Färre föräldrar köper ut alkohol till ungdomar i Lerums kommun

 Lerums kommuns drogvaneundersökning 2009, visar att andelen föräldrar som bjuder eller köper ut alkohol till sina ungdomar har minskat sedan förra året. Det är fortfarande 5% av pojkarna i nian och 3% av flickorna i nian som bjuds på alkohol av sina föräldrar, men 2008 var siffran för flickornas del 8%, pojkarnas var även då 5%.

De lite äldre ungdomarna i årskurs 2 på gymnasiet visar en liknande trend: 15% av pojkarna får alkohol och 18% av flickorna, en minskning med 2% för pojkarna (siffran är inte statistiskt säkerställd) och 3% för flickorna.

- Det är skolornas satsning på droginformation till föräldrarna som ger resultat, säger Gunilla Henningsson, som samordnar kommunens brott- och drogförebyggande arbete.

- Forskning visar att unga som dricker alkohol tidigt, både dricker mer alkohol och i högre grad är involverade i brottslighet. Där föräldrarna låter barnen pröva eller köper ut alkohol börjar barnen dricka tidigare och dricker mer och har en större risk att fastna i ett missbruk. När föräldrarna får den här informationen på föräldramöten i skolan, får de samtidigt möjlighet att göra en överenskommelse om att inte bjuda eller köpa ut alkohol till sina eller andras barn. Detta möter mycket positiv respons bland föräldrarna, och nu ser vi också i statistiken att det ger resultat!

Undersökningen visar också minskade siffror när det gäller narkotikaanvändning, där 2% färre i år 9 har provat narkotika jämfört med 2008. Bland elever i år 2 på gymnasiet är minskningen 9% bland pojkar och 4% bland flickor.

Snusning, sniffning och rökning har också minskat. När det gäller rökning är skillnaderna jämfört med 2008 riktigt stora. 2008 var det 42% flickor, respektive 43% pojkar av eleverna i nian som aldrig rökt. 2009 var siffrorna glädjande 49% bland flickorna och 65% bland pojkarna.

-Vi är mycket glada över att se så positiva resultat, säger Henrik Ripa (M), kommunstyrelsens ordförande. Alkohol, rökning och andra droger hör inte hemma bland minderåriga och satsningen på information i skolorna är en mycket viktig del i att bryta trender, både bland de unga och bland deras föräldrar! Föräldrarnas tydliga nej är oerhört viktigt i det här arbetet, oavsett deras egna vanor.

 Mer information?

För kommentarer, kontakta kommunstyrelsens ordförande Henrik Ripa, 0302- 521113.

Brotts- och drogförebyggarsamordnare Gunilla Henningsson, 0736-841084, svarar gärna på frågor om undersökningen.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0