Flygpost den 25 september 2009

Färre föräldrar köper ut alkohol till ungdomar

Lerums kommuns drogvaneundersökning 2009 visar att andelen föräldrar som bjuder eller köper ut alkohol till sina ungdomar har minskat sedan förra året. Det är fortfarande 5 procent av pojkarna i nian och 3 procent av flickorna i nian som bjuds på alkohol av sina föräldrar, men 2008 var siffran för flickornas del 8 procent, pojkarnas var även då 5 procent. De lite äldre ungdomarna i årskurs 2 på gymnasiet visar en liknande trend: 15 procent av pojkarna får alkohol och 18 procent av flickorna, en minskning med 2 procent för pojkarna (siffran är inte statistiskt säkerställd) och 3 procent för flickorna. Undersökningen visar också minskade siffror när det gäller narkotikaanvändning, där 2 procent färre i år 9 har provat narkotika jämfört med 2008. Bland elever i år 2 på gymnasiet är minskningen 9 procent bland pojkar och 4 procent bland flickor. Snusning, sniffning och rökning har också minskat.
Läs mer om kommunens drogvaneundersökning

Var med och utveckla turismen!

På måndag, den 28 september, kl 17-20 hålls ett öppet möte angående turistnäringen i Lerums kommun på Villa Säfvehöjd. Mötet är öppet för alla företagare, föreningar och privatpersoner som arbetar inom eller har ett stort intresse av turistnäringen. Det är visions- och utvecklingsnämnden för samhällets utveckling som står bakom mötet. Medverkar gör bland annat Lotta Nibell-Keating, affärsutvecklare på Västsvenska turistrådet. Syftet med mötet är att lägga grunden för ett fortsatt arbete med att utveckla turistnäringen i kommunen. Anmälningstiden går ut idag, fredag den 25 september. Missa inte att anmäla er!

Läs mer om turistmötet

 Nominera någon till miljöpriset!

Nu är det dags att nominera någon till kommunens årliga miljöpris. Sista dag för nomineringar är den 18 oktober. Miljöstipendiet, på 10 000 kr, kan delas ut till enskilda personer, föreningar eller andra sammanslutningar/grupper som arbetar med natur- och miljöförbättringar eller för en god miljö- och naturvård inom Lerums kommun. Utifrån ovanstående riktlinjer delas också utmärkelsen "Årets miljöföretag" ut. Dock utan prissumma.

Högtidligt överlämnande av miljöpriserna sker den 17 november i samband med klimatföreläsningen av välkände meteorologen Pär Holmgren i Dergårdsteatern.

Läs om hur du nominerar

 Unik dag för näringslivet

Tisdagen den 13 oktober kl 13-19 anordnar näringslivsenheten Näringslivets dag, ett arrangemang för att påvisa de möjligheter som finns för små och stora företag att växa och få hjälp och stöd till detta. Denna dag vänder sig även till alla som har tänkt på att starta företag eller som precis har startat upp. Det blir en minimässa samt föredrag inom dessa olika ämnen. Här kommer också årets företagare att presenteras. Näringslivets dag hålls på Dergårdsteatern i Lerum.

Läs mer om Näringslivets dag

 Miljödiplomsutdelning till individ- och familjeomsorgen

Idag fredag genomförs Miljödiplomsutdelningen till Sektor individ- och familjeomsorg.

 Bokmässan i gång!

Nu är den årliga Bok- & biblioteksmässan på Svenska Mässan i Göteborg i gång. Den pågår från den 24 till och med den 27 september. Extra roligt är att Marie Stenäng från Lerums bibliotek idag, fredag, presenterar våra biblioteks nya, moderna webbplats Arena. Det gör hon i Axiells monter på mässan kl 10.

Se bibliotekets nya webbplats

Läs mer om Bok & biblioteksmässan

 

Uruppförande på "Goya" en helt nyskriven Opera

Han var den siste av de stora mästarna och den förste modernisten. Konstnären Goya gestaltas av Anders Larsson i säsongens stora urpremiär på Göteborgs Operan.

Nyskriven svensk opera i två akter av Daniel Börtz. Genom att göra djupdykningar i olika delar av Goyas liv, får vi uppleva konstnärens yttre och inre värld och följa hans utveckling från hovmålare till banbrytande skildrare av krigets fasor. En av vårt lands mest erfarna tonsättare, Daniel Börtz, har skrivit musiken. För librettot med det rika persongalleriet svarar Magnus Florin. Annsofi Nyberg har skapat närmare 200 1700-talskostymer inspirerade av Goyas tavlor och Lars-Åke Thessman har byggt upp en visuellt gäckande scenbild med en gigantisk camera obscura i centrum.

http://sv.opera.se/forestallningar/goya-2009-2010/

  

Henrik Ripa

Kommunstyrelsens ordförande

Lerum en ledande miljökommun

 

www.lerum.se

henrikripa.blogg.se

www.vackrapaket.se


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0