City of Phoenix



Det här var den bästa dagen på resan. Vi besökte City of Phoenix där fick vi först en genomgång av den budget som precis tagits fram för att klara de minskande intäkterna. De olika sektorerna skulle komma med åtgärder som minskade deras budgetar med 30 %. På grund av att de har haft den här typen av svängningar är de vana vid det och har blivit riktigt duktiga på det. Det spännande var att de går ut med förvaltningens förslag till budgeten på remiss till invånarna. Sedan när de fått in synpunkter gör politikerna ett förslag. Över 1.500 synpunkter kom in. Ungefär lika många besökte de olika mötena kring budgeten som anordnades.


Sedan fick vi träffa Frank Fairbanks som är deras City Manager sedan 19 år tillbaka. En karismatisk ledare med en tydlig ledar filosofi. Honom hade man kunna lyssna på i flera dagar. Han roterar cheferna mellan de olika sektorerna var 2-3 år. Det gör att man alltid kommer med nya ögon. Ingen kan skylla på en annan sektor att de borde kunna sparar mer för då får man ansvaret för den sektorn. Han jobbade med ledare som var ledare inte tekniska chefer eller social chefer. Fokus är på ledarskapet. Samtidigt utmanas ledarna i sitt ledarskap när de får nya områden.

Min övertygelse är att skall man lösa sjukvårdens problem i Sverige måste man anställa ledare i stället för läkare.

Frank var också tydlig med att man måste bli bättre på att ta till sig av idéer från personalen. I hans fall kanske ledningsgruppen kunde komma fram till ett antal bra idéer per år. Men skulle man få alla anställda att komma med bara en bra idé om året skulle det innebär 15.000 idéer på er år. Frank har på en tröja meds deras lag The Cardinals. Arizona Cardinals och Pittsburgh Steelers möts i i Super Bowl på söndag och Cardinals har aldrig vunnit tidigare så det är en stor händelse att de har gått till final. På bilden utöver Frank Fairbanks är PO Gunnarson på PWC som håller i den här lärresan till Arizon.




Vi fick också se deras Light Rail som de var så stolta för. I en stad med 1,5 miljoner invånare hade de byggt 32 km spårväg. Känns som de har en bit till att gå i detta landet.




Nu är det strax dags att lägga sig för att åka hem imorgon bitti 5.30.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0