Alliance for Innovation och AZ State Legislature


Förmiddagen var vi på Arizona State University och lyssnade på Alliance for Innovation. De har jobbat med hur får man kommuner att bli mer innovativa och framåt tänkande i sitt sätt att tänka. De jobbar både med helt nya tankar och idéer men även med "best practise" där man försöker förmedla de goda exemplen.

De kommuner som hade lyckats bäst med att ta till sig nya idéer var de som arbetade med att lägga ut verksamhet på entreprenad, valfrihet för medborgare när det gäller utförare, tuffa budget ramar, tydlig målstyrning, kommuner som jämför sig med andra (benchmarking), de har kvalitet system (som ISO eller TQM) och använder balanserade styrkort.

De som fick bäst resultat var de kommuner som där politikerna fastställde tydliga och mätbara mål. De har en administration som kommer med tydliga planer för hur man förbättrar resultatet och där förändringarna inte tar för lång tid. Den sista faktorn vara att man inte hade en Social Democrat som borgmästare.

De hade även gjort en rapport som kom ut i veckan för hur man skall hantera finanskrisen i kommunerna. Den var mycket intressant. Den finns att ladda ner på:

http://www.transformgov.org/FiscalCrisis.aspx?id=2128




Därefter åkte vi till AZ State Legislature där fick fick lyssna på en rebulikansk senator och en demokratisk. När vi kom dit var det stora demonstrationer utanför för att man skulle minska skolbudgeten med 40 % på fem månader. Rebulikanerna styr så det var deras förslag. Demokraterna vill i stället låna pengar till driften, debatten var tuff.

State of Arizona har en budget på nästa 10 miljarder dollar, men eftersom de lever på fastighetsskatt och moms så måste de nu minska utgifterna med 1,8 miljarder på fem månader. Dvs 18 % minskning så i det perspektivet får vi anse oss lyckliga i Sverige.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0