Flygpost den 6 februari 2009

Dricksvattnet i Floda

Det finns fortfarande ingen förklaring till att dricksvattnet i Floda och Tollered innehöll perkloretylen vid mätningar i höstas. Undersökningar pågår och berörda hushåll får fortsatt sitt dricksvatten från Öxsjön.


Lerum deltar i världens största arkitekttävling

Kommunen deltar, tillsammans med ett sextiotal europeiska städer, i Europan - världens största arkitekttävling. Europan är en europeisk arkitekttävling för arkitekter under 40 år. Tävlingen innebär att en stad/kommun deltar med en eller flera tomter/områden för att få förslag på möjlig planering och utveckling. Lerums tävlingstomt ligger i Aspedalen och består idag av ett reningsverk som ska läggas ner och ersättas av en pumpstation.
Läs mer om arkitekttävlingen


Saneringsarbete vid Almekärrsvägen

I december påträffades markföroreningar i ett område vid Almekärrsvägen i Lerum. Halter av bland annat bly, krom och barium hittades i det område som redan var avspärrat på grund av skredrisk. Nästa vecka påbörjas saneringar i området och den förorenade jorden ska transporteras till godkänd deponi. Det är viktigt för allmänheten att inte vistas inom området medan det är avspärrat.

Läs mer om saneringsarbetet


Öppet hus på brandstationen

Under sportlovet nästa vecka har Räddningstjänsten Storgöteborg öppet hus på sina brandstationer. På torsdag den 12 februari är det öppet hus på brandstationen i Lerum, kl 10-12.

Läs mer om öppet hus på brandstationerna


Lerumselever ställer ut på möbelmässan

I veckan startade den årliga möbelmässan i Stockholm. I år ställer elever i möbelsnickeri, på kommunens vuxenutbildning Hantverk & Design, ut möbler. Mässan pågår till och med den 8 februari.

Läs mer om möbelmässan


Lerums kommun 40 år

I går startade vi firandet av Lerums kommun 40 år på allvar. Det var roligt att få träffa några av de som satt i kommunfullmäktige 1969 när sammanslagningen av Lerum, Stora Lunby och Skallsjö skedde. Trots att det har gått 40 år kunde man inte komma överens ifall det var bra eller inte. Under året kommer vi att uppmärksamma de 40 åren som gått.


Åter från Phoenix

Det är med många erfarenheter som jag har kommit hem från Phoenix. Trots att vi står inför många utmaningar här hemma kan man känna en glädje att Lerum och Sverige går in i denna lågkonjunktur med de allra bästa förutsättningar. Men trots det finns det mycket saker vi har att lära av andra länder när vi nu har att hantera framtidens välfärdsutmaningar.


Politiker arvoden

Jag känner ett visst behov av att förtydliga vad som ligger bakom allt det som har sagt i media igår. Jag tycker inte att politiker skall sätta sina egna arvoden. Därför är våra arvoden kopplade till riksdagsledamöternas arvoden. Myndigheten "Arvodesnämnden" sätter riksdagsledamöternas arvoden. På frågan från Dagens samhälle om nivån på arvodet var rimligt, svarade jag att den högste ansvarige i en organisation bör ha den högsta ersättningen. Dvs rektor skall ha högre lön än läraren och så vidare. Idag har i princip alla kommundirektörer i landet högre lön än kommunstyrelseordföranden, regiondirektören har högre än regionstyrelsens ordförande och statsministern har inte den högsta lönen av de statligt anställda. Det tycker jag inte är rimligt.

Självklart tycker jag inte den politiska organisationen skall kosta mer än idag. Lösningen ligger i färre politiker men med större ansvar. I kommuner i USA med 250.000 invånare hade man 5-13 politiker i Lerum med 38.000 invånare har vi 200 politiker. Vi kan till och minska kostnaden för politiken på detta sättet. 


Henrik Ripa

Kommunstyrelsens ordförande

Lerum en ledande miljökommun


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0