Starkt fokus på klimatarbetet i Lerum ger resultat

Klimatfrågorna är högt prioriterade i Lerums kommun. Delårsbokslutet, som kommunstyrelsen behandlar den 26 augusti, lyfter fram flera intressanta åtgärder och resultat. Framförallt gäller det åtgärder inom kommunens egna verksamheter, där energiförbrukningen minskat och andelen förnyelsebar energi ökar. Samtidigt konstateras också att medvetenheten om klimatfrågorna blir att större bland såväl elever, som kommunens anställda och förtroendevalda.

Att nå ut till invånare och näringsliv för att inspirera till klimatsmart tänkande och öka kunskapen om klimatfrågorna är dock svårare. Att mäta effekter och resultat kräver nya verktyg och metoder, och dessa saknas i stor utsträckning idag. Det gör det svårt att utveckla träffsäkra insatser i klimatarbetet. Men man kan trots allt se en positiv utveckling. I Miljöaktuellts ranking av Sveriges kommuner ligger Lerum på en hedersam 36:e plats och i den medborgarenkät som gjordes i tidigare i år har invånarnas betyg på kommunens miljöarbete ökat till 6,6, från 5,9 år 2007.

Tjänsteresor med egen bil minskar

För 2009 finns en ny energiplan, en upphandlingspolicy och en resepolicy som alla leder till minskad klimatpåverkan. Ett konkret exempel är att sedan den nya resepolicyn började gälla har tjänsteresor med egen bil minskat med 6.000 mil jämfört med samma tid 2008. Samtidigt har antalet tjänstefordon minskats kraftigt, till förmån för kollektivresande. Åtgärderna beräknas ge en minskning av koldioxidutsläppen med 17 ton per år.

Lägre energiförbrukning

Genom förbättrad isolering kan mycket energi sparas i kommunala lokaler. De åtgärder som gjorts hittills i år kommer att spara ca 90.000 kWh/år.

Att byta till nya energilösningar leder både till minskad förbrukning och till att minska beroendet av fossila energikällor. 2009 görs en besparing på ca 100.000 kWh/år samtidigt som andelen förnyelsebar energi ökar med ca 0,3 procent.

Användningen av fjärrvärme i kommunala lokaler har minskat med ca 2,7 % och elförbrukningen har minskat med 0,4 %. Genom att stänga alla datorer efter arbetstid och byta servrar minskar energiförbrukningen för kommunens datorer med 50-70%.

Kommunen har gjort tillsyn hos ett tjugotal företag när det gäller energibesparande åtgärder. Uppföljningar visar att åtgärder hos 16 företag har lett till minskade utsläpp med 143 ton koldioxid, vilket motsvarar ca 33 villors årsförbrukning av el.

Mer kravmärkta livsmedel

Den totala andelen kravmärkta livsmedel i förskolor, skolor och äldreomsorg har ökat från 8,7 % vid årets början till 14,6 % vid halvårsskiftet. Målet för 2010 är 18 % och för 2011 20 %.



 

Henrik Ripa
Kommunstyrelsens ordförande
Lerum en ledande miljökommun

Styrelser:
Sveriges Kommuner och Landsting
Göteborgs Regionen
Göteborgs Operan
Nääs
Kommunala Samrådsgruppen (m)
Lerums Partiförening


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0