Färre rökare i Lerum!

En stor jämförande studie mellan kommuners och landstings folkhälsoläge visar att invånare i Lerums kommun röker mindre än i Västra Götaland som helhet och mindre än i riket som helhet. 11% av befolkningen i Lerums kommun röker dagligen, medan siffran för riket och Västra Götaland ligger kring 14,5%.

-Ett mycket glädjande resultat, säger kommunstyrelsens ordförande Henrik Ripa (M). Lerum införde rökförbud för anställda under arbetstid år 2007. Detta tillsammans med det allmänna rökförbudet i offentliga lokaler kan mycket väl ha påverkat resultatet. Forskning visar också att personer med kort utbildning röker i högre grad än dem med lång utbildning, och i Lerums kommun bor en hög andel personer med lång utbildning.

Andelen blivande mammor som röker är också färre i Lerum i jämförelse med regionen och riket. I Lerum är siffran 5%, i riket 7% och i Västra Götaland som helhet 7,5%.

- Rökning under graviditet påverkar bland annat fostertillväxt, fosterdöd och luftvägssymtom senare i livet, så att siffrorna är relativt låga är förstås oerhört positivt, säger folkhälsosamordnare Karin Gertzén.

Hög andel behöriga till gymnasiet

När det gäller andelen elever med behörighet till gymnasiet år 2008, hör Lerum till den fjärdedel av kommuner som har bäst värde. Familjer där föräldrarna har en högre utbildning har generellt en mer positiv inställning utbildning, och i Lerums kommun bor en hög andel personer med lång utbildning. Det finns också ett tydligt samband mellan utbildningsnivå och hälsa. I Lerum var andelen behöriga 92,6%, i riket 88,9% och i regionen 88,5%.

En faktor som kan bidra till Lerums goda resultat, är den omfattande satsning för att stimulera läsandet som gjorts i kommunens grundskolor under en rad av år.

Fallskador och alkoholvanor

Även när det gäller fallskador bland personer 65 år och äldre hör Lerum till den fjärdedel av kommuner som har bäst värde. Fallskador drabbar dock betydligt oftare kvinnor än män. Detta gäller såväl för Lerum som för regionen.  I Lerum är antalet fallskador för äldre i slutenvård 2 024 st och i riket 2 694. Siffrorna ska ses i relation per 100 000 invånare.

Andelen invånare mellan 18 och 80 år som har riskabla alkoholvanor är något som Lerum och Västra Götaland som helhet behöver lägga fokus på. I Lerum och i regionen är andelen män med riskabla alkoholvanor högre än andelen kvinnor. Lerums kommun fokuserar på förebyggande insatser riktade till barn och unga när det gäller drogförebyggande arbete. Ett exempel är den metod som kallas Örebro preventionsprogam, och som bidrar till att ungas alkoholdebut senareläggs.

-Vi vill undvika att riskabla alkoholvanor går i arv, förklarar Karin Gertzén. Personer med riskabla alkoholvanor och deras anhöriga kan få stöd och hjälp av  kommunens individ och familjeomsorg.

Kort om undersökningen Öppna jämförelser Folkhälsa

Öppna jämförelser folkhälsa ska öka insyn och öppenhet om vad kommuner och landsting åstadkommer samt att stimulera till förbättringsarbete inom folkhälsoområdet. Undersökningen  har tagits fram i samarbete mellan Sveriges Kommuner och Landsting (SKL), Socialstyrelsen och Statens folkhälsoinstitut.

Öppna jämförelser Folkhälsa visar på både likheter och olikheter mellan kommuner och mellan landsting. Som exempel kan nämnas relativt stora skillnader mellan kommuner när det gäller levnadsvanor som fysisk aktivitet och konsumtion av frukt och grönt. Stora skillnader finns mellan landsting i rapporterade klamydiafall bland unga samt när det gäller rökande blivande mammor.

Relativt stora skillnader framkommer mellan könen när det gäller till exempel matvanor, där en högre andel kvinnor än män äter frukt och grönt enligt Livsmedelsverkets rekommendation. Könsskillnader finns också i vissa sjukdomsgrupper där männen i högre grad drabbas av hjärtinfarkt, sjukdomar som går att påverka med hälsopolitiska åtgärder (som till exempel motorfordonsolyckor) och lungcancer. Pojkar vårdas på sjukhus på grund av olycksfallsskador i högre utsträckning än flickor. Fallskador är vanligare bland kvinnor än män. Kvinnor har högre medellivslängd än män. Skillnader mellan könen ses också när det gäller socialt deltagande, där kvinnor anger mer deltagande än män. En högre andel kvinnor än män anger rädsla för att gå ut ensam på grund av risk för överfall.

Från jämlikhetssynpunkt visar de flesta av de variabler som undersökts att personer med lång utbildning har en mer fördelaktig situation. Det gäller dock inte till exempel psykiskt välbefinnande och riskabla alkoholvanor.

 

Frågor?

Mer information om Öppna jämförelser Folkhälsa, och om resultatet för Lerums kommun, kontakta folkhälsosamordnare Karin Gertzén, 0302- 52 15 11.

Kommentarer till resultatet lämnas också av kommunstyrelsens ordförande Henrik Ripa, 0302- 52 11 13.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0