Berkeley University och Arnold Schwarzenegger


Vi hade en mycket givande dag I San Francisco. Första var vi på Berkeley University där vi pratade med bland annat rektorn om deras skrivprojekt och "No child left behind" projekt. Deras problem att ha en finansiering som baseras mycket på den lokala fastighetsskatten. Vilket gör att skillnaden är stor när det gäller de resurser man har på de olika skolorna i landet. Även om man i Kalifornien fick ca 50 % från delstaten. Man hade tittat på klassstorlekar där man i klasserna 1-3 har ca 20 barn medan man från 4 klass hade ca 34 barn. Detta berodde på att forskningen visade att det viktigaste var i de lägre årskurserna att ha små klasser. Man har börjat titta på att ge lärarna ersättning för deras resultat med eleverna men det är kontroversiellt eftersom facket anser att man skall behandla all lärare lika oavsett resultatet i klassrummen. Det hela hade börjat med Michelle Rhee i Wasington DC. Man pratade om upp till 40 % bonus för bra resultat.


Det man gör nu är speciella program med Universitet där lärarna får fortbilda sig på kvällar och sommarlov för att se till att de hänger med i forskningen kring lärande. Detta gjorde att man fick ett fantastiskt nätverk av duktiga lärare som sedan kunde sprida det vidare på sina skolor. Man försöker att koppla det hela till aktuell forskning.

För att få fler lärare hade man projekt som kallades "Teach for America" där man försökte få duktiga människor att jobba som lärare under fyra år för att få mer kunskap i skolan. Man pratade också om risktillägg så att det skulle löna sig att jobba på de tuffaste skolorna i landet.

Elever som går sommarskolorna fick förtur till sommarjobben vilket kunde få de fattiga att ställa upp på extra utbildning.

De pratar mycket om hur man skal kunna jobba med e-learing och hur TV/dataspel kan användas i utbildningen. Man vet att de som håller på med det har ett försprång före de andra barnen i skolan redan idag.




På kvällen träffade vi den Svenska konsuln och Arnold Schwarzeneggers representant i San Francisco och Swedish Office of Science and Thechnology. Även presidenten av Bay Area Council Economic Institute. Anders Knape berättade också om varför vi är just här.

Det var intressanta presentationer av hur dagsläget är här i USA och framför allt i Kalifornien. Vi fick också möjlighet att träffa ett stort antal företagsledare från området.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0