Flygpost den 27 februari

FN-rollspel får besök av Jan Eliasson

På onsdag nästa vecka, den 4 mars, invigs det årliga FN-rollspelet på Lerums Gymnasium. Temat är mänskliga rättigheter. På torsdagen, den 5 mars, deltar politikern och diplomaten Jan Eliasson, före detta utrikesminister samt före detta ordförande i FN:s generalförsamling, i rollspelet. Han ska hålla ett anförande i FN-rollspelets generalförsamling under cirka en timme och därefter hålls en presskonferens med både press från skolan och inbjuden press utifrån.

Jan Eliasson innehar Torgny Segerstedtprofessuren vid Institutionen för Globala Studier på Göteborgs Universitet 2008 - 2009. Det skall bli spännande att få lyssna på honom.

Läs mer om gymnasiets FN-rollspel

  

Hur kör vi egentligen i kommunen?

I går var jag och Kenneth Johansson på ett möte hos vägverket. Lerums kommun tillsammans med 8 andra kommuner är med i ett projekt som heter Kustom. Syftet är att öka trafiksäkerheten och värna miljön. Det senaste man hade gjort var en undersökning av hur kommunen fordon körs i tjänsten. Jag måste erkänna att jag blev chockad. I rapporten framgår inte vilken kommun som hade vilket resultat. Men i de 9 kommunerna så körde kommunernas fordon i genomsnitt på 48 % av 30 sträckor för fort och 24 % av 50 sträckorna för fort. Detta gällde alla fordonen så det handlar inte om ett enstaka tillfälle. De värsta enskilda fallen var 77 km/h på en 30 sträcka, 120 km/h på en 50 sträcka och 119 km/h på en 70 sträcka. Det handlar om säkerheten för våra medborgare, våra anställda men även en miljöfråga. Till detta kommer att vi använder massor av pengar i onödan till drivmedel. Rapport kommer att innebära vi måste se över hur vi får ett förändrat beteende bland våra anställda.

  

Missa inte att ansöka om föreningsbidrag

Lerums kommun delar årligen ut bidrag till föreningar och organisationer och nu är det dags att ansöka.

Läs mer om vilka bidrag som delas ut och hur man ansöker


Arbete mot tobak

Lerums kommun får projektmedel av Folkhälsoinstitutet för att utveckla det förebyggande arbetet mot tobak. Folkhälsoinstitutet har beviljat 112.500 kr för första året, med möjlighet till förlängning med samma belopp under 2010. Pengarna ska gå till att stärka programmet VisaLeg.nu. Alla butiker i Lerum är med i programmet som bland annat innebär legitimationskrav för alla under 25 år. Tobakslagen kräver att den som säljer tobak måste vara helt säker på att köparen har fyllt 18 år. Kommunen har genomfört oanmälda provköp av tobak eller öl under flera år på alla butiker för att se hur det fungerar i praktiken. Resultaten har varierat. Får ni signaler på att någon butik missköter sig tar vi gärna emot tips. Över 6.500 personer dör av rökning bara i Sverige varje år.

Läs mer om arbetet mot tobak


Utvecklingen av Gråbo centrum

Nu finns ett förslag till program för detaljplan för Gråbo centrum och alla ges tillfälle att lämna synpunkter. Mellan den 12 februari - den 1 april finns förslaget, tillsammans med övrigt underlagsmaterial, uppsatt på medborgarkontoret KomIn i kommunhuset på Bagges torg i Lerum samt på Parasollen i Gråbo.

Läs förslaget här


Minimässa i Gråbo

På lördag, den 28 februari, hålls en minimässa i Gamla Posthuset vid Mjörnbotorget i Gråbo. Lokala företagare säljer och visar sina produkter allt från choklad, tårtor, kosmetik, linnekläder, tyger, stickat, vackra paket, kortmakeri, silversmycken, till pärlsmycken. Vi hoppas att våra företag i kommunen nu börjar fundera på Fair Trade produkter när nu kommunen skall bli en Fair Trade City. Mässan pågår kl 10-15.


Henrik Ripa

Kommunstyrelsens ordförande

Lerum en ledande miljökommun


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0