Lerums elever är mycket nöjda med skolan

 

Våren 2009 gjordes en omfattande undersökning bland elever från förskoleklass till år fem i alla skolor i Lerums kommun, både kommunala och fristående.

Resultatet presenterades på kommunstyrelsens arbetsutskotts sammanträde den 9 september, och visar att eleverna är mycket nöjda med alla åtta faktorer som mätts: trivsel, trygghet, handledning, att lära sig saker, få vara med och bestämma, läromedel, skolmiljö och skolmat.

Resultaten per skola kommer att presenteras på kommunens webbplats i november i år, och då vara en del av det underlag som föräldrar och barn kan ta del av inför valet av skola läsåret 2010/2011.



NEI står för NöjdElevIndex och är det sammanlagda betyget/värdet av de övriga åtta faktorerna. NEI för eleverna i Lerums kommun är så högt som 79 och även de åtta del-faktorerna har fått ett betygsindex som når eller ligger över nivån för "mycket nöjd" (75 och högre).

Index/betyg för faktorerna är:

•            Att lära sig saker (92)

•            Trivsel (90)

•            Trygghet (89)

•            Handledning (85)

•            Läromedel (85)

•            Skolmiljö (79)

•            Att få vara med och bestämma (77)

•            Skolmat (75).

 

- Eleverna ger överlag högt betyg på sin skola, helhetsbetyget NEI på 79 är mycket högt, säger kommunstyrelsens ordförande Henrik Ripa (M). Det är givetvis mycket glädjande att få bekräftat att eleverna i Lerums kommun är så nöjda med sin situation i skolan, både totalt sett och med de olika områden som faktorerna speglar.

Förklaring till siffrorna

Undersökningen genomfördes av statistiska centralbyrån (SCB) under april och man 2009. 2853 elever svarade på enkäten, vilket är 95% av alla elever i förskoleklass till och med år 5, i kommunen.

SCBs undersökning är uppbyggt kring ett betyg/index mellan 0 och 100. Ju högre betyg/index, desto mer nöjda är eleverna med sin skola.

Betyg/index för de olika faktorerna (trivsel, trygghet osv, se ovan!) är en sammanvägning av resultatet av flera frågor under samma rubrik. Helhetsbetyget nöjd elev-index (NEI) är det sammanvägda betyget för samtliga faktorer.

Betyg/index under 40 är inte godkänt/ inte nöjd. Gränsen för "nöjd" går vid 55 och ett betyg/index på 75 eller högre är "mycket nöjd".

 

Mer information?

Frågor om enkätresultatet besvaras av Rickard Callenmyr, controller på Sektor lärande i Lerums kommun, tel 0302-52 19 95.

Kommentarer till resultatet lämnas av kommunstyrelsens ordförande Henrik Ripa (M), tel 0302- 52 11 13.

 

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0