Planetary tipping points

Det har varit en mycket spännande dag med många olika seminarier. En viktig fråga var hur man skall se till att mötet i Köpenhamn nu i höst blir ett verkligt avstamp för att få världen att gå samman kring problemen med klimat förändringarna.
Att målet om max 350 ppm CO2 blir ett gemensamt mål för hela världen.  Gå gärna in och anmäl dig.



Det är skrämmande att hör hur vi på ett antal områden börjar närma oss den punkt när skadorna på miljön är oåterkallerliga och där effekterna slutar vara linjära och bara ökar och ökar i hastighet.


Mikronesia på Tällberg Forum



Att höra presidenten Incumbent Manny Mori i Mikronesia berätta om den verklighet som de lever i som innebär att deras land håller på att försvinna under vattnet på grund av klimatförämdringarna är en allvarlig väckarklocka för de som inte har vaknat ännu.



Men man kan inte klaga på vädret i Tällberg. Sverige visar verkligen upp sig från sin mest fantastiska sida.

Brundtland och Jan Eliasson



Dr Gro HarleAnn-Mari och Niclasm Brundtland fick priset Tällberg Foundation Leadership Award for Principled Pragmatism för hennes arbete med miljöfrågorna.

Det var också en mycket spännanden paneldiskussion mellan
Jan Eliasson, Former UN Special Envoy to Darfur, Sweden,
José Maria Figueres-Olsen, CEO, Concordia 21, Spain, and Former President of Costa Rica,
Jacqueline McGlade, Executive Director, European Environment Agency, Copenhagen,
Christine Loh, CEO, Civic Exchange, China and
Ged R. Davis, Co-President, Global Energy Assessment, IIASA, Vienna.
Tom Cummings, Founding Partner, Executive Learning Partnership, Belgium var  moderator. Problemen blandades med tankar kring lösningar på vår tids största utmaning.


Flygpost den 26 juni 2009

Uppsägningar av lärare kan undvikas

På grund av sjunkande barn- och elevantal och minskade ekonomiska resurser har det uppstått övertalighet bland skolpersonal i kommunen, 32 medarbetare är berörda. Under våren har våra personalutvecklare, tillsammans med berörda fackliga organisationer, arbetat för fullt med att hitta lösningar. Den utredning som de har genomfört har resulterat i att en stor del av de befarade uppsägningarna kan undvikas. En del av personalen, i nuläget 16 lärare, kommer att erbjudas andra jobb inom kommunen. Arbete pågår för att hitta lösningar för de övriga 16 som är övertaliga.

Läs pressmeddelandet som skickades ut i onsdags

  

Tällberg forum i Dalarna

Jag är tillsammans med vår samhällsbyggnads chef Anna Stenlöf på Tällberg Forum i Dalarna. Där 400 beslutsfattare från hela världen träffas för att diskutera vad vi kan göra åt klimat utmaningarna. Lerums kommun har blivit inbjuden till konferensen för vårt arbete med miljöfrågorna och vår ambition att bli en ledande miljökommun. Temat för i år är "How on earth can we live toghether". Det är oerhört spännande att få prata om vårt tids största utmaning med ledande forskare och politiker.

Läs mer på Tällberg Foundations hemsida eller min blogg henrikripa.blogg.se

  

Godkänt för tobakshandlarna

I slutet av maj månad genomfördes provköp i alla butiker i Lerums kommun som säljer tobak. En ung kvinna anlitades som inte bor i kommunen. Hon besökte 27 butiker och skulle försöka köpa tobak utan att visa legitimation. Resultatet blev godkänt, 89 procent av handlarna begärde legitimation. Då över 5.000 personer dör av rökning i Sverige varje år är det viktigt att vi försöker att stoppa nyrekryteringen av rökare framför allt bland unga. Nu finns det ett förslag att cigaretter inte skall få finnas synligt i butiken. Personligen kan jag tycka det är ett bra första steg. På sikt måste rökning förbjudas helt om vi tar folkhälsofrågorna på allvar.

Läs mer om provköpen av tobak

  

Samråd om detaljplan för förskola i Nyebroparken

Nu finns ett förslag till detaljplan för en ny förskola i Nyebroparken. Vill du ge synpunkter på förslaget kan du se handlingarna på medborgarkontoret KomIn i kommunhuset på Bagges Torg eller på kommunens webbplats, via länken nedan.

Läs mer om samrådet och detaljplanen



Henrik Ripa

Kommunstyrelsens ordförande

Lerum en ledande miljökommun



Rework the World och Rework Gråbo



Dagens första seminarien handlar om Rework the world. Det handlar om att få ungdomar i hållbara arbeten runt jorden. 2 miljoner hållbara jobb för ungdomar till 2012. I Lerum undersöker vi möjligheten att ta med vårt arbete kring utvecklingen i Gråbo och den nya skolan "Rework Gråbo".



Jag hade spännande diskussioner med Cecilia Barja från Magis Americas som jobbade med utbildningsfrågor i Latin Amerika. Men också Daniel Proano från Galapagos öarna som var intresserad av återvinnings frågor och hur vi jobbar med det samt Carl Mossfeldt ansvarig för Rework the world.

Nature Walk i Tällberg



Dagen började med lite avslappningsövningar med utsikt över Siljan. Sedan gick vi på en Nature Walk där man skulle hitta sin plats för reflektion och avkoppling. Jag hittade en fantastisk plats (dock var det gott om mygg).



Tällberg Forum

Är strax på väg till Tällberg Forum i Dalarna där beslutsfattare från hela världen träffas för att  diskutera vad vi kan göra för att stoppa den negativa utvecklingen när det gäller klimatet på jorden.



Den 24-28 juni, för femte året i rad, kommer över fyra hundra ledare och tänkare till Tällberg för att delta i Tällberg Forum 2009.

Jag kommer här på min blogg att berätta vad som händer.




Flygpost den 12 juni 2009

Lerum Bäst att bo

Tidningen Fokus har publicerat en ranking av vilka kommuner som är de bästa att bo i. Lerum hamnar på en hedrande plats, 61 av landets 290 kommuner.

Läs mer om rankningen här

  

Valdeltagandet i Lerum

I söndags gick svenska folket till val för att utse representanter till Europaparlamentet och den slutliga sammanräkningen är klar. I Lerum valde 50,79 procent av de 27.822 röstberättigade att rösta medan siffran för röstande i hela riket hamnade på 45,53 procent. En kraftig ökning av deltagandet i Lerums kommun från 44,04 (2004)

Läs om hur rösterna föll

  

Hantverk & Design ställer ut

Idag och på lördag, den 12 och 13 juni, ställer elever på KY Möbelsnickeri/Möbeldesign, på vuxenutbildningen Hantverk och Design, ut sina examensarbeten. Utställningen är öppen kl 12-15 båda dagarna på Nääs Fabriker.

Läs mer om vuxenutbildningen, Hantverk & Design


Se tyska landslaget träna

I samband med att U21-EM i fotboll bland annat spelas i Göteborg bor det tyska landslagets spelare i Tollered och tränar på Flodala IP. Imorgon, lördag den 13 juni, genomför laget en öppen träning kl 16.30. Då kan allmänheten se hur en landslagsträning går till samt be om autografer. Det kan ju vara framtida fotbollsstjärnor vi får se!


Trevlig Midsommar

Midsommar veckan blir det uppehåll men jag återkommer med Flygpost veckan efter midsommar.


Henrik Ripa

Kommunstyrelsens ordförande

Lerum en ledande miljökommun



Moderat Succé i Lerums kommun i EU-valet



Ja det är med stor glädje som vi kan konstatera att moderaterna nu har blivit största parti i Lerums kommun även när det gäller EU valet. Från 1.999 röster 2004 till 2.701 röster gör vi ett bra EU-val.

En stor glädje är det också att valdeltagandet har ökat från 43,4 % till 48,4 % (riket 43,8 %) även om vi självklart skulle vilja ha siffror som var lika bra som i riksdag, lansting och kommunalval. Där Lerum ligger högt.

Stort tack till alla valarbetare med Svante Karlsson i spetsen som har gjort ett fantastiskt jobb för att det här skulle bli möjligt. Och vi ses imorgon måndag kväll i lokalen för att fira med mat och dryck. Du har väl inte glömt att anmäla dig?



P.S. Ett stort grattis till Folkpartiet som gick fram starkt och blev nästa lika stora som socialdemokraterna i Lerum. D.S.


Gå och rösta på Moderaterna idag

Gå och rösta på moderaterna i dag i EU valet och Kryssa Susanna Haby


Flygpost den 5 juni 2009

Har du inte röstat ännu? Nu stundar valet till Europaparlamentet

På söndag, den 7 juni, är det dags att utse representanter till Europaparlamentet. Du vet väl att du kan förtidsrösta fram tills dess? Ska Lerums kommun få bästa valdeltagandet i landet?

Läs mer om EU-valet här

  

Världsmiljödagen sätter fokus på miljöfrågorna

Idag, den 5 juni, är det Världsmiljödagen. Dagen instiftades av FN 1972 och i år är temat klimatförändringar. Lerums kommun har ambitionen att vara en ledande miljökommun och arbetar mycket med miljö- och klimatfrågor. På vår webbplats kan du läsa om hur kommunens arbete samt få tips om hur man kan leva mer klimatsmart.

Läs om kommunens miljö- och klimatarbete samt klimatsmarta tips

  

Utvecklingen av Lerums centrum

Arbetet med att utveckla kommunens tre centrumområden går framåt. Nu har ett förslag för utvecklingen av Lerums centrum tagits fram. På onsdag den 10 juni tar kommunstyrelsen ställning till om förslaget ska ligga till grund för förhandlingar och kommande detaljplan.
Läs om förslaget


Ungdomars kultur- och fritidsvanor

Drygt 3.000 ungdomar i Lerums kommun har svarat på frågor om sin livssituation, sina fritidsvanor och önskemål. Undersökningen genomfördes i slutet av 2008 och nu presenteras resultatet. Syftet med undersökningen är att få insyn i vad ungdomar gör på sin fritid och vad de skulle vilja göra.

Läs mer om kultur- och fritidsundersökningen

  

Rosa affischer ska störa langningen

400 rosa affischer med budskap som ska störa langning av alkohol till ungdomar sitter uppe runt om i kommunen. Kampanjen pågår i två veckor, vecka 23 och 24. Störa langningen är ett samarbete mellan Länsstyrelsen, polisen och kommunen.

Läs mer om kampanjen


Nationaldagsfirande

Nationaldagen, den 6 juni, uppmärksammas på flera ställen i kommunen. På dagen, mellan kl 12 och 15, är det hembygdsdag på Skallsjögården. Där finns bland annat en bondgård med husdjur och gratis hästskjuts. I Gråbo firas nationaldagen kl 14 i Segerstadsområdet. På kvällen firas nationaldagen i Dergårdens hembygdspark kl 18 med bland annat sång, tal och flagghalning.



Henrik Ripa

Kommunstyrelsens ordförande

Lerum en ledande miljökommun


https://mail.lerum.se/exchweb/bin/redir.asp?URL=http://www.lerum.se/

henrikripa.blogg.se


RSS 2.0