Flygpost den 30 oktober 2009
Ett handslag för klimatet
Igår torsdag, den 29 oktober, deltog jag i Västra Götalandsregionens ”Ett västsvenskt handslag” i konserthuset på Götaplatsen. Då uppmärksammades vad som behövs för en hållbar framtid. Dagen inleddes symboliskt klockan 11.55. Jag hade förmånen att få tala och övriga talare var bland annat beslutsfattare inom stat, region, kommuner, näringsliv, forskning och utbildning. Det är glädjande att kommunen undertecknat följande tre överenskommelser gällande miljö- och klimatarbete: Ökad satsning på solenergi i Västra Götaland, Klimatsmarta inköpsbeslut i offentlig sektor samt Fler energieffektiva byggnader i Västra Götaland.
Manifestationen var ett tydligt budskap till FN:s kommande klimatförhandlingar i Köpenhamn.
Glöm inte ansöka om folkhälsomedel!
På lördag, Den 31 oktober, är det sista dagen för föreningar, frivilligorganisationer och andra ideella organisationer att ansöka om medel till folkhälsoprojekt för 2010 inom Lerums kommun. Projekten ska syfta till att skapa förutsättningar för en bättre hälsa bland befolkningen i kommunen.
Läs mer om ansöka om folkhälsomedel
Estradpoeten Solja Krapu till Lerum
Den finlandssvenska estradpoeten och författaren Solja Krapu kommer till Lerums Gymnasium. Torsdagen, den 12 november, klockan 13.30-14.30 är hon i Dergårdsteatern och berättar om sitt författarskap. Det finns fortfarande platser kvar. Anmäl intresse till Britt Nedestam, [email protected]. För allmänheten håller Solja Krapu en kvällsföreställning den 12 november klockan 18.30-19.30. Kostnad 50 kronor, då får besökarna en diktsamling på köpet.
Läs mer om kvällsföreställningen
Henrik Ripa
Kommunstyrelsens ordförande
Lerum en ledande miljökommun
Flygpost den 23 oktober 2009
TV-meteorologen Pär Holmgren föreläser i Lerum
Som ett led i kommunens miljö- och klimatarbete har Lerum i samarbete med Lerums Naturskyddsförening, FN-förening och ABF bjudit in TV-meteorologen och författaren Pär Holmgren för att hålla klimatföreläsningar och frågestunder för personal, elever och allmänhet i Dergårdsteatern. Föreläsningarna är kostnadsfria.
Klimatföreläsningarna för kommunens personal ges den 18 november. Det finns två tider att välja mellan, kl 10 och 13.30. Föreläsningen tar cirka en och en halv timma. Biljetter bokas via KomIn, [email protected] eller 0302 - 52 20 04. Först till kvarn!
Pär föreläser dagen innan, den 17 november, kl 10 och 13.30 för elever i år 9 och gymnasiet. Information om hur du som lärare anmäler dig och din klass hittar du på kommunens intranät.
För allmänheten föreläser Pär på kvällen den 17 november och bokning av biljetter sker via KomIn eller via webbokning, se länk nedan. I samband med klimatföreläsningen kommer kommunens miljöpris att delas ut.
Ett handslag för klimatet
På torsdag, den 29 oktober, deltar jag i Västra Götalandsregionens ”Ett västsvenskt handslag” i konserthuset på Götaplatsen. Även det ett led i kommunens miljö- och klimatarbete. Då uppmärksammas vad som behövs för en hållbar framtid. Dagen inleds symboliskt klockan 11.55. Inbjudna talare är beslutsfattare inom stat, region, kommuner, näringsliv, forskning och utbildning. Det blir intressanta reflektioner, debatt och möten med syfte att visa på konkreta åtgärder och skapa nya allianser för framtiden. Manifestationen blir också ett tydligt budskap till FN:s kommande klimatförhandlingar i Köpenhamn.
Sverige vann Nordic Fairtrade Challenge!
I tisdags genomfördes tävlingen Nordic Fairtrade Challenge. Resultatet av tävlingen är nu klart och Sverige vann med otroliga 133.017 personer som var med och fikade Rättvisemärkt på över 224 platser runt. I Finland samlade man över 70.000 deltagare, i Danmark 45.000 och i Norge 40.000. Tillsammans har över en kvarts miljon Nordenbor gjort skillnad för odlare och anställda i utvecklingsländer. Samt lyft frågan om arbets- och levnadsvillkor för många av de personer som producerar våra vanliga konsumtionsvaror. Hoppas ni fortsätter välja Rättvisemärkt när ni handlar!
Vinnarna i de olika tävlingarna - flest antal deltagare, schysstaste fikapausen och roligaste bilderna - kommer tillkännages den 28 oktober – så se till att skicka in bilder från er pauser (till [email protected] eller Rättvisemärkt, Åsögatan 115, 116, 24 Stockholm. Märk mailet/kuvertet med Bilder Nordic Fairtrade Challenge. Prisutdelning sker i samband med Rättvisemärkts nationella konferens ”Gör skillnad” som äger rum i Norrköping den 26 november.
Klicka här för att se den bredd av deltagare som registrerat sig
Trygghetsvandring i Floda
Tisdagen den 13 oktober bjöd Lerums kommun tillsammans med polisen in till trygghetsvandring i Floda, för att undersöka den fysiska och den sociala miljön utifrån ett trygghetsskapande och brottsförebyggande perspektiv. Genom att vandra tillsammans skapas en gemensam problembild. Fastighetsägare, allmänhet, Pensionärernas Riksorganisation, Floda Nova, elever från Alléskolans elevråd, fältsekreterare med flera vandrade tillsammans med representanter från polisen och kommunnen i området runt Floda station, Bäckstigen, Drängseredsvägen, Herrgårdsbacken och Floda strandväg. Allt som upptäcktes antecknades i protokoll. Främst uppmärksammades buskage som behövde röjas, trasig belysning, nedskräpning och klotter, men även större åtgärder som farthinder, förlängning av trottoar, nyuppsättning av trappräcke samt upplysning av i dagsläget ej upplysta sträckor.
Kommunen och polisen kommer att vandra sträckan igen inom ett år. Redan dagen efter vandringen började arbetet med att åtgärda de enklare problemen. Tanken är att man ska se effekt av trygghetsvandringen snarast möjligt.
Bangalore, ett spännande utbyte
I början av november byter nio elever från samhällsinriktningen på samhällsvetenskapsprogrammet på Lerums Gymnasium ett höstruskigt Lerum mot pulserande Bangalore. Eleverna kommer att vara i Indien i tre veckor. De kommer att besöka Christ University, där det finns en välgörenhetsorganisation där eleverna ska volontärarbeta. Det innebär bland annat arbete på den indiska landsbygden. Eleverna kommer också att göra sina projektarbeten på plats. Förra året var fyra ungdomar från Indien och besökte Lerums Gymnasium och bodde hos elever på skolan.
Jazzig helkväll
På onsdag, den 28 oktober, uppmärksammar vi att Jazz i Lerum skulle fyllt 25 år! Det blir en helkväll med det bästa av nutida svensk jazz. Möt tre av de mest uppmärksammade unga jazzbanden, nämligen Musicmusicmusic med Fabian Kallerdahl, Josef Kallerdahl och Michael Edlund, Mobile Mama Jazz Band med Klas Nilsson, Andreas Hall, Markus Ahlberg, Fredrik Hamrå, Per Johansson och Stefan Bergman samt Patrick Rydman med bland annat Mats Eriksson, Lade Källfelt samt gästmusiker. Dergårdsteatern kl 19.00. Biljetter 160:-/100: kr, beställ på KomIn tel 0302-52 20 04 eller på
Mycket arbete sker i frivillig organisationerna i Lerums kommun
Roligt att se att så mycket händer i kommunen. På lördag har man Höst och Loppmarknad i Missionskyrkan i Lerum, samtidigt som Lions rear ut allt från böcker till möbler på Pomonavägen. Har ni tips om saker som händer i kommunen hör av er.
Henrik Ripa
Kommunstyrelsens ordförande
Lerum en ledande miljökommun
Flygpost den 16 oktober 2009
Färre rökare i kommunen
En stor jämförande studie mellan kommuners och landstings folkhälsoläge visar att invånare i Lerums kommun röker mindre än i Västra Götaland som helhet och mindre än i riket som helhet. 11 procent av befolkningen i Lerums kommun röker dagligen, medan siffran för riket och Västra Götaland ligger kring 14,5 procent.
Läs mer om resultatet av studien
Fika rättvist och gör skillnad
På tisdag, den 20 oktober, mellan kl 8 och 20, pågår Nordens största fikapaus, Nordic Fairtrade Challenge. Genom att du deltar tillsammans med Lerums kommun kan vi visa att vi är bäst i landet på rättvisa och att Sverige är bäst i Norden på Fair Trade. Hjälp oss göra skillnad och ta Sverige till seger, fika, tävla och gör skillnad.
Läs mer om den rättvisa fikapausen
Informationsmöte om policy för samarbete med frivilligsektorn
På tisdag, den 20 oktober, hålls ett informationsmöte om förslag till en policy för kommunens samverkan med frivilligsektorn, till exempel frivilligarbetare/volontärer och föreningar. Samtliga inom frivilligsektorn bjuds in för att ta del av förslaget och komma med synpunkter. Mötet hålls kl 18-20 i Gradängsalen i Lerums Gymnasium. Välkommen!
Nominera till miljöpriset
Missa inte att nominera någon till årets miljöpris. Varje år sedan 1988 delar kommunen ut ett miljöstipendium för ideella miljöinitiativ. Stipendiet är på 10 000 kr och kan delas ut till enskilda personer, företag och föreningar. Utmärkelsen Årets miljöföretag delas också ut. Högtidligt överlämnande av miljöprisen kommer att ske den 17 november i samband med klimatföreläsning av välkände meteorologen Pär Holmgren i Dergårdsteatern. Förslag med motivering lämnas senast på söndag, den 18 oktober.
Segelfest
Nu på lördag, den 17 oktober, arrangerar Nääs Yacht Club Rimfrost Cup, för tredje året i rad. Kappseglingarna genomförs på sjön Sävelången utanför Nääs Fabriker Hotell och Restaurang. I huvudsak tävlar man i optimistjolle. Det här är ett gäng glada barn som inte tvekar att segla ut, även om det regnar och blåser storm! Med finns också svansen, det vill säga föräldrar och syskon. Anmälan görs på plats: Nääs Fabriker, Spinnerivägen 1 i Tollered. Expeditionen öppnar kl 10.00, Rorsmansmöte kl 11.00 Första start kl 12.00, två - tre kappseglingar är planerade.
Henrik Ripa
Kommunstyrelsens ordförande
Lerum en ledande miljökommun
Färre rökare i Lerum!
En stor jämförande studie mellan kommuners och landstings folkhälsoläge visar att invånare i Lerums kommun röker mindre än i Västra Götaland som helhet och mindre än i riket som helhet. 11% av befolkningen i Lerums kommun röker dagligen, medan siffran för riket och Västra Götaland ligger kring 14,5%.
-Ett mycket glädjande resultat, säger kommunstyrelsens ordförande Henrik Ripa (M). Lerum införde rökförbud för anställda under arbetstid år 2007. Detta tillsammans med det allmänna rökförbudet i offentliga lokaler kan mycket väl ha påverkat resultatet. Forskning visar också att personer med kort utbildning röker i högre grad än dem med lång utbildning, och i Lerums kommun bor en hög andel personer med lång utbildning.
Andelen blivande mammor som röker är också färre i Lerum i jämförelse med regionen och riket. I Lerum är siffran 5%, i riket 7% och i Västra Götaland som helhet 7,5%.
- Rökning under graviditet påverkar bland annat fostertillväxt, fosterdöd och luftvägssymtom senare i livet, så att siffrorna är relativt låga är förstås oerhört positivt, säger folkhälsosamordnare Karin Gertzén.
Hög andel behöriga till gymnasiet
När det gäller andelen elever med behörighet till gymnasiet år 2008, hör Lerum till den fjärdedel av kommuner som har bäst värde. Familjer där föräldrarna har en högre utbildning har generellt en mer positiv inställning utbildning, och i Lerums kommun bor en hög andel personer med lång utbildning. Det finns också ett tydligt samband mellan utbildningsnivå och hälsa. I Lerum var andelen behöriga 92,6%, i riket 88,9% och i regionen 88,5%.
En faktor som kan bidra till Lerums goda resultat, är den omfattande satsning för att stimulera läsandet som gjorts i kommunens grundskolor under en rad av år.
Fallskador och alkoholvanor
Även när det gäller fallskador bland personer 65 år och äldre hör Lerum till den fjärdedel av kommuner som har bäst värde. Fallskador drabbar dock betydligt oftare kvinnor än män. Detta gäller såväl för Lerum som för regionen. I Lerum är antalet fallskador för äldre i slutenvård 2 024 st och i riket 2 694. Siffrorna ska ses i relation per 100 000 invånare.
Andelen invånare mellan 18 och 80 år som har riskabla alkoholvanor är något som Lerum och Västra Götaland som helhet behöver lägga fokus på. I Lerum och i regionen är andelen män med riskabla alkoholvanor högre än andelen kvinnor. Lerums kommun fokuserar på förebyggande insatser riktade till barn och unga när det gäller drogförebyggande arbete. Ett exempel är den metod som kallas Örebro preventionsprogam, och som bidrar till att ungas alkoholdebut senareläggs.
-Vi vill undvika att riskabla alkoholvanor går i arv, förklarar Karin Gertzén. Personer med riskabla alkoholvanor och deras anhöriga kan få stöd och hjälp av kommunens individ och familjeomsorg.
Kort om undersökningen Öppna jämförelser Folkhälsa
Öppna jämförelser folkhälsa ska öka insyn och öppenhet om vad kommuner och landsting åstadkommer samt att stimulera till förbättringsarbete inom folkhälsoområdet. Undersökningen har tagits fram i samarbete mellan Sveriges Kommuner och Landsting (SKL), Socialstyrelsen och Statens folkhälsoinstitut.
Öppna jämförelser Folkhälsa visar på både likheter och olikheter mellan kommuner och mellan landsting. Som exempel kan nämnas relativt stora skillnader mellan kommuner när det gäller levnadsvanor som fysisk aktivitet och konsumtion av frukt och grönt. Stora skillnader finns mellan landsting i rapporterade klamydiafall bland unga samt när det gäller rökande blivande mammor.
Relativt stora skillnader framkommer mellan könen när det gäller till exempel matvanor, där en högre andel kvinnor än män äter frukt och grönt enligt Livsmedelsverkets rekommendation. Könsskillnader finns också i vissa sjukdomsgrupper där männen i högre grad drabbas av hjärtinfarkt, sjukdomar som går att påverka med hälsopolitiska åtgärder (som till exempel motorfordonsolyckor) och lungcancer. Pojkar vårdas på sjukhus på grund av olycksfallsskador i högre utsträckning än flickor. Fallskador är vanligare bland kvinnor än män. Kvinnor har högre medellivslängd än män. Skillnader mellan könen ses också när det gäller socialt deltagande, där kvinnor anger mer deltagande än män. En högre andel kvinnor än män anger rädsla för att gå ut ensam på grund av risk för överfall.
Från jämlikhetssynpunkt visar de flesta av de variabler som undersökts att personer med lång utbildning har en mer fördelaktig situation. Det gäller dock inte till exempel psykiskt välbefinnande och riskabla alkoholvanor.
Frågor?
Mer information om Öppna jämförelser Folkhälsa, och om resultatet för Lerums kommun, kontakta folkhälsosamordnare Karin Gertzén, 0302- 52 15 11.
Kommentarer till resultatet lämnas också av kommunstyrelsens ordförande Henrik Ripa, 0302- 52 11 13.
Flygpost den 9 oktober 2009
Välkommen till Näringslivets dag!
På tisdag, den 13 oktober, hålls ett unikt Öppet hus på Dergårdsteatern kl 13.00 – 19.00. Du som är företagare i Lerum kan då träffa nyckelpersoner från hela regionens näringsliv. Du får också information om vilket stöd du kan få och hur kommunen övergripande arbetar med tillväxt. Dessutom avslöjas vem som blir Årets Företagare i Lerum 2009. Hela arrangemanget är kostnadsfritt. Fyra seminarieblock ingår i programmet: Nyföretagande, Finansiering, Att växa och Stöd från kommunen. Du behöver inte föranmäla dig – eller vara med hela dagen.
Fika och gör skillnad!
På tisdag den 20 oktober, mellan kl 8 och 20, pågår Nordens största fikapaus, Nordic Fairtrade Challenge. Genom att du deltar tillsammans med Lerums kommun kan vi visa att vi är bäst i landet på rättvisa och att Sverige är bäst i Norden på Fair trade. Hjälp oss göra skillnad och ta Sverige till seger, fika, tävla och gör skillnad.
Läs mer om tävlingen och Fair trade
Samrådsmöte om vindbruksplan
Ett förslag till vindbruksplan har tagits fram och kommunen bjuder in till två samrådsmöten om förslaget. Det första hålls på onsdag den 14 oktober kl 18.30 i Stenkulan i Stenkullen. Det andra hålls i Gråbo, Parasollen, torsdagen den 29 oktober kl 18.30. På mötena deltar representanter från Sektor samhällsbyggnad. Samrådstiden för förslaget pågår fram till och med den 12 november och förslaget finns att se på medborgarkontoret KomIn i Lerum, biblioteket i Floda samt Parasollen i Gråbo.
Läs mer om vindbruksplanen och samrådsmötena
Utställning om tur
"As luck would have it” heter utställningen av Tim Berg och Rebekah Myers, Kalifornien, USA. I sina keramiska objekt och verk utforskar de olika aspekter av turens manifestation. Utställningen pågår till och med den 15 november på Nääs Konsthantverk, galleri, butik, kafé. Vernissage lördag den 10 oktober kl 12-16.
Ny politisk organisation - studiebesök
Nu har vi mycket studiebesök från olika kommuner som vill se hur vi arbetar med vår nya politiska organisation Igår var det Lunds kommun som var på besök och lyssnade på bland annat på kommunfullmäktige. Nästa vecka skall jag och Anna Lena Mellquist besöka Hällefors kommun för att beskriva vår nya organisation.
Henrik Ripa
Kommunstyrelsens ordförande
Lerum en ledande miljökommun
Flygpost den 2 oktober 2009
Kommunen erbjuder avtalspension
Kommunen behöver minska antalet anställda under 2010 och arbetet med omställningen pågår under hösten och inledningen av 2010. Orsaken är bland annat att skatteunderlaget minskar på grund av lågkonjunkturen. Vi har som ambition att genomföra minskningen genom frivillig avgång, och undvika uppsägningar. Därför kommer alla anställda att ges möjlighet till tjänstledighet under ett eller två år, och personer mellan 62 och 65 år kommer att erbjudas särskild avtalspension, om pensioneringen leder till att en annan anställd inte behöver sägas upp.
Syftet med omställningspaketet är att behålla en bra åldersspridning bland de anställda. Annars finns alltid risken att det är de yngre som oftast är de senast anställda som får lämna organisationen vid en övertalighet.
Läs mer om omställningspaketet
1,5 miljoner kronor till Floda-Nääsprojekt
Det är glädjande att två projektidéer från Lerums kommun har fått klartecken för finansiering genom EU-projektet Leader Göteborgs Insjörike. Drygt 1,5 miljoner kronor ska satsas på utvecklingsprojekt i området Floda-Nääs. En ny eldriven båt i Sävelången och förbättrade promenadstråk runt sjön blir resultatet av projektfinansieringenr.
Välkommen till kommunfullmäktige!
Den 8 oktober kl 18 sammanträder kommunfullmäktige i Dergårdsteatern i Lerum. Välkommen att lyssna på debatterna och överläggningarna! Mellan kl 17.30 och 18 kan du fika och diskutera med fullmäktiges ledamöter.
Läs mer om kommunfullmäktiges sammanträde
Fritt att välja hemvård
Från och med den 1 oktober kan alla som har hemvård eller ansöker om hemvård välja vem som ska hjälpa till i hemmet. Man bestämmer själv om man vill ha hjälp från den kommunala hemvården eller från en privat eller kooperativ utförare. Denna valmöjlighet går i linje med kommunens mål att invånaren ska ges rätt att fatta beslut i så stor utsträckning som möjligt.
Välkommen till närståendedagar!
Den 5 och 6 oktober bjuder Lerums kommun tillsammans med Lerums demensförening och kyrkorna in till närståendedagar. Alla som är berörda eller intresserade av anhörig- och närståendestöd är välkomna till de olika arrangemangen. Bland annat står föreläsningar och filmvisning på programmet.
Henrik Ripa
Kommunstyrelsens ordförande
Lerum en ledande miljökommun