Flygpost den 29 maj 2009

Budgetförslag för 2010

Kommunstyrelsen fattade i veckan beslut om budgetförslaget för 2010 med plan för 2011 och 2012, budgeten skall tas i Kommunfullmäktige i Juni. Majoritetens förslag samt oppositionens förslag finns att läsa på kommunens webbplats, se länk nedan.

Läs budgetförslagen här


Stabiliseringsarbeten i Knappekulla/Höjdenområdet

Stabiliseringsutredningar vid två områden utefter Lerån, Knappekulla och Höjdenområdet, visar att åtgärder för att minska skredrisk behövs. Arbetet med dessa åtgärder startar under juni månad. Informationsbrev har skickats ut till berörda i områdena.

Läs mer om stabiliseringsutredningen och arbetena


Svar om insamling av matavfall

Under hösten 2008 gjordes ett försök med hämtning av matavfall och under våren har hushållen som provade detta fått svara på en enkät om försöket. 750 hushåll tillfrågades och närmare 50 procent svarade. Hela 80 procent av de svarande tyckte att insamlingen fungerat bra och vill fortsätta att få sitt matavfall hämtat.

Läs mer om svaren på enkäten


Dags för studenternas uttåg

På onsdag nästa vecka, den 3 juni, är det dags för studenterna på Lerums Gymnasium att avsluta sin tid där. Studentutsläppet sker kl 15 från Granen.

Läs mer om studentavslutningen


Lyckad invigning av nya BMX-banan

I lördags invigdes den nya BMX-banan på LESS-udden vid Aspen. Tävlingarna som genomfördes var första deltävlingen i årets svenska BMX Cup som detta år för första gången ingår i Kalas Cup för Elitcyklisterna. Deltävling två kördes på söndagen och båda dagarna bjöd på spännande race i alla klasser från sex års ålder upp till elitklasserna för damer och herrar. Allt avlöpte väl och Lerums Cykelklubb klarade av sin debut som tävlingsarrangör med beröm godkänt. Banan besiktigades också enligt ett nytt system att klassificera banorna i Sverige och fick ett bra betyg totalt. En del saker ska förbättras i framtiden för att göra den optimal internationellt.


Förtidsrösta i EU valet
Du vet väl att du kan förtidsrösta i EU-valet? Ska Lerums kommun få bästa valdeltagandet i landet?

Läs mer om förtidsröstning här



Henrik Ripa

Kommunstyrelsens ordförande

Lerum en ledande miljökommun


www.lerum.se

henrikripa.blogg.se


Flygpost den 22 maj 2009

Invigning av BMX-bana

Nu på lördag 12.00 så är det invigning av den nya BMX-banan nere på LESS-udden i Aspen. BMX Racing är en växande idrott både i Sverige och internationellt. Grenen gjorde debut vid Olympiska Spelen i Peking förra sommaren, 2008, och blev en stor succé.  Lerums kommun har redan inlett sitt stöd för denna utveckling genom att tillsammans med Lerums Cykelklubb bygga denna bana och Lerums Gymnasium startar i höst upp specialidrottslinje med BMX där Lerums Cykelklubb tar hand om den specifika BMX utbildningen.

  

Välkommen till kommunfullmäktige!

På torsdag, den 28 maj, sammanträder kommunfullmäktige. Start kl 18 i Dergården, Lerum. Då presenteras bland annat resultatet av undersökningen om ungdomars kultur- och fritidsvanor samt tematiskt tillägg till översiktsplan 2008 om buller. Det blir också en allmänpolitisk debatt om förslag till ny vision för Lerums kommun.
Läs mer om kommunfullmäktiges sammanträde


Samråd för Jeriko - Jonsered  

Lerums kommun och Partille kommun ställer ut ett gemensamt förslag till fördjupad översiktsplan för området Jeriko - Jonsered. Fram till den 30 juni ges möjlighet att föra fram sina synpunkter på förslaget. Ett samrådsmöte hålls den 27 maj kl 19-21 i Göta bio i Jonsered. Där kommer representanter från båda kommunerna finnas på plats för att presentera förslaget och svara på frågor.

Läs mer om förslaget och samrådet


Var med och bygg Livsrum

Den 3-13 september arrangeras Livsrum, kommunens största utåtriktade arrangemang som vänder sig till alla kommuninvånare på temat "Bo och leva i Lerum". Kommunen bjuder nu in föreningar, företag och enskilda som arbetar med motion, hälsa och friskvård att vara med och bygga årets Livsrum.

Läs mer om Livsrum  


Öppet hus på Lerums vuxenutbildning

På torsdag den 28 maj kl 17 - 20 är det öppet hus på Lerums vuxenutbildning. Då kan man få hjälp med att göra webbansökan till höstens kurser. Man kan även få studievägledning och komplettera med handlingar till redan sökt utbildning. Vuxenutbildningen finns på Alingsåsvägen 7, huset Sälgen i Lerum. Har du frågor, ring 0302 - 52 13 61 eller 52 15 16

Läs mer om vuxenutbildningen


Se tyska landslaget träna

I juni blir det fotbollsfest i Västsverige. Den 15-29 juni arrangeras UEFA U21-EM i bland annat Göteborg. Europas bästa unga spelare samlas för den stjärnspäckade turneringen och det tyska landslaget har glädjande nog bestämt sig för att bo och träna i vår kommun. Laget ska bo på Nääs Fabriker Hotell & Restaurang och träna på Flodala i Floda. Den 13 juni kl 17 erbjuder laget en öppen träning då alla som vill är välkomna att titta. Spelarna skriver sedan autografer.

  

Fototävling

Nu är det dags för kommunens årliga fototävling. I år är temat "Ett möte" och vi hoppas på bilder från hela kommunen och alla årstider. Så ha kameran redo! Mer information om hur tävlingen går till kommer vid ett senare tillfälle.

Läs mer om fototävlingen


Tedans med Lazy Lerum Big Band

På söndag, den 24 maj, kl 16 får du möjlighet att dansa till Frank Sinatras och Count Basies favoriter.

Då har Kulturskolans Lazy Lerum Big Band TEDANS i Torpskolans aula. Sångsolist är Lerums egen Jesper Blomberg, finalist i Idol 2008.
Läs om tedansen och biljettinformation här


Segling på lika villkor

Kommunen är del i projektet Segling på lika villkor, ett samarbete mellan Lerums Segelsällskap och scouterna i Lerum. I sommar, 6-10 juli, arrangeras genom projektet ett seglarläger för barn och ungdomar med funktionsnedsättning. Detta sker på Aspen i Lerum. Men redan nu på söndag, den 10 maj, kan man få en förhandstitt på aktiviteterna när Lerums Segelsällskaps ungdomsledare har sin kick-off på Lessudden. Den 24 maj hålls dessutom en prova på-dag på Lessudden. Då är det öppet hus och vem som helst kan prova på. Det bjuds på fika och kunniga handläggare finns på plats. Prova på-dagen är kostnadsfri och kräver inga förkunskaper i segling, alla är välkomna oavsett ålder.
Läs mer om sommarens seglarläger


Förtidsrösta i EU valet

Du vet väl att du kan förtidsrösta i EU valet. Skall Lerums kommun få bästa valdeltagandet i landet?

Läs mer om förtidsröstning här



Henrik Ripa

Kommunstyrelsens ordförande

Lerum en ledande miljökommun


www.lerum.se

henrikripa.blogg.se



Flygpost den 15 maj 2009

Vikarierande sektorschefer

Bo Lindqvist, sektorschef på lärande kommer att vara sjukskriven en period. Under tiden vikarierar Christian Ohlsson, sektorschef på vård och omsorg, som sektorschef på lärande tillsammans med Elisabeth Westin. Vikarierande sektorschef på vård och omsorg under samma tid är Fredrik Zeybrandt. 

  

Rapport om trafikmiljö

Lerum är ett gott exempel när det gäller minskning av antalet allvarliga olyckor och döda i trafiken på det kommunala vägnätet. Det visar en rapport från nätverket "Framgångsrik Tillväxt". Rapporten belyser trafikmiljön i åtta av landets kommuner.

Läs mer om rapporten om trafikmiljön


Invigning av actionparken i Stenkullen

Nu på söndag, den 16 maj, invigs den nya actionparken i Stenkullen av Bo Cedergård med ett fartfyllt, späckat program. Det blir bland annat bandklippning, prylregn, skateboarduppvisning, best trick-tävling, liveband, minimässa och café. Start kl 12.30.


Invigning av Torpstugans förskola

På tisdag, den 19 maj, kl 17 har jag nöjet att vara med att inviga den nya förskolan Torpstugan i Lerum. Det blir en festlig invigning med underhållning, tal och glass till alla barn. Varmt välkommen!

Läs mer om invigningen av Torpstugan


Matteelever bland de bästa i Sverige

Elever från Lerums Gymnasium placerade sig bland de tio bästa i Sverige i mattetävlingen Känguru. En elev i NV1 som tävlade i Matte C-klassen kom på sjätte plats. En elev i NV2 i Matte D-klassen knep andraplatsen och en elev i NV3 i Matte E-klassen kom på tionde plats. I Sverige deltar cirka 200.000 elever i tävlingen.


Kommunala villatomter till salu

Nu finns kommunala villatomter till försäljning i Olstorp och Sjövik. Tomterna i Olstorp ligger på Gulmåravägen i området Biskopssiken. Tomterna i Sjövik ligger på Torstövägen. Det är Länshem Fastighetsförmedling, Bobutik Lerum, som har uppdraget att sälja villatomterna.

Läs mer om villatomterna


EU-parlamentariker besökte gymnasiet

EU-parlamentarikerna Jens Holm (v) och Per Landgren (kd) har i veckan besökt skolan. I tisdags var Jens Holm där och igår torsdag var Per Landgren på plats i Gradängsalen. De berättade om arbetet i EU och svarade på frågor. I juni är det val till Europaparlamentet.
Läs mer om valet till Europaparlamentet


Premiär för Knallemarknad

På tisdag nästa vecka, den 19 maj, är det premiär för Knallemarknad på Bagges Torg i Lerum. Mellan kl 9 och 16 kommer torget att fyllas av torghandlare.



Henrik Ripa

Kommunstyrelsens ordförande

Lerum en ledande miljökommun


http://www.lerum.se/

henrikripa.blogg.se


Opera i världsklass



Jag har precis kommit hem från Göteborgs Operan där man gav ett urval av sin produktioner,  Vi kan glädjas åt att vi har ett Opera hus i världsklass. I helgen såg jag sista föreställningen av Läderlappen.  Att förlägga handlingen till 60-talet och Göteborg gjorde den till en både rolig och musikaliskt spännande föreställning.  

Nu ser jag med spänning framemot  Romeo & Julia som har premiär fredagen den 29 maj.


Flygpost den 8 maj 2009

Segling på lika villkor

Kommunen är del i projektet Segling på lika villkor, ett samarbete mellan Lerums Segelsällskap och scouterna i Lerum. I sommar, 6-10 juli, arrangeras genom projektet ett seglarläger för barn och ungdomar med funktionsnedsättning. Detta sker på Aspen i Lerum. Men redan nu på söndag, den 10 maj, kan man få en förhandstitt på aktiviteterna när Lerums Segelsällskaps ungdomsledare har sin kick-off på Lessudden. Den 24 maj hålls dessutom en prova på-dag på Lessudden. Då är det öppet hus och vem som helst kan prova på. Det bjuds på fika och kunniga handläggare finns på plats. Prova på-dagen är kostnadsfri och kräver inga förkunskaper i segling, alla är välkomna oavsett ålder.
Läs mer om sommarens seglarläger


Övertalighet inom kommunen

Kommunen beräknas få en övertalighet inom sektor lärande på ca 30 personer orsakat av minskat antal elever och minskade ekonomiska resurser. Det innebär att kommunen sannolikt kommer att tvingas till uppsägningar under innevarande år. Vår förhoppning var tidigare att klara de ekonomiska förändringarna utan uppsägningar men minskningen av antal elever har gjort det svårt. För närvarande pågår MBL förhandlingar.

  

  

Europadagen uppmärksammas

På lördag den 9 maj är det Europadagen. Detta uppmärksammas på Lerums Gymnasium idag, fredag den 8 maj, med det inspirerande seminariet "Guide för ungdomar till mobilitet eller rörlighet i Europa". Seminariet hålls mellan kl 9 och 10 och syftar till att informera om olika möjligheter till att komma ut i Europa för ungdomar.

Läs mer om seminariet


Vernissage med silverskatter och trägodis

Sistaårseleverna på Hantverksprogrammet, Lerums Gymnasium, har utställning, med namnet Silverskatter och trägodis. Vernissage hålls idag, fredag den 8 maj, klockan 18.00. Utställningen pågår till och med den 15 maj i Galleri Rosengången i Lerum (Takåsen).


Fotoutställning i Tingshuset nu på lördag

Missa inte heller Lerums Fotoklubb som ställer ut i Tingshuset i Lerum. Nu på lördag, kl 10-16.  En klubb som har växt snabbt och fort. Kan det innebära ännu fler fina bilder i kommunen fototävling tillsammans med Ahlséns.

Läs mer


Henrik Ripa

Kommunstyrelsens ordförande

Lerum en ledande miljökommun


www.lerum.se

henrikripa.blogg.se


RSS 2.0