 med ett positivt resultat. När man jämför vårt resultat med andra ska man också komma ihåg att vi sätter av 15 miljoner kr varje år till framtida pensionsutbetalningar.

Landets kommuner har en problematisk situation med lägre skatteintäkter samtidigt som efterfrågan på service ökar. I Lerums kommun ökar efterfrågan på hemvård, LSS, psykiatri och försörjningsstöd. Detta gör att översynen av samtliga verksamheter måste fortsätta för att sänka kostnader, effektivisera och anpassa servicen till nya förutsättningar.

-Under 2010 väntas regeringen skjuta till medel till kommunerna, men trots det kommer nästa år att bli lika tufft som i 2009. Vi hör ju talas om vissa ljusningar i världsekonomin, men det går trögt. Om konjunkturen inte har vänt till år 2011 kommer det att bli ett ännu kärvare år för landets kommuner, menar Håkan Pettersson.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0