City of Phoenix
Det här var den bästa dagen på resan. Vi besökte City of Phoenix där fick vi först en genomgång av den budget som precis tagits fram för att klara de minskande intäkterna. De olika sektorerna skulle komma med åtgärder som minskade deras budgetar med 30 %. På grund av att de har haft den här typen av svängningar är de vana vid det och har blivit riktigt duktiga på det. Det spännande var att de går ut med förvaltningens förslag till budgeten på remiss till invånarna. Sedan när de fått in synpunkter gör politikerna ett förslag. Över 1.500 synpunkter kom in. Ungefär lika många besökte de olika mötena kring budgeten som anordnades.
Sedan fick vi träffa Frank Fairbanks som är deras City Manager sedan 19 år tillbaka. En karismatisk ledare med en tydlig ledar filosofi. Honom hade man kunna lyssna på i flera dagar. Han roterar cheferna mellan de olika sektorerna var 2-3 år. Det gör att man alltid kommer med nya ögon. Ingen kan skylla på en annan sektor att de borde kunna sparar mer för då får man ansvaret för den sektorn. Han jobbade med ledare som var ledare inte tekniska chefer eller social chefer. Fokus är på ledarskapet. Samtidigt utmanas ledarna i sitt ledarskap när de får nya områden.
Min övertygelse är att skall man lösa sjukvårdens problem i Sverige måste man anställa ledare i stället för läkare.
Frank var också tydlig med att man måste bli bättre på att ta till sig av idéer från personalen. I hans fall kanske ledningsgruppen kunde komma fram till ett antal bra idéer per år. Men skulle man få alla anställda att komma med bara en bra idé om året skulle det innebär 15.000 idéer på er år. Frank har på en tröja meds deras lag The Cardinals. Arizona Cardinals och Pittsburgh Steelers möts i i Super Bowl på söndag och Cardinals har aldrig vunnit tidigare så det är en stor händelse att de har gått till final. På bilden utöver Frank Fairbanks är PO Gunnarson på PWC som håller i den här lärresan till Arizon.
Vi fick också se deras Light Rail som de var så stolta för. I en stad med 1,5 miljoner invånare hade de byggt 32 km spårväg. Känns som de har en bit till att gå i detta landet.
Nu är det strax dags att lägga sig för att åka hem imorgon bitti 5.30.
City of Chandler
Idag var vi i Chandler. Vi fick se hur de jobbar med statsplanering. Det är en stad som tidigare ökade med nästa 1.000 invånare i månaden, nu ökar de "bara" med 150 per månad. Så pressen är stor på dem att bygga ut den social och tekniska infrastrukturen. Men även om det inte går lika långsamt som i Sverige så har de sina problem. De har så kallade CAVE människor, dvs "Citizen against virtually everything" eller "Not in my backyard". Men trots det får det gjort en hel del.
Deras största utmaning är att se till att vattenförsörjningen fungera eftersom det är praktiskt taget en öken man bygger i.
Här är en infiltrations anläggning kombinerad med en park.
Sedan var vi på Environment Educational Center där man renar vatten men också utbildar i miljöfrågor både till barn och vuxna. Borgmästaren Boyd W. Dunn berättade om Chandlers miljöarbete. Det var mycket spännande att se och höra om.
Här är hela gruppen, vi kommer från hela Sverige och är både politiker och tjänstemän.
Alliance for Innovation och AZ State Legislature
Förmiddagen var vi på Arizona State University och lyssnade på Alliance for Innovation. De har jobbat med hur får man kommuner att bli mer innovativa och framåt tänkande i sitt sätt att tänka. De jobbar både med helt nya tankar och idéer men även med "best practise" där man försöker förmedla de goda exemplen.
De kommuner som hade lyckats bäst med att ta till sig nya idéer var de som arbetade med att lägga ut verksamhet på entreprenad, valfrihet för medborgare när det gäller utförare, tuffa budget ramar, tydlig målstyrning, kommuner som jämför sig med andra (benchmarking), de har kvalitet system (som ISO eller TQM) och använder balanserade styrkort.
De som fick bäst resultat var de kommuner som där politikerna fastställde tydliga och mätbara mål. De har en administration som kommer med tydliga planer för hur man förbättrar resultatet och där förändringarna inte tar för lång tid. Den sista faktorn vara att man inte hade en Social Democrat som borgmästare.
De hade även gjort en rapport som kom ut i veckan för hur man skall hantera finanskrisen i kommunerna. Den var mycket intressant. Den finns att ladda ner på:
http://www.transformgov.org/FiscalCrisis.aspx?id=2128
Därefter åkte vi till AZ State Legislature där fick fick lyssna på en rebulikansk senator och en demokratisk. När vi kom dit var det stora demonstrationer utanför för att man skulle minska skolbudgeten med 40 % på fem månader. Rebulikanerna styr så det var deras förslag. Demokraterna vill i stället låna pengar till driften, debatten var tuff.
State of Arizona har en budget på nästa 10 miljarder dollar, men eftersom de lever på fastighetsskatt och moms så måste de nu minska utgifterna med 1,8 miljarder på fem månader. Dvs 18 % minskning så i det perspektivet får vi anse oss lyckliga i Sverige.
Arizona University och City of Glendale
Dagen började inte så bra. Vid midnatt gick brandlarmet på hotellet så vi fick alla springa ut. Som tur var visade det sig att det var ett falskt alarm.
Vi har inte helt lyckats anpassa oss till tidszonen här. Så klockan 5 på morgonen är man klarvaken. Det innebar att när gymet öppnade klockan 6 var det fullt av svenskar.
En av deltagarna råkade ut för en olycka på träningen på morgonen så det blev ett besök på akutsjukvården i Phoenix, allt för att få se hur U.S.A. fungerar. Men det gick bra till slut.
Dagen började med ett besök på Arizona University där vi fick en presentation av hur det politiska system är uppbyggt med de olika nivåer och vilket ansvar respektive nivå har. Men undantagen från regeln var många. Det postiva med det är att nya lösningar kommer fram genom att man har stora friheter i respektive County när det gäller delegation av makt och beslut.
Lagen föreskriver detaljerade budgetar för de närmsta fem åren vilket skiljer sig från Sverige, samt att man även skulle ha en tioårig budgetplan. Förskolan drevs i princip uteslutande av icke vinstdrivande organisationer.
Sedan fick vi lyssna på tre förre detta City managers (kommundirektörer). Upplägget liknar det vi har i Lerum där kommundirektörerna har ett stort ansvar för hela verksamheten och hela budgeten.
Därefter åkte vi till Glendale en kommun med 250.000 invånare. En kommun som på 7 år har förvandlat åkermark till flera stora sportanläggningar köpcentra och nöjescentrum.
Arenan tar 72.000 åskådare. De har aktiviteter 220 dagar om året. Allt detta har inneburit stora intäkter till kommunen i form av moms och fastighetsskatt.
För att bygga denna anläggning till en kostnad av 4 miljarder SEK röstade invånarna fram en extra skatt på 1 % på alla hotell övernattningar och 3,5 % på all biluthyrning.
De hade även en egen TV studio med 8 kommunal anställda som skötte den.
Kvällen avslutade vi med ett besök på deras fullmäktige möte. Fullmäktige bestod av sex personer plus borgmästaren. Lite andra proportioner än i Sverige. Möte tog en dryg timme med 26 ärenden. På bilden är deras borgmästare Elaine Scruggs och vi fem kommunstyrelseordföranden från Sverige.
När vi kom hem strax efter 21 var det skönt att sätta sig i utomhuspoolen en stund.
Clarkdale och Sedona
Idag har också varit mycket resor. Vi var i Clarkdale och träffade borgmästaren Doug Von Gausig, vice borgmästare Jerry Wiley och kommundirektören Gayler Mabery. Clarkdale är en stad med 4.000 invånare, kommunen har 50 anställda och en omsättning på 50 miljoner dollar. Men då ansvarar de inte för barnomsorg, skola och äldreomsorg. På frågan vad som är viktigas för dem var polisen. Det stödjer min åsikt att kommunerna i Sverige borde ha ansvar för närpolis verksamheten för att det skall fungera bra.
Nyligen hade man också gått från att deras kommunfullmäktige valde borgmästaren till att man i valet direkt väljer borgmästare. Det finns på förslag i den nya grundlagsutredningen även i Sverige vi får hoppas det blir verklighet. Borgmästaren tillhörde inte något parti vilket är vanligt i mindre orter.
Deras stora utmaning var den samma som i Sverige hur löser vi välfärdsutmaningarna i framtiden. Större behov i form av åldrande befolkning och minskande resurser. Man måste hitta ett helt nytt sätt att tänka.
Efter besöket i Clarkdale besökte vi Sedona och deras fantastiska berg.
Phoenix
Befinner mig nu efter 23 timmars resa nu på Hotellet i Phoenix. Det är alltid spännande att komma till nya platser men själva resa kan vara en utmaning. Vi mellanlandade i Köpenhamn för att sedan åka vidare till Washington. Att komma in i U.S.A. även när alla papper är i ordning går dock inte fort. Två timmars kö innan man fick komma till passkontrollen. Tyvärr verkar det höra till vanligheterna när man reser till U.S.A. Känns som effektiviteten har de lite att jobba på.
Sedan en fem och en halvtimmes flygning till Phoenix sista biten Att försöka hålla sig vaken för att komma i fas med den lokala tiden var inte det lättaste.
Lokal tid är 23.00 (7.00 hemma) så nu skall jag försöka sova i kapp inför måndagens möten.
Vattenpalatset och vackrapaket.se
Sedan när vi hade kommit hem blev det att spela Den försvunna diamanten.
Har hunnit packa det mesta inför resan till Phoenix i morgon. Det skall bli mycket intressant. Skall försöka blogga när jag är där om jag bara få tekniken att fungera.
Sedan var det att fotografera produkter för Annickas webshopp vackrapaket.se Det var en rejäl laddning med nya produkter så det blev mycket fotografering och sedan att lägga ut dem på nätet. Men nu börjar det bli lite fart på det hela.
Flygpost den 23 januari 2009
Tolv energieffektiva passivhus invigda!
I tisdags, den 20 januari, invigde vi tolv nybyggda passivhus på Höjden i Lerum. Husen är byggda av Förbo som följt passivhustekniken. Denna teknik innebär att husen blir mycket energieffektiva vilket ligger helt i linje med kommunens nya energiplan. Att bygga energieffektiva hus är ett viktigt steg mot minskad energianvändning och ett fossilfritt Lerum. Lerums kommun ställer sedan 2004/2005 höga energikrav både på nybyggnation av egna fastigheter och på de hus som byggs här i kommunen. Tidigare har kommunen byggt fem energieffektiva förskolor och två gruppboenden. Bostadsområdet Norra Hallsås var första området med ställda energikrav på bostäderna. Där var Förbo först ut med de energisnåla hyreslägenheterna i Ringhuset.
Läs mer om de nya energieffektiva husen på Höjden
Tolv nya miljödiplomerade företag!
Tolv är också antalet företag som ska miljödiplomeras idag, fredagen den 23 januari. Företagen har under hösten gått kommunens miljödiplomeringsutbildning, och nu har sammanlagt hela 53 företag gått den. De tolv nya företagen får sina diplom i samband med dagens sopplunch på Nääs Fabriker. Diplomet visar att företaget arbetar aktivt med miljöfrågor på ett strukturerat sätt.
Läs mer om utbildningen samt vilka företag som diplomerats
Lärresa till USA
På söndag åker jag och Anette Johannesson, sektorschef på Sektor individ- och familjeomsorg, till Phoenix USA där vi kommer att vara en vecka. Vi deltar i en så kallad lärresa som PriceWaterCooper anordnar. Phoenix har vunnit flera utmärkelser som bästa kommun. Tanken är att se vad vi kan ha att lära av andra kommuner om hur man styr och leder.
Missa inte fartfylld show!
Nu är det snart premiär för den fartfyllda showen At the movies med filmlåtar från då och nu. Showen visas den 4 och 6 februari på Dergårdsteatern. Du bjuds på häftiga filmtrailers live, en stor orkester, dansare och sångare. Boka biljett till skolföreställningarna nu, KomIn tel: 0302 - 52 20 04.
Flygpost den 16 januari 2009
Utvecklingen av Lerums centrum
Vid kommunstyrelsen den 14 januari presenterades två förslag för utvecklingen av Lerums centrum. Huvudförslaget har tagits fram av Sektor samhällsbyggnad tillsammans med samarbetsparterna. Programförslaget utgår från programmet för Lerums centrum. Kommunstyrelsen valde att gå vidare med programförslaget. Med det förtydligandet att karaktären av Brobacken skall bevaras men att man skall efterstäva den utökning med 5.000 kvm butiksyta som programmet beskriver.