Flygpost den 26 mars 2010

Varsel inom skolan

I veckan som gick stod det klart att 25 personer inom skolan varslas. Anledningen är minskat elevunderlag på 6-9-skolorna samt anpassningar till den rådande lågkonjunkturen. Vår ambition och förhoppning är att vi inte ska behöva säga upp någon, och det arbetas aktivt för att hitta alternativa lösningar för berörd personal. Kommunen har avsatt 16 miljoner kronor i ett omställningspaket där man erbjuder anställda att gå i pension vid 62 års ålder om en yngre medarbetare på så sätt inte behöver bli uppsagd. Erbjudandet går ut inom kort. Vid förra årets varsel på 35 personer blev till slut ingen uppsagd. Vi hoppas självklart att det kan bli fallet även denna gång.

 

Klimatmanifestationen Earth Hour

Imorgon, lördag, genomförs världens största klimatmanifestation. Mellan kl 20.30 - 21.30 uppmanas alla att släcka belysningen. Genom att släcka ljuset under en timme visar du ditt stöd för klimatet. Delta i Earth Hour – var en del av lösningen. I år har nästan 200 av landets 290 kommuner lovat att delta i manifestationen och fler ansluter varje dag! Lerums kommun deltar för andra gången. Vi kommer att hålla kommunhuset nedsläckt. Belysningen på i stort sett samtliga torg, gator, vägar, gång- och cykelvägar kommer att släckas. Det blir mörkt på elljusspår och fotbollsplaner. 20.30-21.30 arrangerar Lerums kammarkör konsert i Lerums kyrka. Fri entré.
Läs mer om Earth Hour

 

Vill du ta emot röster? 

Söndagen den 19 september är det val till riksdag, landstings- och kommunfullmäktige. Förtidsröstningen startar den 1 september 2010 och pågår till och med valdagen. Just nu tar kommunen emot intresseanmälningar för tjänstgöring som röstmottagare. 

Läs mer om valet

 

Låna konst och köp böcker

Ta en promenad till Lerums bibliotek och titta på utställningen av bildkonst i Dergårdsgalleriet. Fram till den 8 april visas oplacerad kommunal konst. Det är både relativt nyinköpta verk och äldre renoverade. Alla tavlorna finns till utlåning för kommunens personal, boka dem på kulturkansliet, andra våningen på biblioteket, eller ring 52 15 73. Först till kvarn!

Samtidigt med utställningen pågår försäljning av bibliotekets gallrade böcker. Passa på att köpa semesterlitteraturen för nästan inga pengar alls!

 

Lördagsträff på Parasollen

Imorgon är det dags för vårens sista lördagsträff på turné, på Parasollen i Gråbo! Karin Burman Quartet bjuder på standardjazzpärlor och dansanta sånger. Bandet består av Per Johansson, piano/keyboard, Matz Nilsson, kontrabas, Chris Montgomery, trummor och Karin Burman, sång. Fri entré. Kaffeservering. Konserten börjar kl 16.00. 

 

Kommuninvest

Igår blev jag invald i Kommuninvest styrelse. Kommuninvest erbjuder samtliga svenska kommuner och landsting effektiv finansförvaltning med fokus på finansiering. Man genomför denna uppgift i syfte att skapa förmånliga lösningar för medlemmarna, helt utan eget vinstintresse. Lerums Kommun har varit med sedan 2007.

www.kommuninvest.se

 

 

Henrik Ripa

Kommunstyrelsens ordförande

Lerum Sveriges ledande miljökommun

 

www.lerum.se

henrikripa.blogg.se


Flygpost den 19 mars 2010

Lerum har lägst ungdomsarbetslöshet i hela Göteborgs Regionen

I hela Västra Götaland är det bara Strömstad som har lägre ungdomsarbetslöshet än Lerum. Lerum har lägst ungdomsarbetslöshet i Göteborgs Regionen. Lågkonjunkturen och finanskrisen har inneburit att arbetslösheten skjutit i höjden. Det gäller även bland ungdomar, 18-24 år. Dagens Samhälle har listat alla Sveriges kommuner efter hur hög andel öppet arbetslösa ungdomar eller ungdomar i jobbgarantin de har. Lerum har också fått en ökad ungdomsarbetslöshet men vi ligger långt ner på listan, plats 258 av landets 290 kommuner, på åtta procent. Högst andel har Överkalix med drygt 35 procent.

Med vår satsning i Lerum på att alla under 30 år skall erbjudas arbete hoppas vi minska den andelen ytterliggare.

Se hela listan

 

Klimatmanifestationen Earth Hour

Nästa lördag, den 27 mars genomförs återigen den globala klimatmanifestationen Earth Hour, arrangerad av Världsnaturfonden WWF. Då släcker man ljuset i en timme, mellan kl 20.30 och 21.30. Kommunen deltar återigen i manifestationen och vi vill uppmana alla medborgare att göra samma sak. Förra året deltog 3 988 städer i 88 länder Earth Hour. Nedsläckningen började med operahuset i Sydney och spred sig sedan successivt över hela världen. Av Sveriges 290 kommuner deltog 164 stycken. Genom att släcka ljuset minskade Lerumsborna elförbrukningen den timmen med 7-8 procent! Kommunen släckte ner vägbelysning och elljusspår i Lerum, Floda, Gråbo och Stenkullen. Kommunens egna verksamheter släcktes ner så långt som möjligt. Framför allt handlar det om att öka medvetenheten om klimatproblematiken.
Läs mer om Earth Hour

 

Författarafton i Gråbo

På onsdag nästa vecka, den 24 mars, berättar författaren Gunnar Arnborg om boken Blommor i bondebygd. Gråbo bibliotek kl 19 - 20.

 

 

Henrik Ripa

Kommunstyrelsens ordförande

Lerum Sveriges ledande miljökommun

 

www.lerum.se

henrikripa.blogg.se


Flygpost den 12 mars 2010

Var med och skapa Livsrum

Livsrum är en årlig folkhälsosatsning med över hundra programpunkter som vänder sig till alla kommuninvånare. Livsrumsdagarna är kommunens största utåtriktade satsning och 2009 tog drygt 20.000 personer del av det fullspäckade Livsrumsprogrammet och Bo&Energidagarna!. I år hålls Livsrumsdagarna 2-12 september. Nu är det dags för alla företag, föreningar, enskilda och förvaltningar som vill vara med och skapa Livsrum att anmäla sig!
Läs mer om Livsrum och hur man anmäler sig

 

Klimatmanifestationen Earth Hour

Den 27 mars genomförs återigen den globala klimatmanifestationen Earth Hour, arrangerad av Världsnaturfonden WWF. Då släcker man ljuset i en timme, mellan kl 20.30 och 21.30. Kommunen deltar återigen i manifestationen och vi vill uppmana alla medborgare att göra samma sak. Förra året deltog 3.988 städer i 88 länder Earth Hour. Nedsläckningen började med operahuset i Sydney och spred sig sedan successivt över hela världen. Av Sveriges 290 kommuner deltog 164 stycken. Genom att släcka ljuset minskade Lerumsborna elförbrukningen den timmen med 7-8 procent! Kommunen släckte ner vägbelysning och elljusspår i Lerum, Floda, Gråbo och Stenkullen. Kommunens egna verksamheter släcktes ner så långt som möjligt. Framför allt handlar det om att öka medvetenheten om klimatproblematiken.
Läs mer om Earth Hour

 

FN-rollspel på gymnasiet

Under veckan har Lerums Gymnasiums årliga FN-dagar genomförts. Temat för i år är fred och säkerhet, och i tre dagar har eleverna intagit sina roller som FN-delegater. De har läst in sig på sina länder och försvarat sina ståndpunkter. Rollspel är ett mycket bra sätt att lära sig sätta sig in i andras åsikter. Kanske någon för kommunfullmäktige? Det var mycket roligt att lyssna till deras fantastiska inlägg i debatten.

Se bilder från FN-rollspelet

 

Kritikerrosad föreställning i Lerum

Missa inte familjeföreställningen (från åtta år och uppåt) Flickan som försvann på Dergårdsteatern nästa fredag, den 19 mars, kl 18. Regionteater Väst:s föreställning är ett hisnande dansäventyr med inslag av nycirkus, inspirerad av såväl Alice i Underlandet som Flickan med svavelstickorna. Föreställningen har rosats av recensenterna. Biljetterna kostar 50 kr och kan köpas på KomIn, medborgarkontoret på Bagges Torg i Lerum, eller vid entrén kvällen för föreställningen.
Läs mer om Flickan som försvann

 

Nytt gästspel av Göteborgs Operan, The Last Five Years

GöteborgsOperan har tidigare besökt Lerum med musikalerna Rock Horror Show, Stoppa världen, Grymt och senast familjeföreställningen Kung Baklänges. Rosade föreställningar som gett mersmak! Nu är det dags för musikalen The Last Five Years att sättas upp på Dergårdsteatern i Lerum.  
Boka biljetter här eller ring KomIn, tel: 52 20 04.

 

 

 

Henrik Ripa

Kommunstyrelsens ordförande

Lerum Sveriges ledande miljökommun

 

www.lerum.se

henrikripa.blogg.se

 


Flygpost den 5 mars 2010

Lerum på 17:e plats när det gäller mest nöjda invånare

Lerums kommun kom på en hedrande delad 17:e plats när det gäller mest nöjda invånare. Nöjdhetsindex består av summan av Statistiska centralbyråns tre nöjdhetsindex för "Bra att leva i", "Kommunal verksamhet" och "Möjlighet till inflytande". Bara Kungsbacka, Härryda och Öckerö ligger högre i Göteborgsregionen. Av landets 290 kommuner har 219 deltagit och 190 låter publicera resultaten.

 

Vår miljöpristagare nu hedersmedborgare i Jokkmokk

Lerumsbon Gerth "Wille" Han överlämnar Jokkmokks standard till Lerums Kommun. Wille lämnade kommunens till dem när han var där. tilldelades 2008 kommunens miljöpris, för att han under många år ideellt skapat miljömedvetenhet hos att stort antal unga och gamla. I år utnämndes han till hedersmedborgare i Jokkmokks kommun. Jokkmokk vill uppmärksamma Gerth Wilhelmsson för att han betytt mycket för kommunen. I cirka 25 år har Gerth anordnat resor till Jokkmokks marknad och ända sedan 1950-talet har han fjällvandrat så gott som årligen i Jokkmokk och han gifte sig dessutom där. Det är glädjande att Gerth Wilhelmssons engagemang och energi inte bara uppskattas i vår kommun.

 

Lerums standar överlämnat i Guatemala

Nyligen lämnade Carina Malmer (s) Lerums standar till kooperativet Las Luce:s ordförande. Det är ett litet kooperativ i Guatemala som med hjälp av Guatemalas regering och Världsbanken fått ta över en övergiven kaffeplantage och nu vill de bli rättvisemärkta. Lerums kommun är en Fairtrade City, en diplomering till kommuner som engagerar sig för etisk konsumtion, och vi är mycket intresserade av arbetet som kooperativet Las Luce utför. Kooperativet ligger i byn Nevo Pregreso nära Mexiko.

 

Bluesig lördagsträff

Veckans lördagsträff bjuder på blues. Jenny Almselius tar plats på scenen i och levererar allt från tung amerikansk blues till egna visor där berättarglädjen är ledstjärna.

Med sig har hon musikerna Petter Ericsson, kontrabas och Martin Abrahamsson, gitarr. Dergårdsfoajén kl 14. Fri entré. Kaffeservering.

 

Lördagsshopping i Tingshuset

På lördag, den 6 mars, kl 10 - 15 i Tingshuset i Lerum bjuder kvinnliga företagare i nätverket Qreativa på en blandning av varor, tjänster och idéer.

 

 

Henrik Ripa

Kommunstyrelsens ordförande

Lerum Sveriges ledande miljökommun

 

www.lerum.se

henrikripa.blogg.se


RSS 2.0