Arizona University och City of Glendale

Dagen började inte så bra. Vid midnatt gick brandlarmet på hotellet så vi fick alla springa ut. Som tur var visade det sig att det var ett falskt alarm.
Vi har inte helt lyckats anpassa oss till tidszonen här. Så klockan 5 på morgonen är man klarvaken. Det innebar att när gymet öppnade klockan 6 var det fullt av svenskar.

En av deltagarna råkade ut för en olycka på träningen på morgonen så det blev ett besök på akutsjukvården i Phoenix, allt för att få se hur U.S.A. fungerar. Men det gick bra till slut.




Dagen började med ett besök på Arizona University där vi fick en presentation av hur det politiska system är uppbyggt med de olika nivåer och vilket ansvar respektive nivå har. Men undantagen från regeln var många. Det postiva med det är att nya lösningar kommer fram genom att man har stora friheter i respektive County när det gäller delegation av makt och beslut.
Lagen föreskriver detaljerade budgetar för de närmsta fem åren vilket skiljer sig från Sverige, samt att man även skulle ha en tioårig budgetplan. Förskolan drevs i princip uteslutande av icke vinstdrivande organisationer.

Sedan fick vi lyssna på tre förre detta City managers (kommundirektörer). Upplägget liknar det vi har i Lerum där kommundirektörerna har ett stort ansvar för hela verksamheten och hela budgeten.


Därefter åkte vi till Glendale en kommun med 250.000 invånare. En kommun som på 7 år har förvandlat åkermark till flera stora sportanläggningar köpcentra och nöjescentrum.

Arenan tar 72.000 åskådare. De har aktiviteter 220 dagar om året. Allt detta har inneburit stora intäkter till kommunen i form av moms och fastighetsskatt.

För att bygga denna anläggning till en kostnad av 4 miljarder SEK röstade invånarna fram en extra skatt på 1 % på alla hotell övernattningar och 3,5 % på all biluthyrning.



De hade även en egen TV studio med 8 kommunal anställda som skötte den.
 


Kvällen avslutade vi med ett besök på deras fullmäktige möte. Fullmäktige bestod av sex personer plus borgmästaren. Lite andra proportioner än i Sverige. Möte tog  en dryg timme med 26 ärenden. På  bilden är deras borgmästare Elaine Scruggs och vi fem kommunstyrelseordföranden från Sverige.



När vi kom hem strax efter 21 var det skönt att sätta sig i utomhuspoolen en stund.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0