Flygpost den 18 december 2009

Lerum en av få kommuner i Sverige som har lättläst på webben

En kartläggning som Lättläst-tjänsten gjort visar att 18 procent av kommunerna har ett lättläst webbrum, bland annat Lerum. Av Sveriges 290 kommuner har 60 en länk på webbens startsida som kallas för ”Lättläst”, däribland Lerum. Antalet har ökat mycket sedan tidigare undersökningar, förra året var antalet 37 och 2007 var det 24 av de 289 kommunerna.

Läs mer om kartläggningen

 

Inga osakliga löneskillnader i Lerums kommun ur ett jämställdhetsperspektiv

2009 års kartläggning och analys av löneläget ur ett jämställdhetsperspektiv är avslutad och det är beslutat vilka grupper som ska vara föremål för 2010 års satsning. Det blir dagbarnvårdare, elevassistenter, vårdbiträden i hemvård och förskollärare/fritidspedagoger. Liksom tidigare har vi i analysen inte kunnat se osakliga löneskillnader mellan kvinnor och män inom lika arbeten. Dock har vi även vid årets analys kunnat konstatera att det finns vissa grupper som uppvisar osakliga löneskillnader i jämförelse med likvärdig manligt dominerad grupp. Genom åren har vi i första hand uppmärksammat grupper som ligger mer än 5 procent från likvärdig grupps medianlön. En strävan i arbetet mot jämställda löner 2010 har varit att satsningen ska resultera i att löneläget för de grupper som uppvisat osakliga löneskillnader ska ligga så nära 100 procent av likvärdig mansdominerad grupp, som möjligt. Ovanstående satsning innebär att nämnda gruppers lön når 96 procent av likvärdig manligt dominerad grupp. Därmed kan konstateras att efter 2010 års satsning finns ingen yrkesgrupp i kommunen som uppvisar osakliga löneskillnader. Det är glädjande att se att de rejäla satsningar som gjorts i Lerums kommun genom åren har gett resultat. Det viktigt att vi även fortsättningsvis bevakar löneläget ur ett jämställdhetsperspektiv, inte minst vid den ordinarie löneöversynen.

 

Nytt kartverktyg för kommunens webbplats!

Att hitta information med hjälp av kartor kan ibland vara enklare än med hjälp av text. I kommunens nya kartverktyg kan du på ett enkelt sätt hitta information om bibliotek, förskolor, badplatser, elljusspår, fritidsgårdar, grundskolor, gymnasium, idrottsanläggningar, kulturskola, parkeringsplatser, vandringsleder, vuxenutbildning, återvinnings- och miljöstationer samt äldreboenden. Ett klick på kartans markeringar kommer att ge dig mer information om platserna samt en vidarelänk till mer information.

Här hittar du kartverktyget

 

UF-elever från Lerums Gymnasium i Innovation Camp

För första gången någonsin arrangeras Innovation Camp i Sverige, den 15-16 december. 86 UF-elever (Ung företagsamhet) från hela Sverige kommer under 24 intensiva timmar att jobba med ett verkligt fall från Nokia. Ung Företagsamhet Göteborgsregionen skickar sex elever som driver UF-företag från sex olika gymnasieskolor: Mimers hus Nord, Göteborgs Tekniska Gymnasium, Aniaragymnasiet, Jensen gymnasium, Göteborgs Högre samskola och Lerums Gymnasium. 

 

Gymnasiet deltar i entreprenöriellt utvecklingsprojekt

Lerums Gymnasium är en av deltagarna i projektet GRowth, som ska öka kompetens och kunskap kring entreprenöriellt lärande inom gymnasie- och vuxenutbildning. I GRowths senaste nyhetsbrev finns en intressant artikel som handlar om att samhällsprogrammet journalistik-media på Lerums Gymnasium kommit långt i den entreprenöriella processen.

Här kan du läsa nyhetsbrevet för december 2009

 

God tillgång på vaccin

En större leverans av vaccin gör att Lerum, Floda och Gråbo vårdcentral räknar med att kunna vaccinera fullt ut, utan att vaccinet tar slut. Riskpatienter och alla över 65 år kan få vaccination mot säsongsinfluensan.

Läs mer om vaccinationerna

 

Köpenhamn

Nu håller vi tummarna för att regeringscheferna lyckas i dag i Köpenhamns klimatförhandlingar. Det är mycket som står på spel om vi inte lyckas.

 

 

Så vill jag tacka er alla för ett fantastiskt gott arbete under 2009 och hoppas ni kommer tillbaka efter helgerna men förnyade krafter.

 

God Jul och Gott nytt år.

 

 

Henrik Ripa

Kommunstyrelsens ordförande

Lerum Sveriges ledande miljökommun

 

www.lerum.se

henrikripa.blogg.se


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0