Fortsatta åtgärder mot buller i Lerums Kommun



Arbetet mot buller från väg och järnväg i Lerums kommun fortsätter med nya, omfattande åtgärder. Kommunstyrelsen slog i onsdags fast ett antal mål för konkreta insatser mot buller från väg och järnväg under 2009 och 2010.

Bland annat ska kommunen träffa överenskommelser med Banverket och Vägverket om bullerskyddsåtgärder senast vid årsskiftet.

Ambitionen är att alla aktörer ska ta hänsyn till den totala bullermiljön när man vidtar åtgärder, och inte enbart titta på bullret från antingen väg eller järnväg.

-Det innebär att vi vill att Banverket och Vägverket samarbetar med varandra och med oss i kommunen när det gäller bullerskydd, säger kommunstyrelsens ordförande Henrik Ripa (M). Bara då kan vi få ut mesta möjliga av de åtgärder som görs.

Ett annat viktigt mål är att antalet människor som störs av trafikbuller ska minska och det ska gå att redovisa mätbara förbättringar av hur människors hälsa påverkas.

Kommunen ska också ta fram riktlinjer för att minimera sitt eget buller och ta fram en tidplan för fortsatta åtgärder för att bullersanera berörda områden.

- När vi nu har antagit de här målen kan fler och mer kraftfulla åtgärder vidtas och vi kan följa upp effekterna av åtgärderna, säger Henrik Ripa. Genom att kommunen går  före för att minska det egna bidraget till bullerproblematiken, kan fler följa efter.

Tidigare insatser mot buller i Lerums kommun

2003 gjordes en omfattande kartläggning av buller i Lerums kommun. 2005 presenterades en stor och mycket uppmärksammad undersökning av bullrets hälsoeffekter som Västra Götalandsregionen och Sahlgrenska Akademin genomförde tillsammans med Lerums kommun.

I kommunens översiktsplan från 2008 beskrivs hur nuvarande bullerproblem ska hanteras och hur framtida bostads- och infrastrukturplanering ska ta hänsyn till bullerproblematiken, ett så kallat tematiskt tillägg till översiktsplanen. 2009 gjordes en kartläggning av buller i kommunens norra delar.

Tågen genom Lerums kommun

Då det har framkommit att även tågen kör för fort genom kommunen har kommunstyrelsen beslutat att göra mätningar av tågens hastighet genom kommunen. Detta då vi vet att hastigheten påverkar bullernivån väldigt mycket.


Mer information

Kontakta kommunstyrelsens ordförande Henrik Ripa (M),
Frågor om tidigare och pågående bulleråtgärder besvaras av projektledare Henrik Bengtsson




Med vänlig hälsning


Henrik Ripa

Kommunstyrelsens ordförande

Lerum en ledande miljökommun


http://www.lerum.se/

www.ripa.se/henrik/henrik

http://www.moderaternailerum.se/


Tel.    0302-52 11 13

SMS: 0705-215621


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0