Flygpost den 23 oktober 2009

TV-meteorologen Pär Holmgren föreläser i Lerum

Som ett led i kommunens miljö- och klimatarbete har Lerum i samarbete med Lerums Naturskyddsförening, FN-förening och ABF bjudit in TV-meteorologen och författaren Pär Holmgren för att hålla klimatföreläsningar och frågestunder för personal, elever och allmänhet i Dergårdsteatern. Föreläsningarna är kostnadsfria.

Klimatföreläsningarna för kommunens personal ges den 18 november. Det finns två tider att välja mellan, kl 10 och 13.30. Föreläsningen tar cirka en och en halv timma. Biljetter bokas via KomIn, [email protected] eller 0302 - 52 20 04. Först till kvarn!

Pär föreläser dagen innan, den 17 november, kl 10 och 13.30 för elever i år 9 och gymnasiet. Information om hur du som lärare anmäler dig och din klass hittar du på kommunens intranät. 

För allmänheten föreläser Pär på kvällen den 17 november och bokning av biljetter sker via KomIn eller via webbokning, se länk nedan. I samband med klimatföreläsningen kommer kommunens miljöpris att delas ut.

Boka biljetter här

Läs mer om miljöpriset

 

Ett handslag för klimatet

På torsdag, den 29 oktober, deltar jag i Västra Götalandsregionens ”Ett västsvenskt handslag” i konserthuset på Götaplatsen. Även det ett led i kommunens miljö- och klimatarbete. Då uppmärksammas vad som behövs för en hållbar framtid. Dagen inleds symboliskt klockan 11.55. Inbjudna talare är beslutsfattare inom stat, region, kommuner, näringsliv, forskning och utbildning. Det blir intressanta reflektioner, debatt och möten med syfte att visa på konkreta åtgärder och skapa nya allianser för framtiden. Manifestationen blir också ett tydligt budskap till FN:s kommande klimatförhandlingar i Köpenhamn.

 

Sverige vann Nordic Fairtrade Challenge!

I tisdags genomfördes tävlingen Nordic Fairtrade Challenge. Resultatet av tävlingen är nu klart och Sverige vann med otroliga 133.017 personer som var med och fikade Rättvisemärkt på över 224 platser runt. I Finland samlade man över 70.000 deltagare, i Danmark 45.000 och i Norge 40.000. Tillsammans har över en kvarts miljon Nordenbor gjort skillnad för odlare och anställda i utvecklingsländer. Samt lyft frågan om arbets- och levnadsvillkor för många av de personer som producerar våra vanliga konsumtionsvaror. Hoppas ni fortsätter välja Rättvisemärkt när ni handlar!

Vinnarna i de olika tävlingarna - flest antal deltagare, schysstaste fikapausen och roligaste bilderna - kommer tillkännages den 28 oktober – så se till att skicka in bilder från er pauser (till [email protected] eller Rättvisemärkt, Åsögatan 115, 116, 24 Stockholm. Märk mailet/kuvertet med Bilder Nordic Fairtrade Challenge. Prisutdelning sker i samband med Rättvisemärkts nationella konferens ”Gör skillnad” som äger rum i Norrköping den 26 november.

Klicka här för att se den bredd av deltagare som registrerat sig

 

Trygghetsvandring i Floda

Tisdagen den 13 oktober bjöd Lerums kommun tillsammans med polisen in till trygghetsvandring i Floda, för att undersöka den fysiska och den sociala miljön utifrån ett trygghetsskapande och brottsförebyggande perspektiv. Genom att vandra tillsammans skapas en gemensam problembild. Fastighetsägare, allmänhet, Pensionärernas Riksorganisation, Floda Nova, elever från Alléskolans elevråd, fältsekreterare med flera vandrade tillsammans med representanter från polisen och kommunnen i området runt Floda station, Bäckstigen, Drängseredsvägen, Herrgårdsbacken och Floda strandväg. Allt som upptäcktes antecknades i protokoll. Främst uppmärksammades buskage som behövde röjas, trasig belysning, nedskräpning och klotter, men även större åtgärder som farthinder, förlängning av trottoar, nyuppsättning av trappräcke samt upplysning av i dagsläget ej upplysta sträckor.

Kommunen och polisen kommer att vandra sträckan igen inom ett år. Redan dagen efter vandringen började arbetet med att åtgärda de enklare problemen. Tanken är att man ska se effekt av trygghetsvandringen snarast möjligt.

 

Bangalore, ett spännande utbyte

I början av november byter nio elever från samhällsinriktningen på samhällsvetenskapsprogrammet på Lerums Gymnasium ett höstruskigt Lerum mot pulserande Bangalore. Eleverna kommer att vara i Indien i tre veckor. De kommer att besöka Christ University, där det finns en välgörenhetsorganisation där eleverna ska volontärarbeta. Det innebär bland annat arbete på den indiska landsbygden. Eleverna kommer också att göra sina projektarbeten på plats. Förra året var fyra ungdomar från Indien och besökte Lerums Gymnasium och bodde hos elever på skolan.

 

Jazzig helkväll

På onsdag, den 28 oktober, uppmärksammar vi att Jazz i Lerum skulle fyllt 25 år! Det blir en helkväll med det bästa av nutida svensk jazz. Möt tre av de mest uppmärksammade unga jazzbanden, nämligen Musicmusicmusic med Fabian Kallerdahl, Josef Kallerdahl och Michael Edlund, Mobile Mama Jazz Band med Klas Nilsson, Andreas Hall, Markus Ahlberg, Fredrik Hamrå, Per Johansson och Stefan Bergman samt Patrick Rydman med bland annat Mats Eriksson, Lade Källfelt samt gästmusiker. Dergårdsteatern kl 19.00.  Biljetter 160:-/100: kr, beställ på KomIn tel 0302-52 20 04 eller på

Boka biljetter här

 

Mycket arbete sker i frivillig organisationerna i Lerums kommun

Roligt att se att så mycket händer i kommunen. På lördag har man Höst och Loppmarknad i Missionskyrkan i Lerum, samtidigt som Lions rear ut allt från böcker till möbler på Pomonavägen. Har ni tips om saker som händer i kommunen hör av er.

 

 

 

Henrik Ripa

Kommunstyrelsens ordförande

Lerum en ledande miljökommun

 

www.lerum.se

henrikripa.blogg.se

 

 

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0