Lerums kommun erbjuder särskild avtalspension

 


Lerums kommun behöver minska antalet anställda under 2010. Det är ännu inte klart hur stor övertaligheten kommer att bli. Arbetet med omställningen pågår under hösten och inledningen av 2010.

Orsaken till neddragningarna är att skatteunderlaget minskar på grund av lågkonjunkturen, men också att elevkullarna i grundskolan är mindre och att organisationen måste anpassas till den förändringen.

Ambitionen är att genomföra minskningen genom frivillig avgång, och undvika uppsägningar. Därför kommer alla anställda att ges möjlighet till tjänstledighet under ett eller två år, och personer mellan 62 och 65 år kommer att erbjudas särskild avtalspension, om pensioneringen leder till att en annan anställd inte behöver sägas upp.

-Vår ambition med omställningspaketet är att behålla en bra åldersspridning bland de anställda, framhåller Henrik Ripa, kommunstyrelsens ordförande. Annars finns alltid risken att det är de yngre som oftast är de senast anställda, som får lämna organisationen vid en övertalighet.

Särskild avtalspension

Den särskilda avtalspensionen innebär att man får 73,5% av lönen fram till dess att man fyller 65 år. Om heltidslönen understiger ett halvt prisbasbelopp (21.200 kr år 2010), får man 80% av lönen. Kommunen står alltså för kostnaden fram till dess att man fyllt 65 år.

Förutsättningarna för att få särskild avtalspension är att personen har fyllt 62 år men inte 65, att det finns en övertalighet inom kommunen och att man genom att bevilja särskild avtalspension kan undvika att en annan medarbetare sägs upp.

I Lerums kommun finns idag ca 180 medarbetare som är mellan 62 och 65 år. De 16 miljoner kr som kommunfullmäkige anslagit till omställningspaketet beräknas räcka till ca 35 avtalspensioner. Det slutliga antalet beror givetvis på personernas ålder och lön.

Tjänstledigt utan lön

Erbjudandet innebär att anställda kan söka tjänstledigt under minst ett år och max två år. I normala fall är tjänstledigheter under så lång tid inte att rekommendera, men vid en övertalighet kan det bidra till att uppsägningar kan undvikas.

 

Frågor om omställningspaketet besvaras av

Sektorschef Per-Arne Larsson, 0302-52 15 59

Mer  information och kommentarer?

Kontakta kommunstyrelsens ordförande Henrik Ripa (M), 0302-52 11 13


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0