Flygpost den 9 april 2009

Det ekonomiska läget har förvärrats ytterligare

De skatteprognoserna vi har fått tidigare har visat på minskade resurser för den kommunala sektorn. Även om Lerums kommuns ekonomi är bland de bästa i Västra Götalandsregionen går vi inte opåverkade genom konjunkturen. Vi har en låg arbetslöshet i kommunen men på grund av utjämningssystem fördelas de minskade resurserna solidariskt över landet.

Det minskade skatteintäkterna har inneburit att vi i går tvingades beslutades om ett sparbeting på 1,25 % på den kommunala verksamheten för 2009.

Tyvärr kom det ytterligare en prognos förra veckan där skatteintäkterna har minskat ännu mer. Det gör att vi dessutom har tvingats att ge förvaltningen i uppdrag att återkomma med ytterliggare förslag på besparingar i intervallet 0,5-1,0 %. Detta kommer att påverka verksamheten och innebära många tuffa beslut men vi ser i dagsläget inget annat alternativ, om vi inte skall låna till driften. Då regeringens extra pengar gäller för 2010 hjälper de inte kommunens ekonomi innevarande år.

  

Jobba som röstmottagare

Den 7 juni är det dags för val till Europaparlamentet. Sverige ska utse 18 ledamöter. Valnämnden i varje kommun behöver rekrytera röstmottagare, både för valdagen den 7 juni samt vid förtidsröstningen från den 20 maj.

Är du intresserad? Läs mer här


Skräpplockardagarna närmar sig

Varje år genomför organisationen Håll Sverige Rent de nationella skräpplockardagarna. Förskolor och skolor deltar och förra året var nästan 5 000 barn och ungdomar i kommunen ute och plockade skräp. En fantastisk insats! I år infaller skräpplockardagarna den 20 - 24 april. Kommunen delar ut säckar, handskar och engångstatueringar till dem som anmält sig.

Läs mer om skräpplockardagarna och hur man anmäler sig


Öppet hus på Hantverk & Design

I Nääs Fabriker i Tollered huserar bland annat kommunens vuxenutbildning Hantverk & Design. På skolan bedrivs utbildningar inom möbelsnickeri, möbeltapetsering, silversmide och design. Den 21 april har skolan öppet hus. Välkommen att titta in!

Läs mer om Hantverk & Design



Henrik Ripa

Kommunstyrelsens ordförande

Lerum en ledande miljökommun


www.lerum.se

henrikripa.blogg.se


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0